Κληρονομική χοληστερόλη : Πως επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής

Η χοληστερόλη είναι μια ουσία που μοιάζει με κερί και βοηθά στην παραγωγή ορμονών, κυτταρικών μεμβρανών και ενώσεων πέψης λίπους στο σώμα σας. Παράγεται από το σώμα σας και το παίρνετε επίσης από μερικά από τα τρόφιμα που τρώτε. Το σώμα σας χρειάζεται χοληστερόλη, αλλά πάρα πολλά μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Εάν έχετε μη κατεργασμένη FH, το σώμα σας αποθηκεύει αχρησιμοποίητη χοληστερόλη αντί να το απαλλαγείτε από το συκώτι σας. Η χοληστερόλη συσσωρεύεται στο αίμα σας και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις.

Πως διαμορφώνεται το προσδόκιμο ζωής κάποιου με χοληστερόλη

  • Το προσδόκιμο ζωής σας με FH εξαρτάται από τον τύπο της FH που έχετε και από το εάν λαμβάνετε ή όχι θεραπεία. Χωρίς θεραπεία, το προσδόκιμο ζωής με FH μειώνεται. Μερικές έρευνες δείχνουν ότι το προσδόκιμο ζωής είναι 16 χρόνια χαμηλότερο όταν η FH δεν διαγνωστεί.

Υπάρχουν δύο μορφές FH:

Ετερόζυγο FH. 

  • Τα άτομα που κληρονομούν μία γονιδιακή μετάλλαξη από έναν γονέα έχουν ετερόζυγο FH. Χωρίς θεραπεία, το ετερόζυγο FH μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος και καρδιακή προσβολή ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’30.

Ομόζυγος FH. 

  • Τα άτομα που κληρονομούν μια γονιδιακή μετάλλαξη και από τους δύο γονείς έχουν ομόζυγο FH. Αυτή η μορφή FH ​​είναι πιο σπάνια και μπορεί να προχωρήσει γρηγορότερα από την ετεροζυγώδη FH. Χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στην παιδική ηλικία και θάνατο σε ορισμένα άτομα πριν γίνουν 20.

Στάδια για βελτίωση προσδόκιμου ζωής στην FH

Βελτιώνεται σημαντικά εάν λάβετε ακριβή διάγνωση και ακολουθήσετε το σχέδιο θεραπείας που παρέχεται από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό σημαίνει:

  • λήψη του φαρμάκου σας όπως σας έχει συνταγογραφηθεί
  • ασκείστε τακτικά
  • αποτρέποντας την αύξηση βάρους
  • σταματήσετε το κάπνισμα, εάν καπνίζετε
  • τρώγοντας μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή

Όλα αυτά τα μέτρα αυξάνουν τη διάρκεια ζωής σε άτομα με FH.

Ακολουθεί βίντεο με πληροφορίες και ενημέρωση για την κληρονομική χοληστερόλη

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ