Ιαπωνία: Σχέδιο για παρουσία 10.000 «ντόπιων» θεατών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο


Πρόταση για την παρουσία 10.000 θεατών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 άφησε ο αρμόδιος υπουργός, την ώρα που συνεχίζονται οι ενστάσεις για τη διοργάνωση της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης εν μέσω πανδημίας.

«Παράθυρο» για την παρουσία θεατών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 άφησε ο Υπουργός υπεύθυνος για θέματα μέτρων πανδημίας στην Ιαπωνία, Γιατουχόσι Νισιμούρα. Οπως είπε εξετάζεται η παρουσία έως 10 χιλιάδων θεατών στα δημοφιλή αγωνίσματα των Ολυμπιακών.

Ωστόσο, η τελική απόφαση θα ληφθεί λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα και την παρουσία των μεταλλάξεων του νέου κορωνοϊού, όπως είπε στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου.

Να σημειωθεί πως τα έκτακτα μέτρα κατά της πανδημίας ισχύουν έως τις 20 Ιουνίου και οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν στις 23 Ιουλίου.

Ειδικοί και αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι τα μεγάλα πλήθη που θα παρακολουθήσουν τους Αγώνες πιθανόν να αυξήσουν τον αριθμό των κρουσμάτων μετά την λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Μόνον Ιάπωνες θεατές

Αργά χθες το βράδυ το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, μετέδωσε ότι η Ιαπωνία σχεδιάζει να προχωρήσει με το προαναφερθέν σχέδιο, δηλαδή με έως και 10.000 θεατές ή το 50% της δυναμικότητας ενός χώρου–όποιο από τα δύο είναι μικρότερα–σε αθλητικές εκδηλώσεις στη διάρκεια των Αγώνων.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Asahi TV μετέδωσε ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γιοσιχίντε Σούγκα εξετάζουν διάφορες επιλογές μεταξύ των οποίων και η θέσπιση ανώτατου ορίου ντόπιων θεατών -5.000 ή 10.000.

Οι θεατές από το εξωτερικό ήδη απαγορεύονται από τους Ολυμπιακούς που ξεκινούν στις 23 Ιουλίου. Οι μεγάλοι χώροι εκδηλώσεων στην πρωτεύουσα Τόκιο επιτρέπεται σήμερα να φιλοξενούν μέχρι 5.000 άτομα ή το 50% της δυναμικότητάς τους στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, τα οποία ισχύουν μέχρι τις 20 Ιουνίου.

Ημι-επείγοντα μέτρα εν όψει των Αγώνων

Αργότερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιασουτόσι Νισιμούρα και ο κορυφαίος ιατρικός σύμβουλος της κυβέρνησης Σιγκέρου Όμι θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου και θα αναφερθούν στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Πρόσφατα ρεπορτάζ ανέφεραν ότι η κυβέρνηση πιθανόν να επιβάλει «ημι-επείγοντα» μέτρα περιλαμβανομένων περιορισμών στην πώληση αλκοόλ ή στις ώρες λειτουργίας των μπαρ και των εστιατορίων.

Μέχρι στιγμής η Ιαπωνία δεν έχει αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα με την πανδημία, καταγράφοντας περίπου 14.000 θανάτους, παρότι απέφυγε τα σκληρά λοκντάουν.

Το εμβολιαστικό της πρόγραμμα ωστόσο κινείται με αργούς ρυθμούς σε σχέση με εκείνα πολλών άλλων ανεπτυγμένων χωρών και μέχρι στιγμής μόλις το 5% του πληθυσμού έχει πλήρως εμβολιαστεί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ