Κορονοϊός: Οι Κινέζοι ζητούν να διεξαχθεί έρευνα και στις ΗΠΑ για την προέλευση της πανδημίας


Συνεχίζεται το πινγκ-πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο για την προέλευση της πανδημίας του κορονοϊού. Κορυφαίος Κινέζος επιδημιολόγος λέει οτι η επόμενη φάση των ερευνών πρέπει να επικεντρωθεί στις ΗΠΑ, μετά απο μελέτη που έδειξε οτι η ασθένεια μπορει να κυκλοφορούσε στη χώρα από τον Δεκέμβριο του 2019.

Ένας ανώτερος Κινέζος εμπειρογνώμονας υποστήριξε ότι η επόμενη φάση των ερευνών για την προέλευση του COVID-19 θα πρέπει να γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από μια μελέτη που έδειξε ότι η ασθένεια μπορεί να κυκλοφορούσε εκεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH), έδειξε ότι τουλάχιστον επτά άτομα σε πέντε διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ είχαν μολυνθεί με SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το COVID-19, εβδομάδες πριν αναφερθεί το πρώτο επίσημο κρούσμα.

Ο Ζενγκ Γκουάνγκ, επικεφαλής επιδημιολόγος στο Κινέζικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, δήλωσε την αγγλόφωνο όργανο του Πεκίνου Global Times ότι η προσοχή πρέπει τώρα να στραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δεν κατάφεραν να βρουν τα κρούσματα στα στάδια της επιδημίας, προσθέτοντας ότι στη χώρα διεξάγονται πολλές βιολογικές έρευνες.

«Όλα τα θέματα που σχετίζονται με τα βιο-όπλα που έχει η χώρα πρέπει να υπόκεινται σε έλεγχο», ανέφερε ο Ζένγκ.

Κίνα: Το ξέσπασμα της COVID-19 είχε πολλαπλές προελεύσεις

Σχολιάζοντας τη μελέτη την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν δήλωσε ότι ήταν πλέον «προφανές» ότι το ξέσπασμα του COVID-19 είχε «πολλαπλές προελεύσεις» και ότι άλλες χώρες πρέπει να συνεργαστούν με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάρτιο από την ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ σε συνεργασία με Κινέζους επιστήμονες αναφέρεται ότι ο νέος κορονοϊός μεταδόθηκε στον άνθρωπο μάλλον από νυχτερίδες μέσω ενός άλλου ζώου και ότι «η εισαγωγή (του) μέσω ενός περιστατικού στο εργαστήριο θεωρείται εξαιρετικά απίθανη περίπτωση».

Σύμφωνα ωστόσο με πολλά δημοσιεύματά η έρευνα αντιμετώπισε εμπόδια από την πλευρά της Κίνας. Η Wall Street Journal, η οποία επικαλέστηκε ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που βρέθηκαν στην Ουχάν, ανέφερε ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν ανεπεξέργαστα, εξατομικευμένα στοιχεία που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να καθορίσουν πώς και πότε άρχισε να εξαπλώνεται ο κορονοϊός.

Εν τούτοις, οι Κινέζοι αξιωματούχοι παρείχαν τις δικές τους εκτενείς περιλήψεις και ανάλυση των δεδομένων για τις περιπτώσεις που ζήτησαν τα μέλη της ομάδας του ΠΟΥ. Σύμφωνα με την WSJ, οι κινεζικές αρχές απέρριψαν τα αιτήματα για παροχή στοιχείων σε 174 περιπτώσεις Covid-19 που είχαν εντοπιστεί στην αρχική φάση της επιδημίας στην κινεζική πόλη Ουχάν τον Δεκέμβριο του 2019.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ