Ίδρυμα Ωνάση: Παραδίδει στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη Μελέτη Εθνικού Σχεδίου Δωρεάς και Μεταμόσχευσης οργάνων

Σήμερα Τρίτη 6 Ιουλίου 2021, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνης Παπαδημητρίου επισκέφτηκε τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για να του παραδώσει τη Μελέτη για το Εθνικό Σχέδιο για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Συμπαγών Οργάνων στην Ελλάδα.

«Σήμερα παραδώσαμε στον Πρωθυπουργό το Εθνικό Σχέδιο για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια άρτια μελέτη, που εκπονήθηκε από διακεκριμένη ομάδα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, με επικεφαλής τους κυρίους Ηλία Μόσιαλο και Βασίλη Παπαλόη. Με αυτό τον τρόπο, και ενώ κατασκευάζεται το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο (ΩΕΜΕΚ), η χώρα μας αποκτά ένα Εθνικό Σχέδιο για τις Μεταμοσχεύσεις, με επίκεντρο τον άνθρωπο, τον γιατρό, τον νοσηλευτή και τον ασθενή. Στο Ίδρυμα Ωνάση έχουμε αναλάβει μια Εθνική Πρωτοβουλία και μια ολιστική προσέγγιση, ευελπιστώντας σε μια νέα εποχή στη Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων. Για να σωθούν ακόμη περισσότερες ζωές» δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Αντώνης Παπαδημητρίου.

Θα αλλάξει όμως πιστεύω και την ποιότητα ζωής δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, νεφροπαθών, οι οποίοι σήμερα υποβάλλονται σε τακτική αιμοκάθαρση. Πρόκειται λοιπόν για μία επείγουσα ανάγκη της κοινωνίας, ώστε αυτή η τόσο επώδυνη αναμονή των ασθενών να μετατραπεί σε ελπιδοφόρα προσμονή», προσέθεσε, ευχαριστώντας το Ίδρυμα Ωνάση, αλλά και τους Καθηγητές Ηλία Μόσιαλο και Βασίλη Παπαλόη, οι οποίοι ηγήθηκαν της ομάδας που εκπόνησε τη μελέτη.

«Πραγματικά δούλεψαν πολύ σκληρά για να έχουμε ως Πολιτεία στη διάθεσή μας αυτό το σπουδαίο πόνημα. Έχει η μελέτη αυτή τη σφραγίδα της εγκυρότητας και της διεθνούς εμπειρίας, εισηγείται μία σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις, όπως η αναμόρφωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, απαντά όπως την έχω διατρέξει σε μία σειρά από εξαιρετικά σύνθετα θέματα βιοηθικής, τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να ενθαρρύνουμε τη δωρεάν των οργάνων ύστερα από μία απώλεια», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Υγείας, θα επεξεργαστεί τη μελέτη, ώστε πολύ σύντομα το Εθνικό Σχέδιο Δωρεάς και Μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων στην Ελλάδα, να πάρει το δρόμο του προς τη Βουλή για κύρωση, ώστε να αρχίζει να εφαρμόζεται. «Εξάλλου το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο που θα ανοίξει τις πύλες του, ελπίζουμε το 2024, θα βρεθεί στον πυρήνα αυτής της μεγάλης προσπάθειας με πολλές άλλες μονάδες να το πλαισιώνουν, κάτι που αποδεικνύει και πάλι πόσο χρήσιμη για το κοινό καλό είναι η συστράτευση των δημοσίων δυνάμεων, των ιδιωτικών δυνάμεων, των μεγάλων μας Ιδρυμάτων», σημείωσε.

H ΜΕΛΕΤΗ

Η μελέτη για το Εθνικό Σχέδιο για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Συμπαγών Οργάνων στην Ελλάδα περιλαμβάνει ένα πλαίσιο κανόνων και βέλτιστων πρακτικών με διεθνείς προδιαγραφές, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως ένα εθνικό σχέδιο υγείας. Σε αυτό προσδιορίζονται:

  • η αναγκαία στρατηγική του κράτους και στο πλαίσιο της θεραπείας και σε αυτό της πρόληψης
  • ο ρόλος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων
  • ο ρόλος του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, αλλά και υπόλοιπων των μεταμοσχευτικών κέντρων της χώρας
  • οι υποδομές και οι ανάγκες τους
  • οι μέθοδοι εκπαίδευσης του εξειδικευμένου προσωπικού
  • οι τάσεις της κοινής γνώμης απέναντι στις μεταμοσχεύσεις και ο ρόλος των Μέσων Ενημέρωσης

 

Μεταξύ άλλων, το Εθνικό Σχέδιο για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων στην Ελλάδα προβλέπει:

• Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων μετατρέπεται σε Ανεξάρτητη Αρχή και αναπτύσσεται πανελλαδικά.

• Ενίσχυση των διαθέσιμων υποδομών.

• Ειδική αποζημίωση για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

• Συντονιστές Μεταμοσχεύσεων σε κάθε νοσοκομείο με ΜΕΘ.

• Εκπαίδευση και Πιστοποίηση των Συντονιστών κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

• Αξιοποίηση της τεχνολογίας τηλεϊατρικής και των ηλεκτρονικών ιατρικών φακέλων για την παρακολούθηση των ασθενών σε απομακρυσμένες περιοχές.

Με αυτό τον τρόπο, ο ασθενής έρχεται στο επίκεντρο της φροντίδας, ενώ παράλληλα οικοδομείται η εμπιστοσύνη του στο Σύστημα Υγείας των Μεταμοσχεύσεων.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here