Σταϊκούρας: Διαχείριση 5 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0»

Την έδρα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στο Λουξεμβούργο, για την περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοδοτικής και τεχνικής συμβολής της Τράπεζας της Ε.Ε. σε επενδυτικά έργα στην Ελλάδα, επισκέφθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ και ο αντιπρόεδρός της, αρμόδιος για την Ελλάδα, Κρίστιαν Κέτελ Τόμσεν , ενημέρωσαν τον κ. Σταϊκούρα και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Μιχάλη Αργυρού, σχετικά με την ταχεία ανταπόκριση της ΕΤΕπ στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και την αυξανόμενη υποστήριξη που παρέχει για την κλιματική δράση και την ενεργειακή μετάβαση τα επόμενα χρόνια.

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτελεί κομβικό εταίρο για την Ελλάδα. Η σημερινή μου επίσκεψη και η παραγωγική συνάντηση που είχαμε με τον πρόεδρο Χόγιερ , τον αντιπρόεδρο Κέτελ Τόμσεν και την ομάδα τους ήταν μια πολύτιμη ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τη συμμετοχή-ρεκόρ του Ομίλου ΕΤΕπ στη χώρα μας κατά το περασμένο έτος, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, αλλά και να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις προτεραιότητας στην Ελλάδα μπορεί να επωφεληθούν από τη μοναδική τεχνογνωσία και την οικονομική δύναμη της Τράπεζας της Ε.Ε. Χαιρόμαστε, επίσης, που μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη συμφωνία που υπογράψαμε πριν από δύο μήνες, μέσω της οποίας η ΕΤΕπ θα συμβάλει στη διαχείριση 5 δισ. ευρώ για τη στήριξη νέων επενδύσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”. Πρόκειται για ένα συνεκτικό και ρεαλιστικά φιλόδοξο σχέδιο, όπως αποδεικνύει το γεγονός ότι είναι ένα από τα πρώτα σχέδια που εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την Παρασκευή, ως Διοικητής της ΕΤΕπ, μαζί με τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συγχαρώ το προσωπικό της ΕΤΕπ για τη σκληρή δουλειά του και την άνευ προηγουμένου στήριξη για την αντιμετώπιση τόσο των προκλήσεων του COVID-19 όσο και της κλιματικής αλλαγής. Την ερχόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και εγώ, ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τον πρόεδρο Χόγιερ, τον αντιπρόεδρο Κέτελ Τόμσεν και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΤαΕ Γκοντάρντ στην Αθήνα, για να παρουσιάσουμε τη σημαντική νέα στήριξη για επιχειρηματικές επενδύσεις και ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει δεσμευτεί για ακόμη στενότερη συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς εταίρους σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να ξεκλειδώσει νέες επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας, ενισχύουν τη δράση για το κλίμα και χτίζουν ένα καλύτερο μέλλον. Ανυπομονώ να επισκεφθώ την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, για να εμβαθύνω περαιτέρω τον διάλογό μας και να ανακοινώσω μια νέα σημαντική στήριξη για επενδύσεις στην Ελλάδα», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ.

«Η επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στην ΕΤΕπ πρόσφερε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητήσουμε την ευρεία συμμετοχή της ειδικής Ομάδας Επενδύσεων του Ομίλου ΕΤΕπ για την Ελλάδα και να προσδιορίσουμε νέες επενδυτικές προτεραιότητες στις οποίες μπορούμε να συνεργαστούμε, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι συνάδελφοί μου τόνισαν επίσης πώς ο Όμιλος ΕΤΕπ μπορεί να υποστηρίξει έργα βιώσιμων ενεργειακών υποδομών, ενεργειακής απόδοσης, βιώσιμης κινητικότητας, κυκλικής οικονομίας, ψηφιοποίησης, ύδρευσης, διαχείρισης αποβλήτων, ανταγωνιστικότητας, υγείας, έρευνας και ανάπτυξης και καινοτομίας στην Ελλάδα. Την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθώ την Ελλάδα για πρώτη φορά ως Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, για να διαπιστώσω από πρώτο χέρι τον αντίκτυπο των επενδύσεων που υποστηρίζονται από την ΕΤΕπ στη χώρα», είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αρμόδιος για την Ελλάδα, Κρίστιαν Κέτελ Τόμσεν .

Την επόμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ, ο αντιπρόεδρος Κρίστιαν Κέτελ Τόμσεν και ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΤαΕ Αλέν Γκοντάρντ θα πραγματοποιήσουν διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, για να συναντήσουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να παρουσιάσουν νέα, σημαντική χρηματοδότηση για επιχειρηματικές επενδύσεις και αναβάθμιση ενεργειακών υποδομών σε όλη την Ελλάδα και να συμφωνήσουν επισήμως ευρύτερη υποστήριξη για περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την ενεργειακή μετάβαση στη χώρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ