Βρετανία: Υποχρεωτικό για όλο το προσωπικό των οίκων ευγηρίας το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Κορονοϊός: Έπειτα από μια ευρεία διαδικασία διαβούλευσης, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι καθιστά υποχρεωτικό τον πλήρη εμβολιασμό κατά του νέου κορονοϊού για όλο το προσωπικό που εργάζεται στους οίκους ευγηρίας της Αγγλίας, περιλαμβανομένου του μη ιατρικού προσωπικού.

«Τα εμβόλια σώζουν ζωές και, αν και η πλειονότητα του προσωπικού και των τροφίμων των οίκων ευγηρίας έχει ήδη εμβολιαστεί, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο», επισήμανε σε ένα δελτίο τύπου ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Το να επιβληθεί στους εργαζόμενους σε αυτά τα ιδρύματα να εμβολιαστούν συνιστά, σύμφωνα με τον υπουργό, ένα «απαραίτητο βήμα για να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τους οίκους ευγηρίας σήμερα και στο μέλλον».

Επομένως, όλο το ιατρικό προσωπικό, αλλά επίσης οι κομμωτές, οι αισθητικοί, οι εθελοντές και άλλοι έμποροι που συνεργάζονται με τους οίκους ευγηρίας θα πρέπει να έχουν λάβει έως τον Οκτώβριο τις δύο δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19, εάν θέλουν να εργάζονται εκεί.

Εάν το μέτρο εγκριθεί από το κοινοβούλιο, η υποχρέωση αυτή δεν θα εφαρμοστεί, εντούτοις, στους συγγενείς των τροφίμων, σε ανήλικους, στα άτομα που πηγαίνουν για έκτακτες εργασίες όπως και στα άτομα που διαθέτουν ιατρικό πιστοποιητικό εξαίρεσης.

Το προσωπικό των οίκων ευγηρίας έχει σε μεγάλο βαθμό εμβολιαστεί: στις 6 Ιουνίου, το 84% είχε λάβει μια πρώτη δόση και το 69% τη δεύτερη δόση του, σύμφωνα με τo Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας (NHS).

Ωστόσο, αυτοί οι αριθμοί κρύβουν γεωγραφικές παρεκκλίσεις: σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, μονάχα το 65% των οίκων ευγηρίας της Αγγλίας, που φιλοξενούν πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους, καταγράφει ένα επαρκές ποσοστό εμβολιασμού του προσωπικού του, ένας αριθμός που μειώνεται σε μονάχα 44% στους οίκους ευγηρίας του Λονδίνου.

Το Sage, η ομάδα των επιστημόνων που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση στο θέμα του κορονοϊού, εκτιμά πως προκειμένου να επιτευχθεί ένα ελάχιστο επίπεδο προστασίας κατά της Covid-19 σε κάθε κέντρο φροντίδας, το 80% του προσωπικού και το 90% των τροφίμων θα πρέπει να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση.

«Έχουμε την ευθύνη να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που λαμβάνουν φροντίδα», είπε ο Ματ Χάνκοκ, υποσχόμενος να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τον κλάδο προκειμένου να δει «εάν θα μπορεί να επεκταθεί το μέτρο αυτό και σε άλλους εργαζόμενους», για παράδειγμα το σύνολο του προσωπικού του NHS.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ