Καιρός: Ο πρώτος καύσωνας από Τρίτη! Σε ποιες περιοχές θα δούμε 40άρια


Καιρός: Κύμα καύσωνα αναμένεται σχεδόν στο σύνολο της χώρας καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας – Οι θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε η θερμοκρασία σήμερα στα ηπειρωτικά, με τον υδράργυρο να ξεπερνά κατά τόπους τους 36 βαθμούς Κελσίου. Οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν από το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, ήσαν στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας (36,2 βαθμοί), στη Θήβα και στη Βαμβακού Φαρσάλων (από 36,1) και στη Λιβαδειά (35,9).

Την Τρίτη αναμένεται σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας στους 37-39 βαθμούς. Παράλληλα, αστάθεια θα επικρατήσει τις θερμές ώρες της μέρας σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, όπου θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες καταιγίδες και πιθανώς τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 12 έως 35 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 15 έως 37, στην Κεντρική Ελλάδα από 15 έως 39 βαθμούς, στην Ήπειρο από 15 έως 36, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 έως 39 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 35 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 17 έως 33 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στους 35-36 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ και στα νότια τμήματα του Αιγαίου δυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες τις θερμές ώρες της ημέρας θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 34-35 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες τις θερμές ώρες της ημέρας θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις ασθενείς. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 20 έως 33 βαθμούς.

Καύσωνας με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών – Πού και πότε θα «χτυπήσει»

Για το τι μέλλει γενέσθαι τις επόμενες ημέρες μίλησε στο Newsbomb.gr ο μετεωρολόγος, Τάσος Αρνιακός.

Σύμφωνα με τον ίδιο η άνοδος της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει από αύριο 22 Ιουνίου με την θερμοκρασία να αγγίζει τους 37 βαθμούς Κελσίου. «Την Τετάρτη και την Πέμπτη ο υδράργυρος θα δείξει 40 βαθμούς Κελσίου και σε κάποιες περιοχές μάλιστα μπορεί και να τους ξεπεράσει. Ο καύσωνας θα είναι πιο έντονος στην Θεσσαλία, την Στερεά Ελλάδα, την Δυτική Στερεά, την Αιτωλοακαρνανία, την Ηλεία, την Αρκαδία και την Λακωνία».

Σε ότι έχει να κάνει με τον καιρό στην Αθήνα ο μετεωρολόγος, Τάσος Αρνιακός ανέφερε ότι η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ το κύμα καύσωνα θα διαρκέσει έως το Σαββατοκύριακο.

Μετά τον καύσωνα έρχονται πιθανόν ισχυρές καταιγίδες

Για ισχυρό κύμα ζέστη κάνει λόγο στην πρόβλεψή του για τον καιρό και ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Όπως εξηγεί, αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη είναι οι πολύ θερμές αέριες μάζες αρχίζουν και μετατοπίζονται από τις ακτές της βόρειας Αφρικής ανατολικά βορειοανατολικά επηρεάζοντας και τη χώρα μας αφού πρώτα έχουν ήδη απασχολήσει τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Στην πρόβλεψή του αναφέρει ότι η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς. Με τα προγνωστικά στοιχεία να θέλουν τον υδράργυρο να προσπαθεί να «σπάσει» θερμοκρασιακά ρεκόρ του παρελθόντος αναμένεται να οδηγηθούμε μέχρι και το τέλος της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε, τονίζει. Επισημαίνει ότι τα γεωγραφικά διαμερίσματα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες είναι η περιοχή της δυτικής – κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της δυτικής Στερεάς – Πελοποννήσου, της Αττικοβοιωτίας, της Αργολίδας, Λακωνίας και της Μεσσηνίας.

Με τα προγνωστικά στοιχεία να θέλουν αυτό το ισχυρό κύμα ζέστης να ολοκληρώνει τον κύκλο του προς την Κυριακή – Δευτέρα της άλλης εβδομάδας, είναι αρκετά πιθανό αυτό το ισχυρό κύμα ζέστης να το διαδεχτούν ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι και με έμφαση τα κεντρικά και βόρεια γεωγραφικά διαμερίσματα, σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ