ΗΠΑ Πανδημία: Οι θάνατοι από καρδιακές παθήσεις και διαβήτη αυξήθηκαν εν μέσω COVID


ΗΠΑ Πανδημία: ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Οι ΗΠΑ είδαν αξιοσημείωτες αυξήσεις στα ποσοστά θανάτου για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και ορισμένους άλλους κοινούς δολοφόνους το 2020, και ειδικοί πιστεύουν ότι ένας μεγάλος λόγος μπορεί να είναι ότι πολλά άτομα με επικίνδυνα συμπτώματα έκαναν το θανατηφόρο λάθος να μείνουν μακριά από το νοσοκομείο λόγω φόβου μήπως μολυνθούν με κορωνοϊό. Τα ποσοστά θανάτων – που δημοσιεύτηκαν online αυτήν την εβδομάδα από ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές – προσθέτουν στο αυξανόμενο πλήθος αποδεικτικών στοιχείων ότι ο αριθμός των ζωών που χάθηκαν άμεσα ή έμμεσα από τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ είναι πολύ μεγαλύτερος από τον επίσημα αναφερόμενο αριθμό θανάτων COVID-19 σχεδόν 600.000 το 2020-21.

Για μήνες τώρα, οι ερευνητές γνωρίζουν ότι το 2020 ήταν το πιο θανατηφόρο έτος στην ιστορία των ΗΠΑ, κυρίως λόγω της COVID-19. Ωστόσο, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα έδειξαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα ποσοστά θανάτου για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη σε τουλάχιστον 20 χρόνια. «Θα χρησιμοποιούσα πιθανώς τη λέξη« ανησυχητικά», δήλωσε ο Δρ Tannaz Moin, ειδικός διαβήτη στο UCLA, για τις τάσεις.

Νωρίτερα φέτος, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανέφεραν ότι σχεδόν 3,4 εκατομμύρια Αμερικανοί πέθαναν το 2020, ένα ρεκόρ όλων των εποχών. Από αυτούς τους θανάτους, περισσότεροι από 345.000 αποδόθηκαν άμεσα στην COVID-19.

Το CDC παρείχε επίσης τον αριθμό των θανάτων για ορισμένες από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας, συμπεριλαμβανομένων των δύο κορυφαίων δολοφόνων του έθνους, των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Ωστόσο, τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα περιέχουν τα ποσοστά θανάτων – δηλαδή θανάτους σε σχέση με τον πληθυσμό – που θεωρείται καλύτερος τρόπος για να δούμε τις επιπτώσεις από έτος σε έτος, καθώς ο πληθυσμός κυμαίνεται.

Από τις αιτίες θανάτου για τις οποίες το CDC είχε προσωρινά δεδομένα πλήρους έτους, εννέα καταγεγραμμένες αυξήσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται η νόσος του Αλτσχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον, η χρόνια ηπατική νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Μερικές από τις αυξήσεις ήταν σχετικά μικρές, αλλά μερικές ήταν δραματικές.

Ο ρυθμός θανάτου από καρδιακές παθήσεις – που μειώθηκε μακροπρόθεσμα – αυξήθηκε σε 167 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμό από 161,5 το προηγούμενο έτος. Ήταν μόνο η δεύτερη φορά σε 20 χρόνια που το ποσοστό είχε αυξηθεί.

Αυτό το άλμα, άνω του 3%, ξεπέρασε την αύξηση λιγότερο από 1% που παρατηρήθηκε το 2015.

Σε ακατέργαστους αριθμούς, υπήρχαν περίπου 32.000 περισσότεροι θάνατοι από καρδιακές παθήσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι θάνατοι από διαβήτη αυξήθηκαν σε 24,6 ανά 100.000 πέρυσι, από 21,6 το 2019. Αυτό μεταφράστηκε σε 13.000 περισσότερους θανάτους από διαβήτη από το 2019.

Η αύξηση 14% ήταν η μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού θανάτου από διαβήτη τις δεκαετίες.

Το ποσοστό θανάτου από το Αλτσχάιμερ ήταν 8%, το Πάρκινσον 11%, η υψηλή αρτηριακή πίεση 12% και το εγκεφαλικό επεισόδιο 4%.

Το CDC προσέφερε μόνο τις στατιστικές, όχι εξηγήσεις. Το πρακτορείο δεν ανέφερε επίσης πόσοι από τους θανάτους ήταν άτομα που είχαν μολυνθεί – και εξασθενηθεί από – τον κορωνοϊό, αλλά των οποίων οι θάνατοι αποδόθηκαν κυρίως σε καρδιακές παθήσεις, διαβήτη ή άλλες καταστάσεις.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι ένας μεγαλύτερος λόγος είναι ότι πολλοί ασθενείς δεν ζήτησαν θεραπεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επειδή φοβόντουσαν να μολυνθούν από τον ιό.

«Όταν τα ποσοστά νοσηλείας για την COVID ανεβαίνουν, θα δούμε δραματικές μειώσεις σε ασθενείς που παρουσιάζονται στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης με καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια», δήλωσε ο Dr. Donald Lloyd-Jones, ερευνητής του Βορειοδυτικού Πανεπιστημίου που είναι εκλεγμένος πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιάς. Άλλες πιθανές εξηγήσεις δείχνουν επίσης έμμεσα τον κορωνοϊό. Πολλοί ασθενείς σταμάτησαν να φροντίζουν τον εαυτό τους κατά τη διάρκεια της κρίσης, να κερδίζουν βάρος ή να μειώνουν τη λήψη φαρμάκων υψηλής αρτηριακής πίεσης, είπε.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι το άγχος της κρίσης, η εξάλειψη των επιλογών άσκησης που σχετίζεται με το κλείδωμα και η απώλεια θέσεων εργασίας και η συνοδευτική ασφάλιση υγείας ήταν επίσης παράγοντες.

Οι αυξήσεις στο Κεντάκι, το Μίσιγκαν, το Μισσούρι και τη Δυτική Βιρτζίνια ώθησαν τις τέσσερις στην ομάδα των κρατών με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου από καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC.

Για τον διαβήτη, παρόμοιες αλλαγές συνέβησαν στην Ιντιάνα, το Νέο Μεξικό, τη Δυτική Βιρτζίνια και ορισμένες άλλες νότιες πολιτείες.

Το ποσοστό θανάτου από τον νούμερο 2 δολοφόνο τον καρκίνο, συνέχισε να μειώνεται κατά τη διάρκεια του έτους COVID-19. Μειώθηκε περίπου 2% το 2020, παρόμοια με τη μείωση που παρατηρήθηκε από το 2018 έως το 2019, παρόλο που ο έλεγχος του καρκίνου και η φροντίδα του καρκίνου μειώθηκαν ή αναβλήθηκαν συχνά πέρυσι.

Η θεωρία του Lloyd-Jones για την παρακμή: Πολλά από τα θύματα του ιού πολεμούσαν τον καρκίνο, “αλλά η COVID παρενέβη και έγινε η κύρια αιτία θανάτου.”

Προηγούμενη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον δημογράφο Kenneth Johnson στο Πανεπιστήμιο του Νιού Χάμσαϊρ διαπίστωσε ότι 25 πολιτείες είδαν περισσότερους θανάτους από γεννήσεις το προηγούμενο έτος.

Οι πολιτείες ήταν Αλαμπάμα, Αριζόνα, Αρκάνσας, Κονέκτικατ, Ντελαγουέρ, Φλόριντα, Ιντιάνα, Κεντάκι, Μέιν, Μασαχουσέτη, Μίσιγκαν, Μισισιπή, Μισούρι, Μοντάνα, Νιού Χάμσαϊρ, Νέο Μεξικό, Οχάιο, Όρεγκον, Πενσυλβανία, Ρόουντ Άιλαντ, Νότια Καρολίνα, Τενεσί , Βερμόντ, Δυτική Βιρτζίνια και Ουισκόνσιν. Παραδοσιακά, η συντριπτική πλειονότητα των κρατών έχει περισσότερες γεννήσεις από θανάτους.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ