Κορωνοϊός: Νέα μελέτη χρονολογεί το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού μεταξύ Οκτώβρη-Νοέμβρη 2019


Νέα ανάλυση δείχνει ότι ο κορωνοϊός εμφανίστηκε νωρίτερα και εξαπλώθηκε ταχύτερα από ό, τι υποδηλώνουν οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κρουσμάτων. Χρησιμοποιώντας μεθόδους από την επιστήμη της βιολογίας της Διατήρησης, μια νέα ανάλυση δείχνει ότι η πρώτη περίπτωση COVID-19 προέκυψε στις αρχές Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου 2019 στην Κίνα, με την πιο πιθανή ημερομηνία εμφάνισης να είναι στις 17 Νοεμβρίου.

Ο David Roberts από το Πανεπιστημίο του Κεντ στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι συνάδελφοί του παρουσιάζουν αυτά τα ευρήματα στο επιστημονικό περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης PLOS Pathogens. Η πρώτη επίσημα αναγνωρισμένη υπόθεση κορωνοϊού καταγράφηκε στις αρχές Δεκεμβρίου 2019. Ωστόσο, τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι το πρώτο κρούσμα ενδέχεται να είχε εμφανιστεί ακόμη νωρίτερα.

Για να διευκρινιστεί το χρονοδιάγραμμα της έναρξης της πανδημίας, ο Ρόμπερτς και οι συνεργάτες του αξιοποίησαν την τεχνολογία ενός μαθηματικού μοντέλου που αναπτύχθηκε αρχικά από επιστήμονες της Διατήρησης για να προσδιορίσουν την ημερομηνία εξαφάνισης ενός είδους, με βάση τις καταγεγραμμένες παρατηρήσεις του.

Για αυτήν την ανάλυση, ανέστρεψαν τη μέθοδο με σκοπό να προσδιορίσουν την ημερομηνία κατά την οποία πιθανότατα εμφανίστηκε ο COVID-19, ανάλογα με το πότε εμφανίστηκαν τα πρώτα επίσημα κρούσματα σε 203 χώρες. Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, το πρώτο περιστατικό συνέβη στην Κίνα μεταξύ αρχών Οκτωβρίου και μέσων Νοεμβρίου του 2019. Ειδικότερα, η πρώτη περίπτωση πιθανότατα εμφανίστηκε στις 17 Νοεμβρίου και η ασθένεια ακολούθως εξαπλώθηκε παγκοσμίως μέχρι τον Ιανουάριο του 2020.

Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν ότι η πανδημία εμφανίστηκε νωρίτερα και εξαπλώθηκε πιο γρήγορα από ό, τι είναι επίσημα καταγεγραμμένο. Η ανάλυση διαπίστωσε επίσης πότε η COVID-19 πιθανότα εξαπλώθηκε στις πέντε πρώτες χώρες εκτός Κίνας, καθώς και σε άλλες ηπείρους. Για παράδειγμα, εκτιμά ότι το πρώτο κρούσμα εκτός Κίνας ήταν στην Ιαπωνία στις 3 Ιανουαρίου 2020, ενώ η πρώτη λοίμωξη στην Ευρώπη σημειώθηκε στην Ισπανία στις 12 Ιανουαρίου 2020 και η πρώτη υπόθεση στη Βόρεια Αμερική σημειώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 16 Ιανουαρίου 2020.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η νέα τους μέθοδος θα μπορούσε να εφαρμοστεί για την καλύτερη κατανόηση της εξάπλωσης άλλων μολυσματικών ασθενειών στο μέλλον. Εν τω μεταξύ, η καλύτερη γνώση της προέλευσης της COVID-19 θα μπορούσε να συμβάλλει στην καλύτερη επιδημιολογική κατανόηση της συνεχούς εξάπλωσής του κορωνοϊού. 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ