Ο ΟΗΕ ζητά από τις ΗΠΑ άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν


Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να άρει όλες τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στο Ιράν, όπως είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015, που είχε στόχο να σταματήσει η Τεχεράνη την ανάπτυξη ενός πυρηνικού όπλου.

Σε έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Γκουτέρες κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ «να επεκτείνουν την απαλλαγή από τις κυρώσεις στο εμπόριο πετρελαίου με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν».

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας θα συζητήσει την Τρίτη την έκθεση του γενικού γραμματέα για την εφαρμογή της απόφασης του 2015 που καθιερώνει την πυρηνική συμφωνία ανάμεσα στο Ιράν, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Κίνα.

Η έκκληση του Γκουτέρες προς την Ουάσινγκτον γίνεται εν μέσω συνομιλιών για την αναβίωση της συμφωνίας, βάσει της οποίας το Ιράν δέχθηκε περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του με αντάλλαγμα την άρση πολλών ξένων κυρώσεων που είχαν επιβληθεί σε βάρος του.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε τη συμφωνία το 2018 και επέβαλε και πάλι σκληρές κυρώσεις, με αποτέλεσμα η Τεχεράνη να αρχίσει το 2019 να παραβιάζει μερικούς από τους πυρηνικούς περιορισμούς.

«Απευθύνω έκκληση στις Ηνωμένες Πολιτίες να άρουν τις κυρώσεις τους ή να παραιτηθούν από αυτές», δήλωσε ο Γκουτέρες, ο οποίος κάλεσε επίσης το Ιράν να επιστρέψει στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας.

Ο Γκουτέρες δήλωσε: «Συνεχίζω να πιστεύω πως μια πλήρης αποκατάσταση της συμφωνίας παραμένει ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί πως το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν παραμένει αποκλειστικά ειρηνικό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ