Τρομάζει ο μιμητισμός με το βιτριόλι: Από τον Σαράκη, στην Κούνεβα και τους Μητροπολίτες


Στη χώρα μας οι επιθέσεις με καυστικό υγρό ήταν κατά το παρελθόν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας θυμούνται την επίθεση σε βάρος του γνωστού δικηγόρου, Παύλου Σαράκη, τον Δεκέμβριο του 2007 στο Νέο Κόσμο αλλά και την επίθεση σε βάρος της Κωνσταντίνας Κούνεβα το Νοέμβριο του 2008.

Μετά από πολλά χρόνια μία επίθεση με βιτριόλι συντάραξε ξανά το πανελλήνιο το Μάιο του 2020. Θύμα μία νέα γυναίκα, η Ιωάννα, η οποία έγινε στόχος το Μάιο του 2020, έξω από τα γραφεία της εταιρίας όπου εργαζόταν στην Καλλιθέα. Οι βλάβες που προκάλεσε η δράστις στην Ιωάννα θα την ακολουθούν σε όλη της τη ζωή.

Μετά την επίθεση στην Καλλιθέα οι αστυνομικοί εξέφραζαν φόβους για μιμητές. Και οι φόβοι φαίνεται ότι μπορεί σε έναν βαθμό να έχουν επαληθευτεί. Από τους αστυνομικούς δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ενώ για πάρα πολλά χρόνια οι επιθέσεις με βιτριόλι ήταν ελάχιστες, τώρα μέσα σε διάστημα μόλις δύο μηνών σημειώθηκαν δύο περιστατικά με καυστικό υγρό. Το πρώτο τον περασμένο Απρίλιο, όταν μία 25χρονη δέχτηκε επίθεση από συνομήλικο της που ήθελε να την εκδικηθεί γιατί δεν ήθελε επανασύνδεση μαζί του. Το δεύτερο πριν δύο ημέρες όταν ιερέας εκτόξευσε βιτριόλι με στόχο έξι μητροπολίτες, έναν κληρικό και δύο δικηγόρους.

Οι αστυνομικοί που ασχολήθηκαν με το θέμα παρατήρησαν –εκ νέου- πόσο εύκολο είναι για κάποιον να προμηθευτεί θειικό οξύ μέσω διαδικτύου. Το ίδιο είχαν παρατηρήσει όταν διαπίστωσαν ότι η γυναίκα που επιτέθηκε στην Ιωάννα στην Καλλιθέα είχε αγοράσει το καυστικό υγρό μέσω ίντερνετ έναντι 4,5 ευρώ.

Οι ιστοσελίδες μέσω των οποίων μπορεί κάποιος να αγοράσει βιτριόλι είναι πολλές και αυτό γίνεται «με ένα κλικ».

Στο εμπόριο το θειϊκό οξύ διατίθεται κυρίως με περιεκτικότητα 96-98% και βρίσκεται εύκολα και σε αρκετά καταστήματα, καθώς χρησιμοποιείται ως αποφρακτικό. Ακόμα, πωλείται και χύμα προς δύο ευρώ το κιλό, ενώ μέσω διαδικτύου κάποιος μπορεί να αγοράσει 40 κιλά έναντι 22 ευρώ.

Λίγες είναι οι ιστοσελίδες που θέτουν όρους στους αγοραστές, όπως προκύπτει από ρεπορτάζ του newsbomb. Μία από αυτές σημειώνει με υπογραμμισμένα γράμματα:

«ΠΡΟΣΟΧΗ: Διαθέσιμο μόνο με την έκδοση τιμολογίου και στοιχεία ταυτότητος παραλήπτη».

Το θειϊκό οξύ, κοινώς βιτριόλι, περιγράφεται ως «ένα άχρωμο και σχετικά ιξώδες, ελαιώδες υγρό, το οποίο είναι διαλυτό στο νερό σε οποιαδήποτε αναλογία, με έκλυση μεγάλων ποσοτήτων θερμότητας. Είναι ισχυρότατα διαβρωτικό και καυστικό οξύ (προκαλεί σοβαρά εγκαύματα σε επαφή με το δέρμα), καθώς και οξειδωτικό σε μεγάλες συγκεντρώσεις και υψηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, το θειικό οξύ διαθέτει εντονότατη αφυδατική δράση και όταν έρθει σε επαφή με οργανική ύλη (π.χ. ξύλο, χαρτί) την απανθρακώνει, αφαιρώντας μόρια νερού».

Τι είπε ο ιερέας

Στην ερώτηση των αστυνομικών προς τον ιερέα για τον τρόπο προμήθειας του καυστικού υγρού με το οποίο επιτέθηκε στη Μονή Πετράκη στο Κολωνάκι, ο δράστης απάντησε ότι το αγόρασε μέσω διαδικτύου.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος είχε εμπλοκή το 2018 σε υπόθεση ναρκωτικών, είχε πάνω του δύο μπουκάλια των 750 ml, εκ των οποίων πρόλαβε να χρησιμοποιήσει μόνο το ένα.

Σχετικά με το κίνητρό του ανέφερε στους άντρες της Ασφάλειας ότι «έδρασε από αγανάκτηση γιατί άλλοι ιερείς έχουν κάνει χειρότερα από εκείνον και τους κρατάνε στην εκκλησία». Πρόσθεσε ότι θεωρεί άδικη την απόφαση για καθαίρεσή του.

Αρχικά ο ιερέας κρατήθηκε σε κελί που βρίσκεται στον 7ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι δεν είναι καλά στην υγεία του και έτσι κινήθηκαν οι διαδικασίες για να μεταφερθεί για εξετάσεις σε ψυχιατρική κλινική, όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ