Άγχος Κατάθλιψη: Συμβουλές διαχείρισης του στρες και πρόληψης βαθύτερων συμπτωμάτων [vid]

Η κατάθλιψη έχει πολλές πιθανές αιτίες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται γενετικά αίτια, χημικές διεργασίες του εγκεφάλου και ο τρόπος της ζωής σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι χρόνιες αγχογόνες καταστάσεις και εν γένει το χρόνιο άγχος και στρες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, εάν το άγχος που βιώνετε δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά. 

Υπάρχουν επίσης ολοένα και αυξανόμενες ενδείξεις που συνδέεουν την ελλειπή αντιμετώπιση του άγχους με την ανάπτυξη σωματικών παθήσεων.

Τι είναι όμως το άγχος;

Το άγχος είναι μια φυσιολογική ψυχολογική και σωματική αντίδραση σε θετικές ή αρνητικές καταστάσεις στη ζωή σας, όπως για παράδειγμα μια νέα δουλειά ή ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου. Το ίδιο το άγχος δεν είναι αφύσικο, ούτε και επιβλαβές. Αυτό που είναι ωστόσο καθοριστικής σημασίας είναι το πώς αντιμετωπίζετε το άγχος στη ζωή σας. Εάν για παράδειγμα αντιμετωπίζετε/βιώνετε χρόνιο άγχος, αυτό μακροπρόθεσμα είναι λογικό ότι μπορεί να σας φθείρει και να “κατακλύσει” ζωτικές πτυχές της ζωής σας. Έτσι, μπορεί συχνά να έχετε κακή ή χαμηλή διάθεση, η παραγωγικότητά σας μπορεί να είναι μειωμένη, οι σχέσεις σας μπορεί να δοκιμάζονται, μπορεί να αναπτύξετε προβλήματα ή διαταραχές ύπνου και ακόμη και να δυσκολευτείτε να ακολουθήσετε και να λειτουργήσετε στην κανονική καθημερινή σας ρουτίνα.

Υπάρχουν πολλά πράγματα ευτυχώς που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να αυτοβοηθηθείτε. Μπορείτε να δοκιμάσετε μερικά από τα ακόλουθα ανακουφιστικά tips αυτοβοήθειας ώστε να ελέγξετε το άγχος σας – καθημερινά:

  • Δοκιμάστε διαλογισμό, γιόγκα ή τεχνικές βαθιάς αναπνοής
  • Προσπαθήστε να ασκείστε τακτικά και με συνέπεια
  • Να κοιμάστε αρκετά, ώστε να ξεκουράζεστε
  • Να τρώτε όσο γίνεται πιο υγιεινά και εποχιακά προϊόντα
  • Η σωστη διαχείριση του χρόνου σας και ο περιορισμός των υποχρεώσεων – όσο αυτό είναι εφικτό – είναι επίσης σημαντικά βήματα να λάβετε υπόψη σας.
  • Σε κάθε περίπτωση, εάν νιώθετε ότι δυσκολεύεστε να είστε λειτουργικοί/ες μέσα στη μέρα σας, εξαιτίας του άγχους, ίσως είναι η στιγμή να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ