Κορονοϊός: Ανησυχία για την απειλή της παραλλαγής Δέλτα στην Ελλάδα- Τι προβλέπουν οι ειδικοί


Έντονη είναι η ανησυχία για την απειλή που συνιστά η παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού, η οποία εκτιμάται πως τον Αύγουστο θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε όλη την Ευρώπη

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 29 κρούσματα μέσα σε μια βδομάδα σε Κρήτη, Αττική, Κόρινθο, Αχαΐα και Θεσσαλονίκη.

Ο εμβολιασμός θεωρείται ο μόνος ασφαλής τρόπος αντιμετώπισης των μεταλλάξεων, κάτι που υπογράμμισε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Παρασκευή από τη Βρυξέλλες, επαναλαμβάνοντας πως οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο και προαναγγέλλοντας διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους.

Οι μεταλλάξεις κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη εμβολιασμού, τόνισε σε συνέντευξή του στο Euronews, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ειδικότερα για την παραλλαγή «Δέλτα», ο υπουργός τόνισε ότι «και μας ανησυχεί και μας απασχολεί» για αυτό, εξήγησε, το σύστημα απόκρισης βρίσκεται σε εγρήγορση. Ξεκαθάρισε ότι «ασφαλείς είναι αυτοί οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί. Δεν είναι ασφαλείς και κινδυνεύουν αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί».

«Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε τη μετάλλαξη Δέλτα είναι ο εμβολιασμός» υπογράμμισε, μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γεώργιος Χρούσος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ. Όπως είπε, μολονότι ξέρουμε ότι όλα τα εμβόλια καλύπτουν αυτό το στέλεχος, παρ’ όλα αυτά έχουν μικρότερη αποδοτικότητα απ’ ό,τι με τα άλλα στελέχη. Διαβεβαίωσε ότι όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις είναι προστατευμένοι και δεν κινδυνεύουν.

«Από την άλλη μεριά όμως επειδή είναι ένα καινούργιο στέλεχος που δεν το ξέρουμε ακόμη καλά, καλό είναι να προστατευόμεθα. Όλες οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη μας ανησυχούν. Οι νέοι είναι πιο ευάλωτοι γιατί δεν φορούν και μάσκες, συνωστίζονται, όλα αυτά είναι αρνητικά. Αυτοί που φαίνεται ότι κολλάνε τη νόσο περισσότερο τώρα είναι οι νεότεροι» σημείωσε ο κ. Χρούσος, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος ότι όπου υπάρξει αύξηση της νόσου θα γίνει και lockdown.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, τόνισε ότι μέχρι τέλος Αυγούστου θα έχει κυριαρχήσει η μετάλλαξη Δέλτα στη χώρα μας, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για όσους συμπολίτες μας δεν έχουν εμβολιαστεί. «Κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, υπογραμμίζοντας ότι το συγκεκριμένο στέλεχος της μετάλλαξης Δέλτα είναι 50-60% πιο μεταδοτικό. Διευκρίνισε πάντως ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες καλύπτονται και από αυτή τη μετάλλαξη.

«Μόνο με το εμβόλιο θα αντιμετωπίσουμε τις μεταλλάξεις» τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος σημείωσε ότι το πρόβλημα με την παραλλαγή Δέλτα θα το έχουν κυρίως οι ανεμβολίαστοι, τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί (αλλά είναι γνωστό πως οι επιπτώσεις της νόσου θα είναι πιο ήπιες σε αυτά), καθώς κι ένα μικρό ποσοστό 4% και 8% αντίστοιχα, στους οποίους τα εμβόλια της Pfizer και AstraZeneca δεν αποτρέπουν τη σοβαρή νόσο.

«Θα πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί» τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής – Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ για μια ευμετάβλητη κατάσταση, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, που χρειάζεται προσοχή αφού τα στελέχη της μεταδίδονται ταχύτερα. Εξήγησε ότι έχουμε να κάνουμε με διπλάσιο ρυθμό μετάδοσης, σε σχέση με το στέλεχος που αφορούσε στην αντίστοιχη περσινή εποχή.

«Το δυσμενές σενάριο είναι πως στα μέσα του καλοκαιριού, έως τον Αύγουστο όλα τα στελέχη θα είναι Δέλτα στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, αυτό είναι αναπόφευκτο», προειδοποίησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τον κορονοϊό, καθηγητής Ανωτάτης Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Γιώργος Σαρόγλου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Παθολογίας Ογκολογίας στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Γ’ παθολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Σωτηρία, Κωνσταντίνος Συρίγος,
εξήγησε ότι αυτοί που έχουν εμβολιαστεί ή δεν θα νοσήσουν γιατί σε ένα μεγάλο ποσοστό καλύπτονται από τον εμβολιασμό ή θα νοσήσουν ήπια. «Είναι αρκετά ασφαλείς όσοι έχουν εμβολιαστεί. Νοσούν ελαφρά σίγουρα . Σίγουρα δεν χρειάζονται εντατική και δεν καταλήγουν και ακόμα δεν είμαστε σίγουροι για το να μεταδίδουν τον ιό» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Αντίθετα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί είπε πως θα έχουν μεγάλο πρόβλημα. «Για τους ανεμβολιαστους είναι πιο θανατηφόρα» είπε χαρακτηριστικά.

Διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ανακοινώσεις στην ερχόμενη εβδομάδα για προνόμια για τους πλήρως εμβολιασμένους, με την κυβέρνηση να ετοιμάζει νέα καμπάνια υπέρ των εμβολίων. Ήδη από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, απαλλάσσονται οι πλήρως εμβολιασμένοι από την υποχρέωση της διενέργειας self test τόσο για τους χώρους εργασίας όσο και για τα γυμναστήρια.

Όπως είπε, όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί είναι λογικό να διευκολυνθούν όσοι έχουν εμβολιαστεί, κάτι που πιθανόν να επηρεάσει θετικά όσους εμφανίζονται επιφυλακτικοί.
«Πρέπει να σκεφτούμε πιο έξυπνα και δημιουργικά τους συμπολίτες που δεν έχουν πάρει την απόφαση να εμβολιαστούν» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown το φθινόπωρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι τέτοιο μπορεί να αποφευχθεί, με βασική προϋπόθεση πως θα προχωρήσουν οι εμβολιασμοί. Παράλληλα τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, ενώ δεν απέκλεισε και τη λύση των τοπικών lockdown.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, άλλες διευκολύνσεις που θα ανακοινωθούν για τους πλήρως εμβολιασμένους θα είναι:

– η ελεύθερη πρόσβαση σε πολιτιστικά γεγονότα και αθλητικούς χώρους

– η πρόσβαση στους εσωτερικούς χώρους καταστημάτων

Επίσης πληροφορίες της «Καθημερινής» αναφέρουν ότι υπό συζήτηση είναι και κίνητρα όπως κάποιου είδους λοταρία, για να σπεύσουν να εμβολιαστούν οι νεότεροι.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΣΚΑΙ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ