Συντάξεις χηρείας: Πότε θα γίνουν οι επιστροφές των περικοπών


Συντάξεις χηρείας – Όλες οι ειδήσεις: Στις 15 Ιουνίου θα επιστραφούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων από τον e-ΕΦΚΑ τα ποσά που παρακρατήθηκαν από τις συντάξεις χηρείας του Ιουνίου 2021, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπουν πως μετά την πάροδο τριετίας από τον θάνατο μειώνεται το ποσό της σύνταξης στο ήμισυ, αν ο συνταξιούχος χηρείας εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή συνταξιοδοτείται.

Οι συνταξιούχοι που διαπίστωσαν περικοπή στη σύνταξή τους αδίκως θα πρέπει να προσκομίσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021 σχετική υπεύθυνη δήλωση στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στο οποίο ανήκουν, ότι δεν είναι εργαζόμενοι, ούτε αυτοαπασχολούνται.

Αντίστοιχα οι συνταξιούχοι που εργάζονται ή συνταξιοδοτούνται θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά συντάξεων που εισέπραξαν, επειδή ακριβώς δεν είχε εφαρμοσθεί η εν λόγω σχετική νομοθετική ρύθμιση εγκαίρως (λόγω έλλειψης κατάλληλου λογισμικού), πιθανότατα μέσω μηνιαίας παρακράτησης από το ποσό της σύνταξής τους.

Ως γνωστόν, μια δυσάρεστη έκπληξη ανέμενε πολλούς από τους δικαιούχους σύνταξης χηρείας που είχε παρέλθει τριετία από τον θάνατο. Στην τελευταία μηνιαία καταβολή, στα τέλη Μαΐου (σύνταξη Ιουνίου), είδαν σημαντική μείωση στο ποσό της σύνταξης που τους καταβλήθηκε.

Ο λόγος ήταν η καθυστερημένη και απροειδοποίητη εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), που προβλέπει τη – μετά πάροδο τριετίας από τον θάνατο – μείωση του ποσού της σύνταξης στο ήμισυ, αν ο συνταξιούχος χηρείας εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή συνταξιοδοτείται.

Επισημαίνεται ότι η ίδια ρύθμιση προβλέπει διατήρηση του ίδιου ποσού, χωρίς καμία μείωση, αν ο δικαιούχος της σύνταξης ούτε εργάζεται ούτε συνταξιοδοτείται.

Δυστυχώς, μειώσεις σε κάποιες περιπτώσεις είδαν και συνταξιούχοι που ούτε εργάζονταν ούτε συνταξιοδοτούνταν, προφανώς επειδή η περικοπή-μείωση έγινε χωρίς προηγούμενο εξατομικευμένο έλεγχο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ