Μελέτη Προειδοποίηση: Τα προϊόντα μακιγιάζ μπορεί να περιέχουν δυνητικά τοξικά χημικά PFAS


Μελέτη Προειδοποίηση: «Οι χρήστριες κραγιόν μπορεί να τρώνε κατά λάθος αρκετά κιλά κραγιόν στη διάρκεια της ζωής τους», προειδοποίησε ένας ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. Ιστορία του μακιγιάζ: Πώς ο πόλεμος και οι γυναίκες επηρέασαν τα καλλυντικά. Η ιδρυτής της Bésame Cosmetics και ιστορικός μακιγιάζ Gabriela Hernandez παρέχει πληροφορίες για τη βιομηχανία καλλυντικών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μάθετε πώς το μακιγιάζ επηρεάστηκε βαθιά από την αντίληψη της κοινωνίας για τις γυναίκες. Μια νέα μελέτη προειδοποιεί ότι τα άτομα που φορούν μακιγιάζ μπορεί να απορροφούν εν αγνοία τους δυνητικά τοξικές χημικές ουσίες στο σώμα τους. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο Environmental Science & Technology Letters, οι ερευνητές βρήκαν υψηλά επίπεδα φθορίου, γεγονός που υποδηλώνει την πιθανή παρουσία per- και πολυφθοροαλκυλικών ουσιών (PFAS) στις περισσότερες αδιάβροχες μάσκαρες, υγρά κραγιόν και μέικ απ που δοκιμάστηκαν.

Τα προϊόντα με τα υψηλότερα επίπεδα φθορίου υποβλήθηκαν σε περαιτέρω δοκιμές, όπου οι ερευνητές επιβεβαίωσαν την παρουσία τουλάχιστον τεσσάρων PFAS που προκαλούν ανησυχία. Τα ευρήματα είναι σημαντικά για τους καταναλωτές.

Το PFAS είναι μια ομάδα χημικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή επικαλύψεων και προϊόντων φθοροπολυμερούς που αντιστέκονται στη θερμότητα, το λάδι, τους λεκέδες, το λίπος και το νερό, σύμφωνα με τα CDC. Μπορούν να βρεθούν σε ρούχα, έπιπλα, κόλλες, συσκευασίες τροφίμων, αντικολλητικά σκεύη και μόνωση ηλεκτρικών καλωδίων.

Τα PFAS έχουν επίσης βρεθεί σε ποτάμια και λίμνες και τόσο σε ζώα του νερού όσο και σε χερσαία ζώα.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα έκθεσης σε PFAS μπορεί να συμβάλουν σε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, αλλαγές στα ηπατικά ένζυμα, αυξημένο κίνδυνο ορισμένων καρκίνων, αυξημένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης ή προεκλαμψίας, μικρές μειώσεις στα βάρη της γέννησης των βρεφών και μειωμένη ανταπόκριση εμβολίου στα παιδιά.

Για την τελευταία μελέτη, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε 231 καλλυντικά προϊόντα διαθέσιμα για αγορά στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Η ομάδα ισχυρίζεται ότι περισσότερα από τα τρία τέταρτα των αδιάβροχων μάσκας είχαν υψηλές συγκεντρώσεις φθορίου, όπως και σχεδόν τα δύο τρίτα των στερεών και των υγρών κραγιόν. Πολλά από τα προϊόντα που επιβεβαιώθηκαν ότι είχαν PFAS διατέθηκαν στην αγορά ως «ανθεκτικά στη φθορά» ή «μακράς διαρκείας», σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, αλλά σχεδόν κανένα δεν είχε PFAS που να αναφέρεται στα συστατικά.

“Οι χρήστες κραγιόν μπορεί να τρώνε κατά λάθος αρκετά κιλά κραγιόν κατά τη διάρκεια της ζωής τους”, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Graham Peaslee, ανώτερος συγγραφέας και καθηγητής φυσικής του Πανεπιστημίου της Νοτρ Νταμ.

“Αλλά σε αντίθεση με τα τρόφιμα, οι χημικές ουσίες στο κραγιόν και άλλα προϊόντα μακιγιάζ και προσωπικής φροντίδας είναι σχεδόν εντελώς ανεξέλεγκτες στις Η.Π.Α. και τον Καναδά.

Ως αποτέλεσμα, εκατομμύρια άνθρωποι φορούν ασυνείδητα PFAS και άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες στα πρόσωπα και το σώμα τους καθημερινά.”

Την Τρίτη, οι Sens. Susan Collins, R-Maine και Richard Blumenthal, D-Conn., εισήγαγαν το No PFAS in Cosmetics Act, ο οποίος θα απαιτούσε από την FDA να απαγορεύσει την προσθήκη PFAS στο μακιγιάζ.

“Οι Αμερικανοί πρέπει να είναι σε θέση να εμπιστεύονται ότι τα προϊόντα που εφαρμόζουν στα μαλλιά ή το δέρμα τους είναι ασφαλή”, δήλωσε ο Collins σε δήλωση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ