Mπρόκολο : Τα οφέλη του στον οργανισμό

Μπρόκολο: Ο καλύτερος τρόπος για να το μαγειρεύετε
Μπρόκολο: Ο καλύτερος τρόπος για να το μαγειρεύετε

Το μπρόκολο είναι ένα πράσινο λαχανικό που μοιάζει αόριστα με ένα μικροσκοπικό δέντρο. Ανήκει στα φυτικά είδη που είναι γνωστά ως Brassica oleracea . Έχει στενή σχέση με το λάχανο, τα λαχανάκια των Βρυξελλών, το λάχανο και το κουνουπίδι – όλα τα βρώσιμα φυτά αναφέρονται συλλογικά ως σταυρανθή λαχανικά. Υπάρχουν τρεις κύριες ποικιλίες μπρόκολου και ακολουθούν παρακάτω

  • Μπρόκολο της Καλαβρίας
  • Βλάστηση μπρόκολο
  • Μωβ κουνουπίδι – παρά το όνομά του ένα είδος μπρόκολου

Τα οφέλη του στην υγεία

  • Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του μπρόκολου είναι η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Είναι γεμάτο με μια μεγάλη ποικιλία βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και άλλων βιοδραστικών ενώσεων.
  • Ένα φλιτζάνι (91 γραμμάρια) ακατέργαστων πακέτων μπρόκολου :
  • Υδατάνθρακες: 6 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 2,6 γραμμάρια
  • Λίπος: 0,3 γραμμάρια
  • Ίνες: 2,4 γραμμάρια
  • Βιταμίνη C: 135% του RDI
  • Βιταμίνη Α: 11% της RDI
  • Βιταμίνη Κ: 116% του RDI
  • Βιταμίνη Β9 (Φολικό οξύ): 14% του RDI
  • Κάλιο: 8% του RDI
  • Φώσφορος: 6% του RDI
  • Σελήνιο: 3% του RDI

Φάτε το ωμό η μαγειρεμένο

  • Το μπρόκολο μπορεί να καταναλωθεί μαγειρεμένο ή ωμό – και τα δύο είναι απόλυτα υγιή αλλά παρέχουν διαφορετικά προφίλ θρεπτικών συστατικών.
  • Ωμά ή μαγειρεμένα, μπρόκολο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C . Μόνο μισό φλιτζάνι (78 γραμμάρια) μαγειρεμένου μπρόκολου παρέχει το 84% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς (RDI) – μπορούν να προσφέρουν περισσότερα από το μισό πορτοκάλι ( 3 , 4 ).
Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά 
  • Η αντιοξειδωτική περιεκτικότητα του μπρόκολου μπορεί να είναι ένας από τους κύριους ευεργετίες του για την ανθρώπινη υγεία .
  • Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που αναστέλλουν ή εξουδετερώνουν την κυτταρική βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη φλεγμονή και συνολικό αποτέλεσμα προστασίας της υγείας.
  • Το μπρόκολο έχει υψηλά επίπεδα γλυκοραφανίνης, μια ένωση που μετατρέπεται σε ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται σουλφοραφάνη κατά την πέψη .
  • Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα δείχνουν ότι η σουλφοραφάνη μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, όπως μειωμένο σάκχαρο στο αίμα, επίπεδα χοληστερόλης, οξειδωτικό στρες και ανάπτυξη χρόνιας νόσου. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την κατανόηση του ρόλου της στους ανθρώπους.
  • Το μπρόκολο περιέχει επίσης μετρήσιμες ποσότητες αντιοξειδωτικών λουτεΐνης και ζεαξανθίνης , οι οποίες μπορεί να αποτρέψουν το οξειδωτικό στρες και την κυτταρική βλάβη στα μάτια σας .

Ακολουθεί βίντεο για τα οφέλη του μπρόκολου

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ