Θεσσαλονίκη: Η κίνηση του εκπαιδευτικού που σώζει ζωές


Σε μια αξιέπαινη πράξη που μπορεί να σώσει ζωές στο μέλλον, αποφάσισε να προχωρήσει ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης, Δημήτρης Κουσίδης, με την αγορά ενός απινιδωτή, ο οποίος σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη εκτός από τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά θα εξυπηρετεί και κατοίκους της περιοχής.

«Αφορμή αποτέλεσε μια πρόσφατη ενημερωτική ημερίδα του δήμου Νεάπολης – Συκεών, που αφορούσε παθήσεις της καρδιάς. Εκεί έμαθα ότι αυτή η μικρή άλλα θαυματουργή συσκευή μπορεί να σώσει ζωές. Βρήκα λοιπόν τον τρόπο και με κάποιες οικονομίες συγκέντρωσα 1.550 ευρώ προκειμένου να προμηθευτούμε τον απινιδωτή, ο οποίος αχρείαστος να είναι, αλλά αποτελεί απαραίτητο εργαλείο. Είναι μια επένδυση για τη ζωή» αναφέρει στο GRTimes, ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Κουσίδης.

Δεν ήταν όμως η συγκεκριμένη ημερίδα που έπαιξε το ρόλο της. Όπως εξηγεί ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου στη Πολίχνη, «το τελευταίο διάστημα έχουν χαθεί δύο συνάδελφοι σε σχολεία της Τριανδίας και των Συκεών. “Έφυγαν” από ανακοπή μέσα στην τάξη και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί δεν ήξεραν τι να κάνουν. Έμειναν στο σημείο να κοιτούν αποσβολωμένοι και ανήμποροι να αντιδράσουν».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έχουν καταγραφεί η χώρα μας σε επίπεδο γνώσεων πάνω στις πρώτες βοήθειες ανά αριθμό πολιτών, είναι τέταρτη από το τέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δυστυχώς και σε αυτόν τον τόσο σημαντικό τομέα, είμαστε ουραγοί» σημειώνει με νόημα στο GRTimes, ο Δημήτρης Κουσίδης και συμπληρώνει: «Δεν μπορούσα να μείνω αμέτοχος σε αυτό. Έκανα μια προσπάθεια και πήραμε τελικά έναν από τους πλέον σύγχρονους και ασφαλείς απινιδωτές που υπάρχουν στην αγορά. Σύγχρονος γιατί ενώ στα προηγούμενα μοντέλα την απινίδωση έπρεπε να την κάνει ο χειριστής, το συγκεκριμένο την κάνει μόνο του».

Επιπλέον, «στο τέλος της θητείας μου, ήθελα να αφήσω ως παρακαταθήκη αυτή τη μικρή, αλλά θαυματουργή συσκευή. Κάτι που θα ευαισθητοποιήσει το σχολείο και θα κάνει την τοπική κοινωνία να νιώθει ασφαλής. Να ξέρει ο κάθε πολίτης, ότι υπάρχουν προνοσοκομειακές βοήθειες ανά πάσα στιγμή σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη. Είδατε πόσο πολύτιμο αποδείχθηκε πρόσφατα αυτό το εργαλείο, τόσο στην διοργάνωση του Euro με τον Δανό ποδοσφαιριστή που κατέρρευσε κατά τη διάρκεια του αγώνα, όσο και στη Χαλκιδική με ένα νέο παιδί το οποίο σώθηκε την τελευταία στιγμή».

Τα μαθήματα χρήσης και το …ζωντανό παράδειγμα

Αμέσως μετά την προμήθεια του απινιδωτή, ο διευθυντής του σχολείου σε συνεργασία με τον ανεξάρτητο φορέα «Kids save lives» (μετ. Τα παιδιά σώζουν ζωές) προχώρησε την περασμένη Παρασκευή σε μαθήματα για εκπαιδευτικούς, παιδιά και κατοίκους της περιοχής, τα οποία αφορούν τη χρήση της συσκευής.

«Στα μαθήματα αυτά, παρέστη και ο συνάδελφος Δημήτρης Βράκας, το οποίου η ζωή σώθηκε χάρη στην ύπαρξη απινιδωτή. Ήρθε λοιπόν στο σχολείο μας, αυτό το ζωντανό παράδειγμα και εξήγησε πως αυτό το πολύ μικρό σε μέγεθος μηχάνημα μπορεί να σώσει ζωές» υπογραμμίζει ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου στην Πολίχνη.

Και συμπληρώνει: «Κάναμε και μια έρευνα στη γειτονιά όπου και διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει άλλη τέτοια συσκευή σε κοντινή απόσταση. Στο πλαίσιο αυτό θα ήταν καλό, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ασχοληθούν σοβαρά με το συγκεκριμένο ζήτημα και να διασπείρουν τέτοιες συσκευές σε διαφορετικά σημεία. Η συγκεκριμένη κίνηση, θα βοηθούσε πάρα πολύ τον κόσμο».

Πηγή: grtimes.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ