“Έξυπνο” ρολόι Πάρκινσον: Πώς ανιχνεύεται η εξέλιξη της νόσου

“Έξυπνο” ρολόι Πάρκινσον: Μια ομάδα μηχανικών από την Apple Inc. που συνεργάζεται με ερευνητές από διάφορα ιδρύματα στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι τα έξυπνα ρολόγια θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμο πόρο για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της νόσου του Parkinson σε ασθενείς.

Στην εφημερίδα τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine , η ομάδα περιγράφει μια πιλοτική δοκιμή μιας εφαρμογής που δημιουργήθηκε για το smartwatch της Apple και ένα ανεπίσημο πείραμα με 225 ασθενείς με Parkinson που χρησιμοποιούν το smartwatch και την εφαρμογή για έξι μήνες.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική ασθένεια που επηρεάζει το νευρικό σύστημα. Ως βασικά γάγγλιαστον εγκέφαλο εκφυλιστεί, τα άτομα με την ασθένεια αρχίζουν να αντιμετωπίζουν τρόμο, μυϊκά προβλήματα και δυσκολία μετακίνησης. Δεν υπάρχει θεραπεία για την ασθένεια, αλλά υπάρχουν πολλά φάρμακα που επιβραδύνουν την εξέλιξή της και μειώνουν τα συμπτώματα. Οι ιατρικοί ερευνητές σημείωσαν ότι ένα ακόμη στοιχείο σχετικά με τον βαθμό συμπτωμάτων που ένας ασθενής αντιμετωπίζει θα μπορούσε να βελτιώσει τις θεραπείες, προσφέροντας καθοδήγηση για την τροποποίηση των δόσεων φαρμάκων για την κάλυψη μεμονωμένων αναγκών.

Επί του παρόντος, οι γιατροί πρέπει να βασίζονται σε εξετάσεις και λογαριασμούς του ασθενούς που διεξάγονται όταν οι ασθενείς έρχονται στο γραφείο για ενημερώσεις. Αυτές οι επισκέψεις απέχουν συχνά πολλούς μήνες. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, η Apple και η ομάδα που συνεργάστηκαν μαζί τους εξέτασαν τη δυνατότητα χρήσης έξυπνων ρολογιών για την παρακολούθηση των κινήσεων που χαρακτηρίζουν τους τρόμους όλο το εικοσιτετράωρο, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το γυροσκόπιο smartwatch και το επιταχυνσιόμετρο.

Η ομάδα ξεκίνησε με μια πιλοτική μελέτη για να προσδιορίσει εάν η εφαρμογή τους λειτούργησε όπως επιθυμούσε, μαζί με 118 εθελοντές και αρκετούς κλινικούς γιατρούς που εκπαιδεύτηκαν για να παρακολουθούν τα συμπτώματα του Πάρκινσον. Με ενθάρρυνση από τα αποτελέσματά τους στον πιλότο, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μεγαλύτερη μελέτη με 225 ασθενείς με Parkinson που συμφώνησαν να φορούν το έξυπνο ρολόι για έξι μήνες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα έξυπνα ρολόγια μπόρεσαν να εντοπίσουν ορισμένα συμπτώματα που χάθηκαν από τους φροντιστές τους.

Υποστηρίζουν ότι το smartwatch και η εφαρμογή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για να βοηθήσουν τους γιατρούς να σχεδιάσουν τις δόσεις φαρμάκων που ευθυγραμμίζονται με τα συμπτώματα καθώς εξελίσσεται η ασθένεια. Η Apple δεν έχει ανακοινώσει εάν θα συνεχίσει τον έλεγχο της συσκευής ή θα επιχειρήσει να πραγματοποιήσει κλινικές δοκιμές . Εάν το κάνουν, η εταιρεία πιθανότατα θα πρέπει να ζητήσει την έγκριση του συστήματός τους από το FDA.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here