Δημοσκόπηση: «Ναι» στον υποχρεωτικό εμβολιασμό – Με τι ποσοστό προηγείται η ΝΔ

Η μετάλλαξη «Δέλτα» θέτει επί τάπητος τη συζήτηση για ανάγκη εμβολιασμού αλλά και υποχρεωτικότητά του. Μια νέα δημοσκόπηση έρχεται να ρίξει φως στις απόψεις της κοινωνίας

Με τη νέα μετάλλαξη «Δέλτα», να απειλεί για τα καλά την επιστροφή στην κανονικότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά, η επιτάχυνση των εμβολιασμών μπαίνει ως κεντρικός στόχος της κυβέρνησης, η οποία βλέπει την ίδια ώρα ότι η θέση της για υποχρεωτικότητα των εμβολίων γίνεται αποδεκτή με ποσοστό πάνω από το 60%, όπως καταγράφει η δημοσκόπηση της Marc για την εφημερίδα «ΤΟ ΘΕΜΑ».

Αυτό δείχνει η έρευνα της Marc για την εφημερίδα Πρώτο Θέμα: ότι το 64,8%, τάσσεται υπέρ της άποψης ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών όπως είναι οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι στα γηροκομεία, οι αστυνομικοί και γενικά όσοι έρχονται σε επαφή με ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού. Στον αντίποδα, μόνο το 32,6% των ερωτηθέντων τάχθηκε κατά.

Παράλληλα, οι πολίτες δείχνουν να είναι ανεκτικοί έναντι όσων αρνούνται ή διστάζουν να εμβολιαστούν και μόνο ένας στους δέκα (9,6%) ζητεί την απόλυσή τους και άλλος ένας (9,2%) τη μείωση του μισθού τους. Η πλειονότητα, σε ποσοστό 45,8%, προκρίνει ως μέσο αντίδρασης της Πολιτείας την απομάκρυνση των ανεμβολίαστων από τις θέσεις τους και τη μετάθεσή τους σε άλλη υπηρεσία, ενώ το 24,7% δηλώνει ότι δεν πρέπει να υποστούν καμία κύρωση.

Προηγείται η ΝΔ

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου προηγείται 16,4%.

Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 37,6% (+1,2% από την προηγούμενη μέτρηση) ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 21,2% (+0,2%).

Από εκεί και πέρα, το Κίνημα Αλλαγής είναι τρίτο κόμμα με 6,4% (-0,4%), στην τέταρτη θέση παραμένει το ΚΚΕ με 5,5% (+0,1%) και ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 3,5% (-0,8%) και το ΜέΡΑ25 με 3% (+0,1%). Το ποσοστό των αναποφάσιστων κυμαίνεται στο 12,9%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιολογείται θετικά από το 56,9% των πολιτών και αρνητικά από το 42,5%, ενώ οι αντίστοιχες επιδόσεις της κυβέρνησης είναι στο 55,2% και 43,9% αντίστοιχα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, αφού συγκεντρώνει τη θετική γνώμη του 55,6% των ερωτηθέντων. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας με 31,2%, τρίτη είναι η Φώφη Γεννηματά με 27,6%, που υπερέχει με βραχεία κεφαλή του Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος είναι δημοφιλής στο 27,2% των πολιτών. Ακολουθεί ο Γιάνης Βαρουφάκης με 23,9% και ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στο 14,5%.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει 53,4%, έναντι του 25,8% που δηλώνει προτίμηση στον Αλέξη Τσίπρα.

Δεν λείπουν οι τομείς της κυβερνητικής πολιτικής στους οποίους η πλειοψηφία της κοινής γνώμης βάζει αρνητική βαθμολογία, όπως είναι το Μεταναστευτικό, η ασφάλεια των πολιτών, η Παιδεία, αλλά και τα Εργασιακά.

Το 35,2% εκφράζει «υποστήριξή» στην κυβέρνηση, το 22,4% δηλώνει ότι η πλέον κατάλληλη λέξη για την έκφραση της στάσης του είναι η «ανοχή», το 21,8% εκφράζει «απογοήτευση» και το 19,1% «θυμό».

Στο ερώτημα για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη χώρα τα επόμενα δυο χρόνια, το 36,3% απάντησε προς το καλύτερο, το 32,7% τα ίδια και το 27,7% ότι θα γίνουν χειρότερα. Το 71,4% τάχθηκε υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας, έναντι του 25,7% που δήλωσε ότι προτιμά τις πρόωρες εκλογές.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ