Κορονοϊός: Στο «τραπέζι» οι μετακινήσεις από νομό σε νομό με μοντέλο νησιών και επιστροφή της μάσκας


Τον εν λόγω μέτρο εκτός από μια ακόμα δικλίδα ασφαλείας αναμένεται να αποτελέσει και «μοχλό» πίεσης προς τους πολίτες προκειμένου να προβούν στον εμβολιασμό τους

Ανησυχία προκαλούν τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα, με κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους πλέον να εξετάζουν νέα μέτρα αλλά και… επιστροφή παλιών προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέταρτο κύμα εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Μάλιστα, στο «τραπέζι» των συζητήσεων έχει πέσει και η εφαρμογή μέτρων για μετακίνηση στο ηπειρωτικό τμήμα της χώρας με το ίδιο μοντέλο που ισχύει για τα ταξίδια στα νησιά. Κάτι που σημαίνει ότι εάν αυτό εφαρμοστεί πλέον οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις από τους πολίτες θα γίνονται μόνο εφόσον έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή με την επίδειξη αρνητικού rapid ή μοριακού τεστ.

Τον εν λόγω μέτρο εκτός από μια ακόμα δικλίδα ασφαλείας αναμένεται να αποτελέσει και «μοχλό» πίεσης προς τους πολίτες προκειμένου να προβούν στον εμβολιασμό τους

Παράλληλα το μέτρο της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους ίσως κάνει και πάλι την εμφάνισή του. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των κυβερνητικών εκπροσώπων, η κ. Πελώνη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό. Όπως τόνισε «όλα αξιολογούνται ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με τα δεδομένα» όσον αφορά την πορεία της πανδημίας και την χρήση των μέτρων.

Τι ισχύει για τα ταξίδια στα νησιά

Σύμφωνα με το ΦΕΚ με αριθμό 41332 που υπογράφουν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας, Παιδείας, Υποδομών και Μεταφορών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναγράφονται αναλυτικά όλες οι οδηγίες για εκείνους που θέλουν να ταξιδέψουν:

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης,
  • αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες,
  • αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.
  • Για ανήλικους 12 έως 17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test
  • Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.
  • Στην επιστροφή από τα νησιά συνιστάται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Φόβος για πάνω από 1.500 κρούσματα – Η νέοι στο επίκεντρο

«Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού εδώ και δέκα ημέρες έχει αυξητική τάση και σήμερα θα ανακοινωθούν περισσότερα από 1.500 κρούσματα», δήλωσε νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΪ 100,3 ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Ο κ. Αρκουμανέας ανέφερε ότι ο ηλικιακός μέσος όρος των κρουσμάτων έχει πέσει στα 27 έτη. Επισήμανε επίσης ότι πάνω από 50% των κρουσμάτων σε νέους κάτω των 30 ετών προέρχεται από νυχτερινή διασκέδαση.

Την ίδια ώρα στο 60% έφτασε την περασμένη εβδομάδα η αύξηση του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα λύματα σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκο Θωμαΐδη. «Η αύξηση ξεκίνησε την Τετάρτη και κορυφώθηκε το Σάββατο που είχαμε το μεγαλύτερο ιικό φορτίο, γεγονός που αποτυπώθηκε και στα κρούσματα».

Σύμφωνα με τον ίδιο η αύξηση των κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα της πανδημίας στην Ευρώπη σχολιάζοντας ότι «το περιμέναμε ότι θα ερχόταν και σε εμάς, αλλά όχι τόσο σύντομα».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα για να περιοριστεί η αύξηση των κρουσμάτων, καθότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου».

Αγώνας δρόμου για τους εμβολιασμούς

Επιστολή στους δημάρχους όλης της χώρας για να υπάρξει συντονισμός κινήσεων προκειμένου να ενισχυθούν οι εμβολιασμοί στη χώρα έστειλε ο Στέλιος Πέτσας.

Η αποστολή επιστολής στους δημάρχους για τη στενότερη συνεργασία της κεντρικής διοίκησης με την τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί το πρώτο βήμα της επιχείρησης συντονισμού που ανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας προκειμένου να αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού.

Στην επιστολή ο Στέλιος Πέτσας επισημαίνει ότι «δυστυχώς δεν έχουμε την ίδια ταχύτητα στον εμβολιασμό σε όλες τις περιοχές της χώρας» συμπληρώνοντας ότι «οι συμπολίτες μας αυτοί είτε διστάζουν, είτε αρνούνται να αντιληφθούν πόσο μεγάλο κίνδυνο μπορεί να προκαλέσουν στον εαυτό τους, στους οικείους τους και στο κοινωνικό σύνολο».

«Σας καλώ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και ως κρίκοι στην ίδια αλυσίδα, Κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση, να ενισχύσουμε αποφασιστικά – με συντονισμένο σχέδιο – την πορεία των εμβολιασμών, με στόχο να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο διασποράς του ιού και να προφυλάξουμε τις τοπικές κοινωνίες» καταλήγει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ