Μπάιντεν – Ερντογάν – ΝΑΤΟ: To Know us better και… θα δούμε αργότερα τα ελληνοτουρκικά


Μια πρώτη ανάλυση για τα ελληνοτουρκικά και την περίφημη Σύνοδο του ΝΑΤΟ – Τι σημαίνει για την Ελλάδα, τι σηματοδοτεί η επιστροφή των ΗΠΑ στην Ευρώπη; 

Όσο κι αν διαφωνεί κανείς με τον ηγεμονικό χαρακτήρα του Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να μην παρατηρήσει ότι πρόκειται για έναν πολιτικό που καταφέρνει να ελίσσεται και να κοροϊδεύει τους πάντες προκειμένου να εξασφαλίσει την προσωπική πολιτική του επιβίωση, αλλά και να ξεδιπλώνει το σχέδιό του ότι η ισλαμική Τουρκία αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα στη διεθνή σκακιέρα.

Από την σύνοδο του ΝΑΤΟ μπορούν να εξαχθούν ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα:
Η συγκεκριμένη Σύνοδος δεν έλαβε κάποιες αποφάσεις, αλλά κινήθηκε στο πλαίσιο «to know us better». Πρακτικά ο Τζο Μπάιντεν τους μάζεψε όλους για να «ξαναγνωριστούν από την αρχή» και να δηλώσει δημοσίως την επιθυμία των ΗΠΑ να ξαναμπεί στο παιχνίδι της Ευρώπης και της Ασίας.

Οι βασικοί στόχοι του Αμερικανού Προέδρου είναι να οχυρώσει μια γραμμή άμυνας έναντι του μεγαλύτερου ανταγωνιστή των ΗΠΑ που δεν είναι άλλος από την Κίνα, αλλά και ταυτόχρονα να σπάσει το διαβολικό τρίγωνο «Βερολίνου – Μόσχας – Άγκυρας» το οποίο ρυθμίζει στο παρασκήνιο εδώ και πάρα πολλά χρόνια τις εξελίξεις σε ενεργειακό και οικονομικό επίπεδο στην Ευρώπη.

Άλλωστε ο διπλός ρόλος της Γερμανίας και ειδικά της Άγκελα Μέρκελ στις σχέσεις της με την Ρωσία είναι γνωστός στους διπλωματικούς αναλυτές. Η Γερμανίδα καγκελάριος κατάφερνε επί χρόνια να εμφανίζεται ότι ανήκει στο δυτικό άρμα δίνοντας εντολές στις Συνόδου Κορυφής για χτυπήματα κατά της Ρωσίας και του Πούτιν, ενώ ταυτόχρονα έκλεινε δουλειές με ρωσικές εταιρείες στο παρασκήνιο με την βοήθεια του στενού φίλου της Ταγίπ Ερντογάν.

Άλλωστε είναι γνωστές οι επαγγελματικές δραστηριότητες του, αφού μετά την αποχώρησή του από την καγκελαρία εργάστηκε ως ανώτατο στέλεχος στην Gazprom και ως πρόεδρος στην επίσης ρωσική εταιρεία Rosneft. Και μιλάμε για τον Σρέντερ, τον άνθρωπο που επί 30 χρόνια έστησε τις δομές αυτού που σήμερα λέμε Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό όμως είναι ένα κεφάλαιο από μόνο του και θα ασχοληθούμε εκτενώς σε μελλοντική αρθρογραφία.

Ο ρόλος της Γερμανίας πάντως εντός Ε.Ε. αδιαμφισβήτητα είναι εξόχως θολός.
Πρακτικά λοιπόν οι ΗΠΑ «επιστρέφουν» στην Ευρώπη και για να είμαστε πιο σαφείς, επιστρέφουν στην Ευρασία, με ότι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο.

Πάνω σε αυτό το timing, έρχεται ο Ταγίπ Ερντογάν να κάνει τη μεγάλη κυβίστηση ακολουθώντας το δόγμα: «Πετάει ο γάιδαρος; Πετάει κύριε Μπάιντεν, πετάει!».

Προκειμένου να διασωθεί είναι αποφασισμένος να υποσχεθεί τα πάντα: «ότι θα υπάρξει ειρήνη στο Αιγαίο, ότι θα βοηθήσει τις ΗΠΑ στη Συρία και στην Καμπούλ, ότι θα κάνει ότι χρειαστεί στη Λιβύη, ότι θα… τετραγωνίσει ακόμα και τον κύκλο».

Βεβαίως, παρά την συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν δεν σημειώθηκε διέξοδος στα πολλά προβλήματα που ταλανίζουν τις σχέσεις της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών αν και ο Αμερικανός πρόεδρος τον υπολογίζει…

Ο Αμερικανός Πρόεδρος σημείωσε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες:

«Μόλις τελείωσα μια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν. Είχαμε μια θετική και παραγωγική συνάντηση, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έγινε μεταξύ μας. Είχαμε λεπτομερείς συζητήσεις για το πώς να προχωρήσουμε σε ορισμένα και διαφορετικά ζητήματα. Οι δύο χώρες μας έχουν μεγάλες ατζέντες. Οι ομάδες μας θα συνεχίσουν τις συζητήσεις και είμαι πεπεισμένος ότι θα σημειώσουμε πραγματική πρόοδο με την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Το δυστύχημα για την ελληνική πλευρά είναι ότι ο Μπάιντεν δεν πρόκειται ούτε να τον τιμωρήσει, ούτε να τον βάλει στον… πάγο. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν νέα μέτωπα ούτε με την Τουρκία, ούτε βεβαίως με την Ρωσία. Έχουν ήδη έναν μεγάλο πονοκέφαλο που ακούει στο όνομα Κίνα και αυτός τους φτάνει…

Εμάς μας θεωρούν περίπου δεδομένους κι αυτό είναι και καλό και κακό.

Μην τρέφετε ελπίδες ότι η επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για τις ΗΠΑ. Δεν αρκεί μόνο η καλή θέληση της μιας πλευράς για την επίλυση του αδιεξόδου. Οι Αμερικανοί έχουν υπομονή και θα περιμένουν να ωριμάσουν οι συνθήκες και από τις δυο πλευρές…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ