Γονιμότητα Συνέδριο: Αναβάλλεται επ’ αόριστον λόγω του απαράδεκτου διαφημιστικού σποτ


Γονιμότητα Συνέδριο: Σύμφωνα και με επίσημη ανακοίνωση από τους διοργανωτές, το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας, το οποίο θα γινόταν στις 2-4 Ιουλίου στα Ιωάννινα, αναβάλλεται επ’ αόριστον. Η κίνηση αυτή είναι το αποτέλεσμα έντονων αντιδράσεων που ξέσπασαν μετά την προβολή του διαφημιστικού σποτ του. Μάλιστα, η ιστοσελίδα του Συνεδρίου έχει ήδη απενεργοποιηθεί.

Σύμφωνα και με τις μαζικές αντιδράσεις χρηστών των social media, το επίσημο προωθητικό βίντεο που είχε δημιουργηθεί και παιζόταν στα τηλεοπτικά κανάλια από την 1η Ιουνίου ήταν γεμάτο σεξιστικές αναφορές και στερεότυπα για τη ζωή, την πορεία και τις επιλογές των γυναικών. Σε ένα ομολογουμένως «σκοτεινό» και κλειστοφοβικό σκηνικό που έκανε τις περισσότερες γυναίκες να αισθανθούν άβολα, δηλώνεται πως η μητρότητα είναι ο απώτερος στόχος κάθε γυναίκας, δήλωση που αποτελεί φυσικά πατριαρχικό αφήγημα. Επίσης, το κείμενο του σποτ παρουσίαζε τη γυναίκα ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την υπογεννητικότητα στη χώρα.

Το διαφημιστικό σποτ ήταν αποτέλεσμα μιας ομάδας ανθρώπων και έγινε δεκτό και από το ΕΣΡ χωρίς καμία αντίδραση μέχρι που έφτασε στους τηλεοπτικούς δέκτες. Στη συνέχεια, διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στο εν λόγω συνέδριο θα ήταν άνδρες, ιερείς, αλλά και μέλη της κυβέρνησης, οι οποίοι θα μιλούσαν για τη γυναικεία γονιμότητα παρά την άγνοιά τους για το θέμα.

Ένα μεγάλο μέρος των επίσημων υποστηρικτών του Συνεδρίου απέσυρε τη συμμετοχή του σε αυτό με επίσημες δηλώσεις στα social media τονίζοντας πως το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι αδιαπραγμάτευτο και πως οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα οι ίδιες να επιλέγουν για τη ζωή τους.

Ο υφυπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος ανακοίνωσε ότι η ΕΡΤ και το ΑΠΕ αποσύρονται από επίσημοι χορηγοί επικοινωνίας. Στη συνέχεια, ακολούθησε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter δήλωσε τα εξής:

«Αποσύρω την ομιλία και τον χαιρετισμό μου από το 1ο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας που πρόκειται να γίνει στην πόλη στο διάστημα 2-4 Ιουλίου. Το προωθητικό βίντεο του συνεδρίου όπως και το κείμενο της πρόσκλησης εγείρουν σοβαρά ζητήματα και δεν επιτρέπουν την συμμετοχή μου ούτε με την ιδιότητα του Δημάρχου ούτε με την ιδιότητα του επιστήμονα».

Η ΓΓ Ισότητας Φύλων απέσυρε τη συμμετοχής της, το ίδιο και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Αλλά και επώνυμοι σταδιακά απέσυραν τις συμμετοχές τους στο Συνέδριο, όπως η Ελεονώρα Μελέτη, η Καίτη Γαρμπή, η Σταματίνα Τσιμτσιλή, η Κατερίνα Ζαρίφη, η Ρούλα Ρέβη, η Ράνια Θρασκιά, ο Γρηγόρης Γκουντάρας και άλλοι.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ