Στρες Συμπτώματα: Γιατί το στρες είναι επικίνδυνο

Το άγχος καθιστά δύσκολο τον έλεγχο των συναισθημάτων σας. Μια μελέτη του 2013 από νευροεπιστήμονες διαπίστωσε ότι ακόμη και ήπια επίπεδα στρες μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά μας να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας. «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ακόμη και ήπιο άγχος, όπως αυτό που αντιμετωπίζεται στην καθημερινή ζωή, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα χρήσης γνωστικών τεχνικών που είναι γνωστό ότι ελέγχουν τον φόβο και το άγχος», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Candace Raio, Ph.D., σε δελτίο τύπου.

Το άγχος μπορεί να προάγει τις ασθένειες. Μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε ορισμένες ασθένειες και το χρόνιο στρες μπορεί να δώσει σε αυτές τις συνθήκες το πράσινο φως. Το άγχος έχει συνδεθεί με ασθένειες που περιλαμβάνουν καρκίνο, πνευμονική νόσο, θανατηφόρα ατυχήματα, αυτοκτονία και κίρρωση του ήπατος. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που εκτίθενται σε χρόνιο στρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ψυχική ασθένεια εάν έχουν γενετική προδιάθεση.

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει την ερωτική σας ζωή. Το σεξ είναι ένας ευχάριστος και αποτελεσματικός τρόπος για την ανακούφιση του στρες. Μια μελέτη του 1984 διαπίστωσε ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει το σωματικό βάρος ενός άνδρα, τα επίπεδα τεστοστερόνης και τη σεξουαλική επιθυμία. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το άγχος – ειδικά το άγχος της απόδοσης – μπορεί να οδηγήσει σε ανικανότητα. Τα υψηλά επίπεδα άγχους σε έγκυες γυναίκες μπορεί επίσης να προκαλέσουν αλλαγές στα παιδιά τους καθώς μεγαλώνουν, ειδικά ζητήματα συμπεριφοράς και ανάπτυξης.

Το άγχος μπορεί να καταστρέψει τα δόντια και τα ούλα σας. Μερικοί άνθρωποι ανταποκρίνονται σε αγχωτικές καταστάσεις μέσω νευρικών τικ ή σφίγγοντας τα δόντια τους. Ενώ οι άνθρωποι σφίγγουν συχνά τα δόντια τους ασυνείδητα ή όταν κοιμούνται, το άγχος μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ζημιά στη γνάθο σας και να φθείρει τα δόντια σας λεπτά. Μια πολυ-πανεπιστημιακή μελέτη το 2012 συνέδεσε επίσης το άγχος με την ασθένεια των ούλων. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πιέσεις του γάμου, της πατρότητας, της εργασίας ή της έλλειψης ρομαντικής ζωής ήταν παράγοντες της περιοδοντικής νόσου. Αλλά εκείνοι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο ήταν άνθρωποι που έγιναν πολύ συναισθηματικοί όταν αντιμετωπίζουν το άγχος που προκαλείται από τα οικονομικά τους.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here