Ο αναβαλλόμενος της Attica Bank, o πλούσιος οφειλέτης του ΕΦΚΑ και ο προς αποχώρηση Γενικός


Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ο αναβαλλόμενος της Attica

Στα χέρια των θεσμών βρίσκεται το προσχέδιο της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που περιγράφει το πως ο αναβαλλόμενος φόρος της Attica Bank θα καταστεί οριστική απαίτηση που θα πρέπει να καλυφθεί από το Δημόσιο. Οι σχετικές εγκρίσεις δεν αναμένεται να αργήσουν και όλα θα είναι έτοιμα έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε θα διεξαχθεί η Γενική Συνέλευση της Attica Bank που θα επικυρώσει τις μεγάλες ζημιές της τράπεζας για το 2020. Εν συνεχεία το Δημόσιο θα καλύψει την οριστική απαίτηση και μέσα σε ένα διάστημα 1 με 1,5 μήνα θα βρεθεί να κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών της τράπεζας, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι κανείς από τους υφιστάμενους μετόχους δεν θα ασκήσει τα warrants που θα εκδοθούν.

Η Ρένα του Ζαββού

Το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου το χειρίζεται αποκλειστικά ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργος Ζαββός, σε συνεργασία με τη νέα προϊσταμένη της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Ειρήνη (Ρένα) Παναγιωτοπούλου. Η κ. Παναγιωτοπούλου είναι πολύπειρη δημόσια υπάλληλος, απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Δημόσιας Διοίκησης με πολύ καλές σπουδές στο εξωτερικό. Διαδέχθηκε προ ημερών τον Γιώργο Καλλία, που ήταν επί σειρά ετών προϊστάμενος της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικής Πολιτικής της ΓΔΟΠ και ο οποίος σύντομα συνταξιοδοτείται.

Η αποχώρηση του Γραμματέα

Γενικός Γραμματέας παραγωγικού υπουργείου έχει ήδη προαναγγείλει σε συνεργάτες του πως θα αποχωρήσει από τη θέση του στο τέλος του έτους. Ο λόγος είναι απλός. Προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα στις προσεχείς εθνικές εκλογές. Ο νόμος ορίζει πως ο Γενικός Γραμματέας υπουργείου έχει κώλυμα εκλογιμότητας εφόσον δεν παραιτηθεί 18 μήνες πριν τον προγραμματισμένο χρόνο των εκλογών. Έτσι, δεδομένου ότι η πιθανότητα διενέργειας εκλογών εντός του 2022 είναι αυξημένη, ο αγαπητός Γενικός Γραμματέας δρομολογεί ήδη την αφυπηρέτησή του. Για να μη μας κατηγορήσετε πως σας ενημερώνουμε αποσπασματικά, σας αποκαλύπτουμε πως ο ικανότατος τεχνοκράτης θα πολιτευθεί στη Μαγνησία.

Ο πλούσιος οφειλέτης

Η στήλη πληροφορείται πως επιχειρηματίας που εμπλέκεται σε «deal» εισηγμένης που ανακοινώθηκε μόλις προ ημερών έχει «ανοικτές παρτίδες» με τον ΕΦΚΑ. Για την ακρίβεια, οφείλει πολύ μεγάλα ποσά στον ασφαλιστικό φορέα (πρώην ΙΚΑ) τα οποία δεν έχει καν ρυθμίσει. Για το λόγο αυτό βρέθηκε και αντιμέτωπος με αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης. Το παράδοξο είναι πως ο ΕΦΚΑ δεν βρήκε και πολλά για να κατασχέσει στους προσωπικούς λογαριασμούς του εν λόγω επιχειρηματία. Αυτό δεν σημαίνει πως ο περί ου ο λόγος δεν είναι οικονομικά εύρωστος. Το αντίθετο. Βρίσκεται σε ακμή και οι δουλειές πάνε πρίμα. Απλά η εμπειρία του – και περιπέτειες του παρελθόντος – του έχει διδάξει να μη διαθέτει καταθέσεις και assets στο όνομα του. Έτσι, δεν αναμένουμε οι κατασχέσεις του ΕΦΚΑ να τον κάνουν να ιδρώσει ιδιαίτερα.

Το ακίνητο του ΕΚΕΠ

Στο «σφυρί» βγαίνει μεθαύριο, 16 Ιουνίου 2021, το κτήριο που στέγαζε κάποτε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Εκθέσεων και Προβολής (ΕΚΕΠ) επί της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Μεταμόρφωσης. Η πολυετής κρίση των Μνημονίων οδήγησε σε τέλμα τις εμπορικές εκθέσεις και σε αδιέξοδο την οικογένεια Αλεξόπουλου στην οποία ανήκε το ακίνητο των 12,5 στρεμμάτων και των 17.000 τ.μ. στεγασμένων εκθεσιακών χώρων. Έτσι, από το 2015 βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα βουνό υπερήμερων οφειλών που δεν μπόρεσε να πληρώσει. Το πρώτα δάνειο που είχε λάβει η οικογένεια Αλεξόπουλου για το σχετικό ακίνητο ήταν ύψους 1 δισ. δραχμών και χορηγήθηκε από την Εμπορική Τράπεζα το 1996. Μετά το δάνειο αυτό ακολούθησαν και άλλα πολλά με αποτέλεσμα σήμερα το ακίνητο να βαρύνεται με οκτώ προσημειώσεις υποθήκης υπέρ της Εμπορικής Τράπεζας (Alpha Βank), της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank, δύο υποθήκες υπέρ της ΑΑΔΕ και της Eurobank, καθώς και τρεις αναγκαστικές κατασχέσεις υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς, της ΑΑΔΕ και της Cepal Hellas. Επισπεύδουσα στον πλειστηριασμό του ακινήτου της ΕΚΕΠ είναι η Cepal Hellas και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει ορισθεί στα 17,8 εκατ. ευρώ.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ