«Κουρεμένα» ενοίκια: Ανοιχτή η πλατφόρμα για τροποποιητικές δηλώσεις – Πώς δηλώνονται στο E2

Oι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν υποστεί περιοδικές μειώσεις ενοικίων λόγω της Covid – 19 θα έχουν διευκολύνσεις από την ΑΑΔΕ – Οι ιδιοκτήτες θα συμπληρώσουν μόνο το συνολικό ακαθάριστο ποσό του εισοδήματος, χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση του μηνιαίου μισθώματος.

Σύμφωνα με εγκύκλιό της η ΑΑΔΕ, για το 2020 δύναται να συμπληρώνεται μόνο το συνολικό ακαθάριστο ποσό του εισοδήματος από την εκμίσθωση, υπεκμίσθωση, δωρεάν παραχώρηση και ιδιοχρησιμοποίηση της ακίνητης περιουσίας ανά ακίνητο και ανά μισθωτή/χρήστη, χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση στη στήλη 11 του μηνιαίου μισθώματος/υπομισθώματος ή τεκμαρτού ποσού που αντιστοιχεί στην ιδιοχρησιμοποίηση ή τη δωρεάν παραχώρηση της ακίνητης περιουσίας.

Τα ανωτέρω καταλαμβάνουν όλες τις περιπτώσεις που αποκτάται εισόδημα από ακίνητη περιουσία και υφίσταται υποχρέωση συμπλήρωσης της «Αναλυτικής κατάστασης για μισθώματα ακίνητης περιουσίας». Ενώ διευκρινίζεται πως δεν απαιτείται η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για τις ήδη υποβληθείσες.

Στο Ε2 πρέπει να δηλωθούν και να φορολογηθούν αποκλειστικά μόνον τα ποσά ενοικίων που εισπράχθηκαν πράγματι από τους ενοικιαστές καθ’ όλο το παρελθόν έτος 2020.

Τα ποσά αυτά θα φορολογηθούν αυτοτελώς με την ειδική κλίματα φορολογίας εισοδημάτων από ακίνητα.

  • Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων απέκτησαν το 2020 εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων ( Airbnb) πρέπει να δηλώσουν τα ποσά των εισοδημάτων αυτών συγκεντρωτικά ανά ακίνητο στη στήλη 16 του εντύπου Ε2 με τον κωδικό 60.
  • Όσοι απέκτησαν εισοδήματα από βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων (Airbnb) οφείλουν να δηλώσουν τα εισοδήματα αυτά συγκεντρωτικά ανά ακίνητο, επιλέγοντας τον κωδικό 61 στη στήλη 16 του Ε2.

Υπενθυμίζεται πως η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την υποβολή δηλώσεων για τους ιδιοκτήτες ακίνητων που δεν έχουν λάβει ακόμα αποζημιώσεις για μειωμένα ενοίκια είναι ανοιχτή από εχθές Δευτέρα 5 Ιουλίου και έως τις 20 Ιουλίου.

Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις σε περιπτώσεις μισθωμάτων που μειώθηκαν κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2021 και για τα «κουρεμένα» ενοίκια την περίοδο 2020 – 2021.

Σε περιπτώσεις διαπιστωμένων προβλημάτων στις δηλωσίες COVID, η ΑΑΔΕ θα αποστείλει και email στους ιδιοκτήτες για να τους ενημερώσεις σχετικά με τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν.

Στο διάστημα αυτό θα αναρτηθούν ειδοποιήσεις λαθών και θα αποσταλούν μηνύματα στους ενδιαφερόμενους ενώ η πλατφόρμα θα ανοίξει ξανά για αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ιανουαρίου – Απριλίου 2021.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ