Αθλητισμός Ψυχική Υγεία: Η σωματική άσκηση αυξάνει την ευημερία μας [vid]


Η συμμετοχή σε τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει την αυτοεκτίμησή μας και να μειώσει το άγχος και το καθημερινό στρες. Η άσκηση παίζει επίσης ρόλο στην πρόληψη της ανάπτυξης προβλημάτων ψυχικής υγείας και στη βελτίωση εν γένει της ικανοποίησης από την ποιότητα ζωής. Μάλιστα, ακόμη και μια σύντομη “δόση” άσκησης των 10 λεπτών αυξάνει την ψυχική μας εγρήγορση, ενισχυει την ενέργειά μας και προωθεί τη θετική διάθεση.

  • Ενίσχυση της διάθεσή μας

Η σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι έχει θετικό αντίκτυπο στη διάθεσή μας. Μια μελέτη ζήτησε από τους ανθρώπους να αξιολογήσουν τη διάθεσή τους αμέσως μετά από περιόδους σωματικής δραστηριότητας (π.χ. αφού περπατήσουν ή κάνουν δουλειές στο σπίτι) και περιόδους αδράνειας (π.χ. ανάγνωση ενός βιβλίου ή παρακολούθηση τηλεόρασης). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες ένιωσαν περισσότερο “πλήρεις” και πιο ήρεμοι μετά τη σωματική δραστηριότητα. Διαπίστωσαν επίσης ότι η επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στη διάθεση ήταν μεγαλύτερη όταν η τελευταία ήταν πριν χαμηλή.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, η αερόβια άσκηση χαμηλής έντασης – για 30–35 λεπτά, 3-5 ημέρες την εβδομάδα – ήταν η αποτελεσματικότερη για την ενίσχηση της διάθεσης.

  • Μειώνει το άγχος μας

Τα πιο συνηθισμένα φυσικά “σημάδια” άγχους περιλαμβάνουν: προβλήματα ύπνου, εφίδρωση και απώλεια της όρεξης. Τα συμπτώματα του άγχους προκαλούνται από την παραγωγή ορμονών στο σώμα μας ως απόκρισης στο άγχος. Αυτές οι ορμόνες, η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη αυξάνουν την αρτηριακή μας πίεση και τον καρδιακό μας ρυθμό, προετοιμάζοντας στην ουσία το σώμα μας για μια επείγουσα αντίδραση. Παράλληλα, μπορούν να μειώσουν τη ροή του αίματος στο δέρμα μας, καθώς και τη δραστηριότητα του στομάχου. Την ίδια στιγμή, η κορτιζόλη, μια άλλη ορμόνη του στρες, απελευθερώνει λίπος και σάκχαρο στο σύστημα για να ενισχύσει την ενέργειά μας.

Η σωματική άσκηση μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στην ανακούφιση του στρες. Η έρευνα σε εργαζόμενους ενήλικες διαπίστωσε ότι τα δραστήρια άτομα τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά στρες σε σύγκριση με άτομα που είναι λιγότερο δραστήρια.

  • Ενισχύει την αυτοεκτίμησή μας

Η άσκηση δεν έχει μόνο θετικό αντίκτυπο στη σωματική μας υγεία, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει την αυτοεκτίμησή μας. Η αυτοεκτίμηση είναι το πώς νιώθουμε για τον εαυτό μας και πώς μας αντιλαμβανόμαστε. Η αυτοεκτίμηση είναι ένας βασικός δείκτης της ψυχικής μας ευεξίας και της ικανότητάς μας να αντιμετωπίζουμε τους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής. Η σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει θετικά την αυτοεκτίμησή μας.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ