Επιστροφή παιδίατρο: Επιστροφή στην κανονικότητα, επιστροφή και στον παιδίατρο

Με τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς κλειστούς για αρκετούς μήνες, οι γονείς προσπαθούσαν να διαχειριστούν από το σπίτι την τηλεκπαίδευση των παιδιών τους, τις υποχρεώσεις της εργασίας τους, καθώς και ό,τι άλλο προέκυπτε σαν ανάγκη.Επομένως, ίσως «απολαύσουν» λίγο περισσότερο από τον μέσο όρο τις τρέχουσες αλλαγές.Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αμελήσουν να ολοκληρώσουν πιθανές εκκρεμότητες που πιθανόν άφησε η πανδημία, αναφορικά με την προστασία της υγείας μας έναντι άλλων κινδύνων, που παραβλέψαμε λόγω του φόβου μας για την Covid-19 .Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο φόβος έκθεσης στον κορωνοϊό απέτρεψε αρκετούς ανθρώπους από το να επισκεφθούν ιατρεία και να πραγματοποιήσουν εξετάσεις υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται πως έμεινε πίσω και ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών με τα εμβόλια ρουτίνας που ο παιδίατρος είχε ήδη προτείνει (πχ Πνευμονιόκοκκου, Μηνιγγίτιδας, Ανεμευλογιάς κλπ).

Στο παραπάνω συνηγορεί το δελτίο τύπου της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας (Μάρτιος 2021) το οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η πανδημία του COVID-19, έχει ως γνωστόν επηρεάσει πολλούς τομείς της κοινωνίας μας. Φαίνεται λοιπόν ότι μεταξύ άλλων έχει δημιουργήσει τεράστιο κενό και στους εμβολιασμούς ρουτίνας παιδιών και εφήβων», καταλήγοντας ότι «…αν δεν δράσουμε άμεσα, θα εμφανισθούν παλιά (ξεχασμένα) λοιμώδη νοσήματα, όπως ιλαρά, κοκκύτης, μηνιγγίτιδα κλπ. Το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο για τη μηνιγγίτιδα Β, που η κάλυψη είχε φθάσει στο 40%».Με βάση τα παραπάνω, καθίσταται σαφές ότι πρέπει να υπάρξει ανάληψη δράσης για να καλυφθούν τα -όποια- κενά έχουν διαμορφωθεί στην εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών καθώς και ιδιαίτερη προσοχή στον εμβολιασμό έναντι μηνιγγίτιδας Β, η οποία συνεχίζει ακόμα και σήμερα να αποτελεί περίπου το 80% των περιστατικών μηνιγγίτιδας ή σηψαιμίας από μηνιγγιτιδόκοκκο στην Ελλάδα.

Τι είναι η  μηνιγγίτιδα Β;

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσο η οποία δεν κάνει διακρίσεις καθώς προσβάλλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα και μέσα σε 24 μόλις ώρες μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες ή βλάβες.Οι γονείς όταν επισκεφτούν τον παιδίατρό τους, καλό θα είναι να ενημερωθούν για τη μηνιγγίτιδα Β και την σημασία της πρόληψης.

Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από τη Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο:

Τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.

Η σημασία της πρόληψης:

Μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη έναντι της μηνιγγίτιδας Β, δεδομένου ότι 1 στους 10 ενήλικες φέρει το βακτήριο ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταδώσει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του, μέσω καθημερινών συνηθειών όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι ιδιαιτέρως σοβαρή, καθώς μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία και να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.Στα αρχικά στάδια της νόσου τα συμπτώματα ομοιάζουν με αυτά της απλής ίωσης, δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία.

Τα συμπτώματα αυτά είναι: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, έμετος καθώς και τα πιο ειδικά όπως η αυχενική δυσκαμψία, η φωτοφοβία και το αιμορραγικό εξάνθημα.Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της Μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού τωνπαιδιών, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.

 

 

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here