Κορονοϊός – Βραζιλία: Μια «ανάσα» από το μισό εκατομμύριο θύματα – Λιγοστοί οι εμβολιασμοί

Η Βραζιλία έχει καταγράψει 498.499 θανάτους από τα 17.801.462 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού

Ο απολογισμός των νεκρών στη Βραζιλία από την Covid-19 αναμένεται να ξεπεράσει σήμερα τους 500.000, την ώρα που ειδικοί προειδοποιούν ότι το δεύτερο φονικότερο ξέσπασμα της πανδημίας στον κόσμο ενδέχεται να επιδεινωθεί εξαιτίας των καθυστερήσεων στους εμβολιασμούς και την άρνηση της κυβέρνησης να στηρίξει τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Μονάχα το 11% των Βραζιλιάνων έχει πλήρως εμβολιαστεί και οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι, με τον χειμώνα να καταφθάνει στο νότιο ημισφαίριο και τις νέες παραλλαγές του κορονοϊού να κυκλοφορούν, οι θάνατοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ακόμα κι αν οι εμβολιασμοί κερδίσουν έδαφος.

Η Βραζιλία έχει καταγράψει 498.499 θανάτους από τα 17.801.462 επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας χθες, τον χειρότερο επίσημο απολογισμό θανάτων πέραν των ΗΠΑ. Την τελευταία εβδομάδα, η Βραζιλία κατέγραφε κατά μέσο όρο 2.000 θανάτους την ημέρα.

Ειδικοί κρίνουν πως ο απολογισμός στη Βραζιλία θα αυξηθεί περαιτέρω.

«Νομίζω ότι θα φθάσουμε τους 700.000 ή 800.000 θανάτους προτού δούμε τον αντίκτυπο των εμβολιασμών», δήλωσε ο Γκονσάλο Βεκίνα, πρώην επικεφαλής της υγειονομικής ρυθμιστικής αρχής της Βραζιλίας Anvisa.

«Αντιμετωπίζουμε την άφιξη νέων παραλλαγών και η ινδική παραλλαγή θα μας σοκάρει».

Ο ίδιος επέκρινε τη διαχείριση της πανδημίας από τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαϊχ Μπολσονάρου, μεταξύ άλλων για την απουσία μιας συντονισμένης εθνικής απάντησης και τον σκεπτικισμό του απέναντι στα εμβόλια, τα λοκντάουν και τη χρήση της μάσκας.

Από την πλευρά του, ο Ραφαέλ Γκουιμάρες, ένας ερευνητής στο κέντρο βιοιατρικής Fiocruz, είπε πως οι καθυστερήσεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα του πολυπληθέστερου έθνους της Λατινικής Αμερικής σημαίνουν πως ο πλήρης αντίκτυπος δεν θα γίνει αισθητός έως τον Σεπτέμβριο ή αργότερα.

«Βρισκόμαστε ακόμη σε μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, με πολύ υψηλούς δείκτες μεταδοτικότητας και πληρότητα κλινών στα νοσοκομεία που παραμένει κρίσιμη σε πολλές περιοχές», τόνισε.

Ο εμβολιασμός θα είναι αποφασιστικής σημασίας στην καταπολέμηση του ιού στη Βραζιλία, καθώς η χώρα απέτυχε στο να βρει συναίνεση σχετικά με τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και τις μάσκες, εκτιμά η Εστέρ Σαμπίνο, μια επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο.

«Πρέπει πραγματικά να αυξήσουμε τους εμβολιασμούς πολύ γρήγορα», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ