Βάνα Παπαευαγγέλου: 25 με 27 περιστατικά μυοκαρδίτιδας μετά από mRNA εμβόλιο [vid]

Περί τα 25 με 27 περιστατικά μυοκαρδίτιδας – περικαρδίτιδας σε εμβολιασμένους με mRNA σκεύασμα έχουν αναφερθεί στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο εάν σχετίζονται με τον εμβολιασμό, τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και καθηγήτρια Παιδιατρικής μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.

Σημείωσε ακόμη ότι τα περιστατικά στην Ελλάδα αφορούν μεγάλους ανθρώπους, ενώ εκείνα που έχουν καταγραφεί κυρίως στο Ισραήλ αφορούν νέα άτομα ηλικίας από 18 έως 24 ετών.

Η κ. Παπαευαγγέλλου, πρόσθεσε επίσης ότι τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό με Pfizer είναι ήπια, και δεν αφήνουν κάποιο κατάλοιπο.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca σχολίασε ότι δεν έχουν αλλάξει καθόλου τα επιστημονικά δεδομένα ως προς το σκεύασμα και ότι παραμένει εξαιρετικό και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Κάλεσε όσους έχουν προγραμματίσει δεύτερη δόση με AstraZeneca να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας – περικαρδίτιδας ελέγχει και ο ΕΟΦ σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, την κα Μαρία Τσολιά. Όπως διευκρίνισε ελέγχονται περιπτώσεις που αφορούν εμβόλια mRNA.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η κ. Τσολιά ανέφερε ότι στην Πάτρα υπήρξε περιστατικό με μια νέα κοπέλα που εμφάνισε σοβαρότερη μυοκαρδίτιδα ωστόσο τα υπόλοιπα περιστατικά που διερευνώνται στη χώρα μας είναι ήπια.

Η κ. Τσόλια πρόσθεσε ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί η αιτιώδης σχέση της μυοκαρδίτιδας με τα εμβόλια mRNA, ωστόσο το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση διεθνώς και αναμένονται περισσότερα δεδομένα. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί κυρίως στις ΗΠΑ και το Ισραήλ αφορούν νέα άτομα ηλικίας από 18 έως 24 ετών.

Τέλος, η κ. Τσολιά υποστήριξε ότι οι χειρισμοί της επιτροπής εμβολιασμών σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν οι ενδεδειγμένοι και πως η αλλαγή στην ηλικία χορήγησης του εν λόγω σκευάσματος έγινε με επιστημονικά κριτήρια και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ακούστε όσα δήλωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου στο βίντεο που ακολουθεί:

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ