Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα του ελληνικού τουρισμού


Οι εκπρόσωποι του τουρισμού εκφράζουν την ανησυχία τους για την έκβαση και της φετινής τουριστικής σεζόν. Οι προσδοκίες για έναν αποδοτικό Ιούλιο έχουν ήδη εξανεμιστεί, κυρίως λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας για τη μετάλλαξη Δέλτα, της παράτασης των περιοριστικών μέτρων στα ταξίδια των Βρετανών, αλλά και της επιφυλακτικότητας της Γερμανίας και της Γαλλίας να υιοθετηθεί ουσιαστικά το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid από την 1η Ιουλίου.

Στο πλαίσιο αυτό, τα στοιχεία που θα καθορίσουν τη ροή επισκεπτών προς τη χώρα μας από τα μέσα Ιουλίου και έπειτα, είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι εθνικές πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας σε κρίσιμες χώρες-αγορές.

Μπορεί παγκοσμίως να υπάρχει η επιθυμία για ταξίδια, ωστόσο διαφαίνεται πως θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για να υπάρξει κοινό πεδίο έκφρασης, πράγμα απαραίτητο για την ανάκαμψη του κλάδου. Γερμανοί και Γάλλοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, επιτρέπουν την είσοδο εμβολιασμένων ταξιδιωτών με σκευάσματα μη εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο. Επίσης, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών είναι θετικές ακόμα και για ενδεχόμενη απαγόρευση των ταξιδιών από κράτη όπου η μετάλλαξη Δέλτα είναι ανεξέλεγκτη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο μεταξύ, η πολιτική κόντρα της Ευρώπης με Βρετανία και Ρωσία, δείχνει πως δύσκολα το φετινό καλοκαίρι θα είναι εντυπωσιακά καλύτερο από το περυσινό, σε ό,τι αφορά τις αφίξεις ξένων ταξιδιωτών στην Ελλάδα, όπως πολλοί ανέμεναν μέχρι πρόσφατα. Ειδικά για τους ελληνικούς προορισμούς, που εξαρτώνται από τη βρετανική και τη ρωσική αγορά, ενδέχεται να αποδειχθεί δυσκολότερο.

Τα ανοιχτά μέτωπα του ελληνικού τουρισμού αντί να περιορίζονται, αυξάνονται. Η Βρετανία εξακολουθεί να μην περιλαμβάνει την Ελλάδα στην αναθεωρημένη λίστα με τους «πράσινους» προορισμούς, τους οποίους μπορούν να επισκέπτονται οι βρετανοί τουρίστες, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να μπουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους. Ολοι αναμένουν πλέον την 19η Ιουλίου, που θα γίνουν νέες ανακοινώσεις από τη βρετανική κυβέρνηση. Ωστόσο, μέχρι τότε, θα «χαθεί» και ο Ιούλιος για την εγχώρια τουριστική αγορά σε ό,τι αφορά τις αφίξεις βρετανών επισκεπτών. Πάντως, ακόμα κι έτσι, η βρετανική αγορά για την Ελλάδα είναι ακόμα πολύ σημαντική για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Την ίδια στιγμή, το πρόβλημα με τα ταξίδια από τη Ρωσία γίνεται οξύτερο. Πέραν των αντιδράσεων Γερμανών και Γάλλων, σε σχέση με το άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς, η ίδια η Μόσχα δεν επιτρέπει ακόμα σημαντική αύξηση των πτήσεων από και προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με τα Νέα η πανδημία αποτελεί απλώς πρόφαση. Στην πραγματικότητα ο ρώσος πρόεδρος χρησιμοποιεί την τουριστική δαπάνη των πολιτών του – υπερβαίνει τα 11 δισ. ευρώ στην Ευρώπη – ως διαπραγματευτικό χαρτί για να αρθούν κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί. Επίσης, η Ολλανδία ανοίγει από την ερχόμενη Κυριακή τις πτήσεις προς τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και του Ιονίου, όμως κρατά στην «πορτοκαλί» ζώνη την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Υποχρεωτικό αρνητικό τεστ και για τους εμβολιασμένους πολίτες που έρχονται στη χώρα από τη Ρωσία, προβλέπει η νέα τροποποιημένη οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Η εφαρμογή της θα ξεκινήσει σήμερα και προβλέπει ότι όλοι οι ταξιδιώτες – μόνιμοι κάτοικοι – από Ρωσία με προορισμό την Ελλάδα θα πρέπει να φέρουν βεβαίωση αρνητικού τεστ PCR (72 ωρών) ή rapid test (48 ωρών), είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι. Επιπλέον, όλοι οι ταξιδιώτες από τη Ρωσία θα υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε τεστ για τον Covid-19 κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Σε περίπτωση θετικής διάγνωσης θα υποβάλλονται σε καραντίνα 10 ημερών και θα απαιτηθεί αρνητικό τεστ PCR την τελευταία ημέρα της καραντίνας.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ