Αναστασιάδης: Η ανάπτυξη μιας αμοιβαίας επωφελούς σχέσης Τουρκίας- ΕΕ εναπόκειται στην Τουρκία

Την ικανοποίησή του «για την αλληλεγγύη και τη στήριξη των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αποτυπώνεται στα υιοθετηθέντα Συμπεράσματα» εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής και την συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η ανάπτυξη μιας αμοιβαίας επωφελούς σχέσης μεταξύ της Τουρκίας και της Ένωσης, κάτι που και η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλω να πω επιδιώκει, εναπόκειται στην ίδια την Τουρκία» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

«Θεωρώ πως εξίσου θερμές ευχαριστίες οφείλω προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, που με τις παρεμβάσεις και του ιδίου έγινε κατορθωτό να επιτύχουμε τα συγκεκριμένα Συμπεράσματα» σημείωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, ανέφερε ότι «σε απάντησή του ο Γ.Γ. του ΟΗΕ αλλά και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, και ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ, τόνισαν πως η επιδιωκόμενη από την Τουρκία και την Τουρκοκυπριακή ηγεσία λύση, είναι «Non-starter» γιατί βρίσκεται σε αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, σε αντίθεση με τους όρους εντολής του Γ.Γ., αλλά και από ευρωπαϊκής πλευράς ενάντια στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο».

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μου με τον Γενικό Γραμματέα, εξέφρασα την απογοήτευσή μου για τα αποτελέσματα της άτυπης συνάντησης στη Γενεύη, σαν αποτέλεσμα των προϋποθέσεων που έθεσε η τουρκοκυπριακή και η τουρκική πλευρά προκειμένου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις» προσέθεσε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι εξέφρασε «την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα», αλλά και την «πολιτική βούληση», τόσο να συμμετάσχει σε μια νέα άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό όσο – «και πιο προτιμητέο – να εμπλακούμε σε έναν δημιουργικό και ουσιαστικό διάλογο που θα βασίζεται στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών αλλά και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κράτος μέλος της οποίας είναι και θα συνεχίσει να είναι η Κυπριακή Δημοκρατία».

Χριστοδουλίδης: Μας ανησυχεί ο αποσταθεροποιητικός ρόλος κάποιων χωρών

«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα ο αποσταθεροποιητικός ρόλος που επιλέγουν να διαδραματίσουν κάποιες χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και εις βάρος των προσπαθειών για περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα. Είναι κοινή πεποίθηση ότι τέτοιες προσεγγίσεις δεν μπορούν να αποφέρουν μακροπρόθεσμα οφέλη και μόνο μέσα από την περιφερειακή συνεργασία δύναται να προκύψουν διαρκή και ουσιαστικά οφέλη για όλους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης Διμερούς Συνάντησης Υψηλόβαθμων Αντιπροσωπειών Κύπρου – Ιορδανίας, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λάρνακα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης παραχώρησε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, Ayman Safadi κοινές δηλώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στόχος και επιδίωξή μας είναι η συνεργασία όλων των κρατών της περιοχής στην βάση μιας θετικής προσέγγισης και με μοναδική προϋπόθεση τον σεβασμό της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών στην περιοχή, καθώς και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ