Ταξίδι στα Αστέρια: Όλα τα μεγάλα ονόματα σε μια ταινία για το μπάσκετ και τον Παναθηναϊκό


Από τα αστέρια του μπασκετικού Παναθηναϊκού στα… αστέρια του ελληνικού θεάτρου, το «Ταξίδι στα Αστέρια» είναι η ταινία που καθηλώνει το ίδιο τους φίλους του μπάσκετ και εκείνους που αγαπούν τον καλό κινηματογράφο.

Αρχικά, διότι πρόκειται για την αφήγηση της ιστορίας του μπασκετικού Παναθηναϊκού και μάλιστα από την ίδρυσή του, στις αρχές του 20ού αιώνα, έως την κατάκτηση των έξι τίτλων του πρωταθλήματος Ευρώπης, στις μέρες μας. Όλες οι μεγάλες μορφές της ομάδας, όλες οι προσωπικότητες που σφράγισαν με το όραμά τους αυτή την εκατόχρονη πορεία, από τον ιδρυτή Απόστολο Νικολαΐδη, μέχρι την οικογένεια Γιαννακόπουλου, που έφερε την ομάδα στην κορυφή της Ευρώπης, δίνουν το «παρών» σε αυτό το φιλμ, χωρίς να παραλείπεται τίποτα.

Από την ίδρυση του ανδρικού τμήματος το 1919, την πρώτη παρουσίαση της γυναικείας ομάδας το 1937, την αντιστασιακή δράση των αθλητών του στα χρόνια της Κατοχής, το πώς σώθηκαν από τους κατακτητές τα τρόπαια της ομάδας, το χτίσιμο του Κλειστού κάτω από τις εξέδρες του «Απόστολος Νικολαΐδης» και την ονοματοδοσία του ως «Τάφος του Ινδού». Την πρόκριση στους «4» του Κυπέλλου Κυπελλούχων, την… καρτούν εκδοχή από το ιστορικό βανάκι του Κώστα Μουρούζη μέχρι τη στιγμή-«σταθμό» στην ιστορία της ομάδας: την ανάληψη της διοίκησής της από την οικογένεια Γιαννακόπουλου, η οποία την έφερε στην κορυφή της Ευρώπης.

Ταυτόχρονα όμως, πέρα από αυτή καθαυτή την αφήγηση της ιστορίας του μπασκετικού Παναθηναϊκού, με τις ένδοξες στιγμές της, τις χαρές, αλλά και τις λύπες και τις δυσκολίες, το «Ταξίδι στα Αστέρια» είναι μια ταινία με ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία: Εκτός του ότι φέρει εις πέρας το δύσκολο εγχείρημα της αφήγησης που εκτείνεται σε βάθος ενός αιώνα – και μάλιστα τόσο πολυτάραχου όσο ο 20ός – συγκεντρώνει στο… «ρόστερ» της πολυτάλαντους και καταξιωμένους ηθοποιούς και συντελεστές.

Στον ρόλο του πατριάρχη του Παναθηναϊκού Παύλου Γιαννακόπουλου, βλέπουμε τον Δάνη Κατρανίδη, έναν από τους πιο δημοφιλείς Έλληνες ηθοποιούς τόσο στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο, όσο και στο θέατρο, όπου είναι, εδώ και χρόνια, εξαιρετικά επιτυχημένος θιασάρχης. Δίπλα του, στον ρόλο του Θανάση Γιαννακόπουλου βλέπουμε τον Θέμη Πάνου, που με τις υποκριτικές του ικανότητες ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος. Μαζί τους ένας από τους πιο επιτυχημένους ηθοποιούς της νέας γενιάς, ο Αργύρης Πανταζάρας, που υποδύεται τον γιο του Παύλου, Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Αργύρης Πανταζάρας έχει κερδίσει το «Βραβείο Δημήτρης Χορν» για τις υποκριτικές του ικανότητες, ενώ έχει συνεχή παρουσία στο θέατρο, τον ελληνικό κινηματογράφο και την τηλεόραση, σε πολύ προσεγμένες δουλειές, όπως το «Κόκκινο Ποτάμι» και οι «Άγριες Μέλισσες».

Στο «Ταξίδι στα Αστέρια» βλέπουμε ακόμα τον Γιώργο Γάλλο, που ενσαρκώνει στη μεγάλη οθόνη τον προπονητή που οδήγησε τον Παναθηναϊκό στην κορυφή της Ευρώπης και ταύτισε το όνομά του με τη χρυσή εποχή του συλλόγου, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, τον Γιώργο Γεροντιδάκη, που υποδύεται – σε ένα «ταξίδι στον χρόνο» – τον Απόστολο Νικολαΐδη, τον υπεραθλητή και ιδρυτή του Παναθηναϊκού, αλλά και τον Χρήστο Πλαΐνη, που υποδύεται μία από τις πιο εμβληματικές μορφές ολόκληρου του ελληνικού μπάσκετ, τον Γιώργο Κολοκυθά. Από κοντά ηθοποιοί όπως ο Μάρκος Λεζές, ο Βαγγέλης Μουρίκης, η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, ο Gilles Touchais, η Δάφνη Λαμπρόγιαννη, ο Νίκος Αρβανίτης, ο Τάσος Ιορδανίδης, η Ιωάννα Πηλιχού, ο Βαγγέλης Αλεξανδρής και ο Κώστας Αποστολάκης, που έχει αναλάβει την αφήγηση της ταινίας. Σε φιλική συμμετοχή, στον ρόλο της Καλιρρόης, βλέπουμε τη Ζέτα Μακρυπούλια.

Οι καταξιωμένοι συντελεστές της ταινίας όμως δεν εξαντλούνται μπροστά από τις κάμερες, καθώς αντίστοιχα σπουδαίοι επαγγελματίες βρίσκονται «πίσω»: Ο Χρήστος Δήμας είναι ο άνθρωπος που υπογράφει τη σκηνοθεσία αλλά και το σενάριο αυτής της πρωτότυπης προσπάθειας. Η Βίκυ Λάσκαρη είναι η Executive Producer του εγχειρήματος, την Εκτέλεση Παραγωγής είχε ο Πάνος Παπαχατζής, τη Διεύθυνση Φωτογραφίας ο Κώστας Τριανταφύλλου, το Μοντάζ η Στέλλα Φιλιπποπούλου. Στη Μουσική συναντάμε τον Νίκο Κυπουργό, στα Σκηνικά την Κική Πίττα, στα Κοστούμια την Κατερίνα Ζούρα, στην Ηχοληψία τον Ντίνο Κίττου, στον Σχεδιασμό Ήχου τον Νίκο Κωνσταντίνου, στη Μίξη Ήχου τον Κώστα Φυλακτίδη, στην Οργάνωση Παραγωγής τον Δημήτρη Γκάνο, στη Διεύθυνση Παραγωγής τον Γιάννη Καραντάνη και στο Μακιγιάζ τη Δήμητρα Γιατράκου.

Το «Ταξίδι στα Αστέρια» είναι μία κινηματογραφική ταινία που κάθε θεατής παρακολουθεί για τους δικούς του λόγους: Είτε γιατί αγαπά τον Παναθηναϊκό και είναι φίλαθλος της ομάδας, είτε γιατί αγαπά το μπάσκετ και την ιστορία του, είτε γιατί αγαπά τις ιστορικές αναδρομές στον 20ό αιώνα και θέλει να δει αποσπάσματα ελληνικής ιστορίας, μέσα από το μπάσκετ. Την ταινία θα την δει επίσης όποιος αγαπά τον καλό ελληνικό κινηματογράφο και θα εκτιμήσει την καλλιτεχνική της αξία, πέρα από το θέμα της αυτό καθεαυτό. Θα την δει όμως και όποιος θέλει να παρακολουθήσει την ιστορία ανθρώπων που πίστεψαν στο όραμά τους, αγάπησαν τον Παναθηναϊκό και θέλησαν να τον κάνουν να πετύχει τα πάντα, να φτάσει στην κορυφή. Την ιστορία ανθρώπων που έδωσαν τα πάντα, τον εαυτό τους ολόκληρο για να κάνουν πραγματικότητα το όραμά τους αυτό και όντως, το είδαν να συμβαίνει.

Άλλοτε με ένα χαμόγελο ή και γέλιο στα χείλη – καθώς στην ταινία βλέπουμε το χιούμορ που διέκρινε τον Παύλο Γιαννακόπουλο, άλλοτε με μια αίσθηση νοσταλγίας, άλλοτε με ένα συναίσθημα ανατριχίλας για την ιστορικότητα των στιγμών που βλέπει στην οθόνη, ο θεατής παρακολουθεί μια ιστορία με… αμέτρητα αστέρια, από την αρχή ως το τέλος!

Το φθινόπωρο όλος ο κόσμος θα μπορέσει να απολαύσει στις κινηματογραφικές αίθουσες, σε διανομή Feelgood Entertainment, το γεμάτο αγώνες και συγκινήσεις ταξίδι του Παναθηναϊκού προς την κορυφή της Ευρώπης. Μετά από χρόνια προετοιμασίας και πραγματοποίησης των γυρισμάτων εν μέσω πανδημίας, η νέα ταινία του Χρήστου Δήμα θα ξεκινήσει το «Ταξίδι Στα Αστέρια» με ένα διαδικτυακό τρίποντο στις 27 Ιουνίου οπότε και το φίλαθλο κοινό παγκοσμίως θα μπορεί μέσω της πλατφόρμας viva.gr να αγοράσει εισιτήρια για την μια και μοναδική προβολή της ταινίας, πριν την πανελλαδική της έξοδο στις κινηματογραφικές αίθουσες αυτό το φθινόπωρο.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ