Καρδιαγγειακές παθήσεις Ασία: Οι θάνατοι από καρδιαγγειακές παθήσεις στην Ασία αυξάνονται ραγδαία

Ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις στην Ασία αυξάνεται ραγδαία, με πάνω από τους μισούς από τους θανάτους από καρδιαγγειακή νόσο που καταγράφηκαν παγκοσμίως το 2019 να συμβαίνουν σε ασιατικές χώρες, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο εναρκτήριο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού JACC: Asia. Τα δεδομένα καταδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη κατανόησης των επιβαρύνσεων και των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών των καρδιαγγειακών παθήσεων στις ασιατικές χώρες με σκοπό την ανάπτυξη τοπικών στρατηγικών πρόληψης αυτών.

Από το 1990 έως το 2019, ο αριθμός των θανάτων από καρδιαγγειακές νόσους στην Ασία αυξήθηκε από 5,6 εκατομμύρια σε 10,8 εκατομμύρια. Σχεδόν το 39% αυτών των θανάτων ήταν πρόωροι, πράγμα που σημαίνει ότι αφορούσαν σε άτομα ηλικίας κάτω των 70 ετών. Το καταγεγραμμένο ποσοσοστό είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό που παρατηρείται στις ΗΠΑ (23%). Οι περισσότεροι θάνατοι από καρδιαγγειακές νόσους οφείλονταν σε ισχαιμική καρδιακή νόσο ή σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αύξηση της επιδημίας των καρδιαγγειακών παθήσεων στην Ασία οφείλεται σε δημογραφικές αλλαγές, κοινωνικοοικονομικούς και περιβαλλοντολογικούς παράγοντες κα.

«Η έγκαιρη πληροφόρηση σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου [διατροφή, κάπνισμα, δυσλιπιδαιμία, διαβήτης και υπέρταση] και τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά των καρδιαγγειακών παθήσεων στις ασιατικές χώρες είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση των προκλήσεων και τον προσανατολισμό της ανάπτυξης λογικών πολιτικών στρατηγικών και δράσεων για την καταπολέμηση της εν λόγω επιδημίας», δήλωσε ο Dong Zhao, MD, PhD, καθηγητής προληπτικής καρδιολογίας στο Institute of Heart, Lung and Blood Vessel Diseases at Beijing Anzhen Hospital, Capital Medical University του Πεκίνου.

Από το 1990-2019, το ποσοστό των θανάτων από καρδιαγγειακή νόσο μεταξύ των συνολικών θανάτων στην Ασία αυξήθηκε από 23% σε 35% και τα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις αυξήθηκαν τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Ενώ η ισχαιμική καρδιακή νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι οι πιο συχνές αιτίες θανάτου από καρδιαγγεικές παθήσεις στην Ασία, τα στοιχεία διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των ασιατικών περιοχών και χωρών. Ειδικότερα, η ισχαιμική καρδιακή νόσος ήταν η κυρίαρχη αιτία θανάτων στην Κεντρική, Δυτική και Νότια Ασία, ενώ οι θάνατοι από εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν συχνότεροι στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία. Στην Κίνα, ο κυρίαρχος λόγος θανάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις έχει μετατοπιστεί από το εγκεφαλικό επεισόδιο στην σχαιμική καρδιακή νόσο. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η βασική αιτία αυτών των διαφορών μεταξύ των ασιατικών περιοχών ή/και χωρών δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ