ΗΠΑ CDC: Οι νεότεροι ενήλικες ισχυρίζονται τη χαμηλότερη πρόσληψη εμβολιασμού COVID-19


ΗΠΑ CDC: Οι ενήλικες άνω των 65 είχαν τη μεγαλύτερη κάλυψη εμβολιασμού έως τις 22 Μαΐου, με το 80% να λαμβάνει τουλάχιστον μία δόση, ενώ τα άτομα ηλικίας 18-29 ετών είχαν τη χαμηλότερη κάλυψη στο 38,3%. Η εβδομαδιαία πρόσληψη εμβολιασμού COVID-19 καθυστέρησε στους νεότερους ενήλικες έως τα τέλη Μαΐου, με εκείνους ηλικίας 18-29 να ισχυρίζονται τη χαμηλότερη κάλυψη σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα με νέα έκθεση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα στην Εβδομαδιαία Έκθεση Νοσηρότητας και Θνησιμότητας (MMWR) του οργανισμού περιλαμβάνουν δεδομένα για εμβόλια που χορηγούνται σε ενήλικες άνω των 18 ετών από τις 14 Δεκεμβρίου έως τις 22 Μαΐου.

Οι ηλικιωμένοι ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω είχαν την μεγαλύτερη κάλυψη εμβολιασμού έως τις 22 Μαΐου, με 80% να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, ενώ τα άτομα ηλικίας 18-29 ετών είχαν τη χαμηλότερη κάλυψη στο 38,3%. Παρόλο που η επιλεξιμότητα του εμβολίου επεκτάθηκε σε όλους τους ενήλικες πιο πρόσφατα στις 19 Απριλίου, οι ερευνητές του CDC διαπίστωσαν ότι η εβδομαδιαία έναρξη εμβολίου μεταξύ νεότερων ενηλίκων δεν είχε κορυφές που παρατηρήθηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σε άτομα άνω των 65 ετών.

Μετά τη διάθεση των εμβολίων σε νεότερους ενήλικες, η εβδομαδιαία έναρξη παρέμεινε κάτω από 4% έως τα τέλη Μαΐου, μειώνοντας από 3,6% σε 1,9% για ενήλικες 18-29 και 3,5% σε 1,7% για ενήλικες 30-49. “Με βάση το τρέχον ποσοστό εβδομαδιαίας έναρξης (από τις 22 Μαΐου), τα νεότερα άτομα δεν θα φτάσουν στα ίδια επίπεδα κάλυψης με τα ηλικιωμένα άτομα μέχρι τα τέλη Αυγούστου”, έγραψαν οι ερευνητές του CDC.

Η προβλεπόμενη κάλυψη εμβολιασμού για ενήλικες ηλικίας 18-29 ετών ήταν 57,5%, με την κάλυψη να αυξάνεται παράλληλα με την ηλικία.

“71,4% για ενήλικες ηλικίας 30-49 ετών, 85,9% για ενήλικες ηλικίας 50-64 ετών, 94,9% για ενήλικες ηλικίας ≥65 ετών.”

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι η κάλυψη εμβολιασμού ήταν υψηλότερη στις γυναίκες από τους άνδρες (εκτός από τους ενήλικες άνω των 65 ετών), και περαιτέρω ευρήματα έδειξαν ότι εκείνες σε λιγότερο αστικές περιοχές είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμβολιαστούν.

“Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, τα άτομα που ζουν σε κομητείες με υψηλότερες κοινωνικές ευπάθειες ή υψηλότερα ποσοστά του πληθυσμού που είναι ανασφάλιστα, ζουν σε φτώχεια, δεν έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή και δεν έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή με Διαδίκτυο ήταν λιγότερο πιθανό να εμβολιαστούν”, λέει η έκθεση. “Η υψηλή κάλυψη εμβολιασμού μεταξύ όλων των ηλικιακών ομάδων είναι σημαντική για τη μείωση των κρουσμάτων COVID-19, νοσηλείας και θανάτων, ειδικά μεταξύ ομάδων με χαμηλότερη πρόσληψη εμβολιασμού, όπως νέοι ενήλικες.”

Η μελέτη ανέφερε επίσης δύο έρευνες που ήταν εκπρόσωποι ενηλίκων των ΗΠΑ ηλικίας 18-39 ετών, στις οποίες το 51,8% είπε ότι εμβολιάστηκαν ή σχεδιάζουν να λάβουν εμβόλιο, ενώ σχεδόν το 25% είπε ότι πιθανότατα ή σίγουρα δεν θα έπαιρναν εμβόλιο και το 23,2% δήλωσε ότι πιθανώς θα εμβολιαζόταν ή δεν ήταν σίγουροι. Το σκεπτικό πίσω από την απροθυμία περιλάμβανε ανησυχίες σχετικά με τις παρενέργειες του εμβολίου, τη δυσπιστία του εμβολίου COVID-19, περιμένοντας να δουν εάν η λήψη ήταν ασφαλής και πιστεύοντας ότι δεν χρειάζονταν το εμβόλιο. “Απαιτούνται συνεχείς στοχευμένες προσπάθειες για την επιτάχυνση των ποσοστών εμβολιασμού, ιδίως μεταξύ των νεότερων ενηλίκων.

Οι προσπάθειες προσέγγισης που βασίζονται στην κοινότητα για την αύξηση της εμπιστοσύνης των εμβολίων και τη μείωση των πιθανών εμποδίων στην πρόσβαση θα μπορούσαν να βελτιώσουν την έναρξη εμβολιασμού COVID-19, ιδιαίτερα μεταξύ ατόμων ηλικίας 18-29 ετών και να μειώσουν την εξάπλωση και τον αντίκτυπο της COVID-19 μεταξύ του γενικού πληθυσμού των ΗΠΑ “, έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ