Φονικός καύσωνας στον Καναδά: Δεκάδες νεκροί καθώς σπάνε ρεκόρ θερμοκρασίας


Δεκάδες είναι οι νεκροί στον Καναδά εν μέσω ενός καύσωνα άνευ προηγουμένου που έχει σπάσει ρεκόρ θερμοκρασίας.

Η αστυνομία στην περιοχή του Βανκούβερ έχει ανταποκριθεί σε πάνω από 130 αιφνίδιους θανάτους από την Παρασκευή. Οι περισσότεροι ήταν ηλικιωμένοι ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, o καύσωνας αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα σε πολλές περιπτώσεις.

Την Τρίτη ο Καναδάς κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία στην ιστορία του για τρίτη συνεχόμενη ημέρα – 49,5 βαθμούς Κελσίου- στο Λίτον της Βρετανικής Κολούμπια.

Πριν από αυτή την εβδομάδα οι θερμοκρασίες στη χώρα δεν είχαν υπερβεί ποτέ τους 45 βαθμούς Κελσίου. Το κύμα καύσωνα οφείλεται σε έναν «θόλο» υψηλής πίεσης που αιωρείται πάνω από τις βορειοδυτικές ΗΠΑ και τον Καναδά.

Η θερμότητα θεωρείται ότι αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στους θανάτους 65 ανθρώπων στην πόλη του Βανκούβερ, σύμφωνα με την αστυνομία. Το προάστιο του Μπέρναμπι, στο μεταξύ, ανέφερε τουλάχιστον 34 αιφνίδιους θανάτους, ενώ στο Σάρεϊ αναφέρθηκαν 38.

Αστυνομικοί αναφέρουν πως το Βανκούβερ δεν έχει βιώσει ποτέ τέτοια ζέστη, και δεκάδες άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας της.

Πολλά σπίτια στη Βρετανική Κολούμπια δεν έχουν κλιματισμό, καθώς οι θερμοκρασίες είναι συνήθως πολύ πιο ήπιες κατά τους θερινούς μήνες.

Η μετεωρολογική υπηρεσία του Καναδά (Environment Canada) έχει απευθύνει προειδοποιήσεις για τη Βρετανική Κολούμπια και την Αλμπέρτα, καθώς και για περιοχές του Σασκατσεουάν, των Βορειοδυτικών Περιοχών και της Μανιτόμπα.

«Είμαστε η δεύτερη ψυχρότερη χώρα στον κόσμο, και αυτή με το περισσότερο χιόνι» είπε ο Ντέιβιντ Φίλιπς, ανώτερος κλιματολόγος της Environment Canada. «Βλέπουμε συχνά κύματα ψύχους και χιονοθύελλες, μα δεν μιλάμε συχνά για θερμό καιρό σαν αυτό…το Ντουμπάι θα ήταν ψυχρότερο από αυτό που βλέπουμε τώρα».

Ειδικοί λένε ότι η κλιματική αλλαγή αναμένεται να αυξήσει τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως τα κύματα καύσωνα. Ωστόσο η σύνδεση οποιουδήποτε μεμονωμένου γεγονότος με την παγκόσμια αύξηση θερμοκρασίας είναι πολύπλοκη.

Στις ΗΠΑ τη Δευτέρα οι θερμοκρασίες έπιασαν τους 46,1 βαθμούς Κελσίου στο Πόρτλαντ του Όρεγκον και τους 42,2 στο Σιάτλ– τα υψηλότερα επίπεδα από τότε που άρχισαν να κρατούνται αρχεία στη δεκαετία του 1940. Δώδεκα θάνατοι στην Ουάσινγκτον και το Όρεγκον ενδεχομένως να συνδέονται με τον καύσωνα.

Επίσης, η ζέστη ήταν τόσο έντονη ώστε προκάλεσε το λιώσιμο καλωδίων, με αποτέλεσμα τον τερματισμό λειτουργίας της Portland Streetcar Service την Κυριακή.

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ