Μαριχουάνα Επιπτώσεις: Αυξημένος κίνδυνος αυτοκτονίας από την κατάχρηση

Η ακούσια υπερδοσολογία, η αυτοκτονία και η ανθρωποκτονία ήταν οι τρεις πιο συχνές αιτίες θανάτου, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Pediatrics. “Η αντίληψη είναι ότι η μαριχουάνα είναι ασφαλής στη χρήση, αλλά πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους γονείς και τα παιδιά ότι υπάρχουν κίνδυνοι, ιδιαίτερα με τη χρήση κάνναβης σε μεγάλη ποσότητα”, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Cynthia Fontanella, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα ψυχιατρικής και συμπεριφορικής υγείας στο Κολέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Οχάιο. “Και οι κλινικοί γιατροί πρέπει να παρέμβουν για να εντοπίσουν και να θεραπεύσουν τη διαταραχή χρήσης κάνναβης, καθώς και τα παιδιά με διαταραχές της διάθεσης”, δήλωσε η Fontanella.

Η διαταραχή χρήσης κάνναβης, επίσης γνωστή ως διαταραχή χρήσης μαριχουάνας, σχετίζεται με την εξάρτηση από τη χρήση χόρτου. Ένα άτομο θεωρείται ότι εξαρτάται από τη μαριχουάνα όταν αισθάνεται  υπερβολική επιθυμία για φαγητό ή έλλειψη όρεξης, ευερεθιστότητα, ανησυχία και διάθεση και δυσκολίες ύπνου μετά τη διακοπή της χρήσης σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο κατάχρησης ναρκωτικών.

“Τα άτομα που αρχίζουν να χρησιμοποιούν μαριχουάνα πριν από την ηλικία των 18 έχουν τέσσερις έως επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαταραχή χρήσης μαριχουάνας από τους ενήλικες”, συμβουλεύει η NIDA. Περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες πληρούσαν τα διαγνωστικά κριτήρια για μια διαταραχή χρήσης μαριχουάνας το 2015, εκτιμά η NIDA.

Οι ειδικοί λένε ότι ο αριθμός θα αυξηθεί λόγω της αύξησης της δραστικότητας στις σημερινές ποικιλίες χόρτου, μαζί με τη νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής μαριχουάνας για ενήλικες σε 15 πολιτείες και ιατρική χρήση σε 36 πολιτείες. Μελέτες σε ενήλικες δείχνουν μια ισχυρή σχέση μεταξύ της υπερβολικής χρήσης χόρτου και των αποπειρών αυτοκτονίας και του θανάτου. Μια μελέτη για ενήλικα δίδυμα ίδιου φύλου διαπίστωσε ότι εκείνοι που ήταν εξαρτημένοι από τη μαριχουάνα είχαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν από τον δίδυμο τους που δεν ήταν εξαρτημένο στη μαριχουάνα. Μια άλλη μελέτη για 1.463 αυτοκτονίες και 7.392 φυσικούς θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες βρήκε μια σχέση μεταξύ οποιασδήποτε χρήσης μαριχουάνας από ενήλικες και κινδύνου αυτοκτονίας μετά την αναπροσαρμογή για χρήση αλκοόλ, κατάθλιψη και χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Υπήρχε αυξημένος κίνδυνος αυτοκτονίας τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες που εξαρτώνταν από μαριχουάνα, σύμφωνα με μια τετραετή μελέτη 6.445 Δανών ενηλίκων.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here