Αυτοφροντίδα Θυμός: Κατανοώντας το βασικό συναίσθημα

Τι είναι ο θυμός;

Ο θυμός είναι ένα από τα βασικά ανθρώπινα συναισθήματα. Πρόκειται, για την ακρίβεια, για ένα συναίσθημα που είναι τόσο στοιχειώδες όσο και η ευτυχία, η θλίψη, το άγχος ή η αηδία. Αυτά τα συναισθήματα συνδέονται εξελικτικά με τη βασική μας επιβίωση, ενώ τροποποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας.

Ο θυμός σχετίζεται με την απόκριση “μάχης, φυγής ή παγώματος” του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και προετοιμάζει τους ανθρώπους να “πολεμήσουν”. Αλλά η μάχη δε σημαίνει απαραίτητα να μπεις στον αγώνα ρίχνοντας γροθιές! Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να παρακινήσει, μεμονωμένα, ανθρώπους, αλλά και ολόκληρες κοινότητες να διαμαρτυρηθούν έναντι υφιστάμενων αδικίων, ωθώντας σε αλλαγές στους νόμους ή επιβάλλοντας νέους κανόνες συμπεριφοράς.

Φυσικά, ο θυμός – πολύ εύκολα ή συχνά – μπορεί να κινητοποιείται με τρόπους που τελικά υπονομεύουν τις σχέσεις και είναι επιβλαβείς για τους ίδιους τους οργανισμούς μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, η παρατεταμένη απελευθέρωση των ορμονών του στρες – που συνοδεύουν το θυμό – μπορεί να καταστρέψει τους νευρώνες σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κρίση και τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Εάν, λοιπόν, αναρωτιέστε: “πώς μπορείτε να ελέγξετε τον θυμό σας”, ίσως, όσα ακολουθούν σας φανούν χρήσιμα.

Όλοι μας γνωρίζουμε, λίγο ή περισσότερο, το συναίσθημα του θυμού. Κι ενώ συχνά μπορεί να έχουμε την εντύπωση ότι, εάν εκφράσουμε το θυμό μας, ο τελευταίος πρόκειται να διαλυθεί, μόνο και μόνο επειδή “εξαπολύεται”, στην πραγματικότητα, αυτό το ξέσπασμα οργής μπορεί να ενισχύσει και να εμβαθύνει τη βιούμενη εμπειρία του συναισθήματος.

Όπως όλα τα συναισθήματα, ο θυμός πρέπει να παρακολουθείται διαμέσου της αυτογνωσίας, ώστε να μην “εκραγεί” σε εχθρική, επιθετική ή ακόμη και βίαιη συμπεριφορά προς τον εαυτό μας ή τους άλλους. Εάν νιώθετε ότι ο θυμός είναι ένα συναίσθημα, η διαχείρισή του οποίου σας προκαλεί αμηχανία και θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις σας με τον εαυτό σας ή τους άλλους, έχετε στο νου σας πως υπάρχουν ομάδες υποστήριξης για τη διαχείριση του θυμού, ενώ το θεραπευτικό πλαίσιο μπορεί να είναι, επίσης, ένας ασφαλής χώρος για να εκφράσετε το θυμό σας και ό,τι σας απασχολεί.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here