Βιταμίνη C Διάθεση: Η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να φταίει για τη χαμηλή σας διάθεση [vid]


Η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που υποστηρίζει την φυσιολογική ανάπτυξη και βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει τον σίδηρο. Επειδή το σώμα σας δεν παράγει και δεν αποθηκεύει τη βιταμίνη C, είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε αυτή τη βιταμίνη στη διατροφή σας. Για τους περισσότερους ανθρώπους, ένα πορτοκάλι ή ένα φλιτζάνι φράουλες, μια ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά ή λίγο μπρόκολο παρέχουν αρκετή βιταμίνη C μέσα στη μέρα.

Η σχέση τώρα μεταξύ της βιταμίνης C και της διάθεσης ακόμη μελετάται. Ωστόσο, οι άνθρωποι που έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης C συχνά αισθάνονται κουρασμένοι ή καταθλιπτικοί. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που έχουν χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα βιταμίνης C διαπίστωσαν ότι η διάθεσή τους βελτιώθηκε μετά τη λήψη συμπληρωμάτων της.

Αλλά ακόμη και για άτομα που δεν είναι γνωστό ότι έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C, η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει στη διάθεση. Μάλιστα, σε ορισμένες μελέτες, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι η βιταμίνη C μείωσε τα επίπεδα του άγχους τους.

Εάν και απαιτείται περισσότερη έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί σαφώς η σχέση μεταξύ της λήψης βιταμίνης C και της διάθεσης, οι ειδικοί συνιστούν την καθημερινή πρόσληψή της διαμέσου της διατροφής. Για τον λόγο αυτό, συνίσταται να τρώτε καθημερινά φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης C. Ορισμένα παραδείγματα είναι τα πορτοκάλια και οι κόκκινες πιπεριές.

Ημερήσια συνιστώμενη δόση και συμπτώματα υπεροδοσοληψίας

Για τους ενήλικες, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης C είναι από 65 έως 90 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα και το ανώτερο όριο είναι 2.000 mg την ημέρα. Παρόλο που η υπερβολική λήψη βιταμίνης C είναι απίθανο να είναι επιβλαβής, οι μεγάλες δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσουν:

  • Διάρροια
  • Ναυτία
  • Έμετο
  • Καούρα
  • Κοιλιακές κράμπες
  • Πονοκέφαλο
  • Αυπνία

 

Να θυμάστε ότι για τους περισσότερους ανθρώπους μια υγιεινή διατροφή παρέχει επαρκή ποσότητα βιταμίνης C.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ