Τουρισμός: Αποδεκτά όλα τα εμβόλια για όσους έρχονται στην Ελλάδα – Τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα

Τουρισμός: Η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων και οι πυλώνες των πρωτοκόλλων που έχει εισηγηθεί η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έτσι ώστε να μην υπάρξει έξαρση του κορονοϊού κατά τους θερινούς μήνες

Στη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής (11.06) ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού, από το υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Μεταξύ άλλων, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε πως με βάση τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα επικαιροποιήθηκαν τα σχετικά πρωτόκολλα που αφοορούν στον τουρισμό. Ένας τομέας που θα έχει έντονη δραστηριότητα στη διάρκεια του καλοκαιριού και που πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα για να μην υπάρξει έξαρση κρουσμάτων με το τέλος της θερινής περιόδου. Ένα από τα νέα πρωτόκολλα, προβλέπει την αποδοχή όλων των τύπων εμβολίων που θα έχει κάνει οποιοσδήποτε επισκεφθεί τη χώρα.

Είτε το εμβόλιο που έχει κάνει κάποιος έχει πάρει έγκριση από τον ΕΜΑ, είτε όχι, αυτό θα είναι αποδεκτό για να μπορέσει κάποιος να εισέλθει στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως πολίτες που έχουν εμβολιαστεί για παράδειγμα με το ρωσικό Sputnik V ή το κινεζικό Sinovac, θα έχει την ίδια ευχέρεια ταξιδίου προς τη χώρα μας όπως ένας πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει εμβολιαστεί με κάποιο από τα εμβόλια που έχει εγκρίνει ο ΕΜΑ.

Αναλυτικά οι βασικοί πυλώνες των πρωτόκολλων για τον τουρισμό

  • Καθημερινή παρακολούθηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, με έμφαση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στις τουριστικές περιοχές, στις οποίες θα εξετάζονται λεπτομερώς τα δεδομένα ανά Δήμο και όχι ανά Περιφερειακή Ενότητα.
  • Η είσοδος των τουριστών στην χώρα μας θα γίνεται με την συμπλήρωση του γνωστού PLF, αλλά και με την προϋπόθεση ότι όλοι οι τουρίστες ηλικίας άνω των 6 ετών θα φέρουν αποδεικτικό είτε αρνητικής PCRμέσα στις τελευταίες 72 ώρες πριν την άφιξη στην χώρα μας, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αποδεικτικό πρόσφατης νόσησης.
  • Παράλληλα, όπως και πέρυσι, οι εισερχόμενοι στην χώρα θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο με rapid test στο αεροδρόμιο, χρησιμοποιώντας αλγόριθμο που θα συνυπολογίζει το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας προέλευσης του τουρίστα. Στην περίπτωση ανίχνευσης θετικού κρούσματος, ο τουρίστας θα παραπέμπεται σε ξενοδοχείο καραντίνας προκειμένου να απομονωθεί και να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του ιού.
  • Σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εισηγηθήκαμε την αποδοχή τρίτων εμβολίων ως απαιτούμενο για την είσοδο στην χώρα, πέραν των εμβολίων που έχουν ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τον ΕΜΑ. Πιο συγκεκριμένα, εγκρίναμε εμβόλια, τα εμβόλια Novavax, Sinovac/BioΝΤech, Sputnik, Sinopharm και Cansino Biologics.
  • Επιτρέπεται η είσοδος και σε ταξιδιώτες από τα χερσαία σύνορα της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι είναι στελεχωμένα τα σύνορα αυτά με κλιμάκιο το ΕΟΔΥ και κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας.
  • Διενεργείται καθημερινή επιτήρηση του αριθμού των εισαγόμενων κρουσμάτων και δίδεται έμφαση στη γονιδιωματική ανάλυση των εισαγόμενων κρουσμάτων, με στόχο την πρόληψη διασποράς μεταλλαγμένων στελεχών του ιού.
  • Επικαιροποιήθηκαν οι προδιαγραφές για την επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, καθώς και σε συμμετέχοντες σε κρουαζιέρες και σε επαγγελματικά σκάφη αναψυχής.
  • Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη μετακίνηση τόσο Ελλήνων, όσο και τουριστών στη νησιωτική Ελλάδα. Για τη μετακίνηση αυτή, είναι απαραίτητη τόσο η συμπλήρωση ειδικής φόρμας, όσο και η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ.
  • Αναφορικά δε με τους εργαζόμενους στον τουρισμό ανά την επικράτεια, όλοι υποχρεούνται σε εβδομαδιαίο αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, αλλά και τονίζεται η ανάγκη άμεσου εμβολιασμού τους.
  • Τέλος, φέτος προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο της κρουαζιέρας, εφαρμόζοντας αυστηρά ευρωπαϊκά πρωτόκολλα που περιλαμβάνουν το επαναλαμβανόμενο testing, τόσο των επισκεπτών όσο και των πληρωμάτων.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ