Covid-19: Τι διευκολύνσεις έρχονται για τους εμβολιασμένους- Τι περιλαμβάνει το «γαλλικό μοντέλο»


Με τη συζήτηση περί των διευκολύνσεων/ «προνομίων» (αν και ο δεύτερος όρος γενικότερα αποδοκιμάζεται από στελέχη της κυβέρνησης) για τους εμβολιασμένους να έχει ενταθεί καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν, το μοντέλο που εξετάζεται από την κυβέρνηση είναι το επονομαζόμενο «γαλλικό»

Όπως είπε τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, η σχετική συζήτηση έχει ήδη ανοίξει, ωστόσο υπάρχουν προϋποθέσεις: «Πρώτον, πρέπει όλοι αυτοί που θέλουν να εμβολιαστούν, να μπορούν. Να έχει ανοίξει δηλαδή το σύστημα για όλους. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι περισσότερο νομοθετική. Έχει ψηφιστεί ο κανονισμός του ψηφιακού πιστοποιητικού και στην Ε.Ε και μένει να εξειδικευτούν κάποιες πτυχές του. Ξέρουμε δηλαδή ότι για παράδειγμα στη Γαλλία το health pass ισχύει σε συνάξεις άνω των 1.000 ατόμων. Δηλαδή σε μια συναυλία, σε ένα στάδιο μπορεί κανείς να το χρησιμοποιεί για να έχει πρόσβαση εκεί. Άρα αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία ανοίγει αυτή τη στιγμή σε όλα τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. Προφανώς η συζήτηση αυτή θα ανοίξει κι εδώ πέρα. Έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο και ήδη άνοιξε πανευρωπαϊκά η συζήτηση που μπορεί να το χρησιμοποιεί κανείς και ευρύτερα πέρα από το να ταξιδεύει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ερωτηθείς για τα μπαρ, πρόσθεσε ότι έχει ανοίξει η συζήτηση για την επίδειξη των πιστοποιητικών σε αυτά, αλλά δεν υπάρχει ακόμα σχετική νομοθεσία. «Αυτή τη στιγμή η χρήση του είναι για να περνά κανείς τα σύνορα γρηγορότερα», επισήμανε.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες για τις διευκολύνσεις/προνόμια συζητείται η άρση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, η παρουσία σε κλειστούς χώρους στην εστίαση, η υποχρεωτικότητα διεξαγωγής self test και οι εκδηλώσεις δύο «ταχυτήτων»

Για τη χρήση μάσκας μίλησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας ο οποίος είπε σε διαδικτυακή του συνέντευξη ότι «έχουμε πει και για τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, υπάρχουν κάποιες διευκολύνσεις που όσο τα επιδημιολογικά στοιχεία πηγαίνουν καλύτερα, θα μπορούμε κι εμείς να τις εφαρμόσουμε. Υπάρχει πιθανότητα ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι να μη φοράμε μάσκα».

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, «πάλι κάποιες προϋποθέσεις θα υπάρχουν πάντα. Γιατί, ακόμα και χώρες που έχουν εφαρμόσει αυτό το μέτρο λένε ότι μέσα στο αεροπλάνο ή στο λεωφορείο ή σε χώρους νοσοκομείων θα διατηρηθεί. Κάποια στιγμή, όχι πολύ μακριά, θα δούμε και τα επιδημιολογικά στοιχεία, ώστε και για τη μάσκα να μειωθεί η χρήση της».

Όσον αφορά τα self test η αποκάλυψη ήρθε από τον υφυπουργώ παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο ο οποίος αρχικά εξήγησε ότι «για τον Ιούλιο θα περιορίσουμε την πολιτική σε πιο στοχευμένες ομάδες διότι έχουμε πλέον πολύ υψηλότερο εμβολιασμό, πολύ χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο άρα μικρότερη ανάγκη για τόσο εκτεταμένο testing. Συνεπώς θα περιορίσουμε τη διάθεση από τον Ιούλιο και μετά σε μονάδες πληθυσμού που είναι εκτεθειμένες στον ιό όπως είναι ο Τουρισμός, η εστίαση, οι ανεμβολίαστοι, οι νεότεροι άνθρωποι που μπαίνουν πιο αργά στον εμβολιασμό αλλά όχι τη μαζική κλίμακα που είχαμε μέχρι τώρα».

Με άλλα λόγια οι εμβολιασμένοι θα εξαιρεθούν όπως είπε ο κ. Σκέρτσος από τη διαδικασία του υποχρεωτικού self testing από τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ για τη διασκέδαση οι ειδικοί μελετούν ένα μοντέλο μαζικών εκδηλώσεων δύο «ταχυτήτων» με το πρώτο να αφορά αποκλειστικά τους πλήρως εμβολιασμένους, έπειτα από το απαιτούμενο διάστημα τήρησης μέτρων μετά και την λήψη της δεύτερης δόσης.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι θα έχουν την δυνατότητα να μετέχουν σε τέτοιες διαδηλώσεις, εισερχόμενοι με το πιστοποιητικό εμβολιασμού χωρίς να απαιτείται να τηρούν αποστάσεις και να φορούν μάσκες.

Την ίδια ώρα, γίνεται λόγος για ένα επιπρόσθετο «υβριδικό» μοντέλο εκδηλώσεων στο οποίο θα μπορούν να μετέχουν τόσο οι πλήρως εμβολιασμένοι όσο και οι μη.

Στις «υβριδικές» εκδηλώσεις θα απαιτείται η τήρηση των μέτρων και θα υπάρχει όριο ως προς την συμμετοχή των ατόμων.

Ταυτόχρονα, όσον αφορά το άνοιγμα της εστίασης στο τραπέζι βρίσκεται η δυνατότητα να μπορεί κανείς να καθίσει και σε κλειστό χώρο εφόσον έχει πλήρως εμβολιαστεί, δείχνοντας το πιστοποιητικό εμβολιασμού του.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ