Λοταρίες Εμβολίων COVID-19: Δεν σχετίζονται με αυξημένους εμβολιασμούς, σύμφωνα με μελέτη


Λοταρίες Εμβολίων COVID-19: Η μελέτη επικεντρώθηκε στην λοταρία «Vax-a-Million» του Οχάιο, η οποία ξεκίνησε όταν το εμβόλιο διατέθηκε σε νέους εφήβους. Το CDC επέλεξε τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουν τα δεδομένα σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου. Παρά την υπόσχεση για δωρεάν δίδακτρα, φαγητό, μπύρα και ακόμη και 1 εκατομμύριο δολάρια χρηματικά έπαθλα, τα κίνητρα λαχειοφόρων αγορών εμβολίων δεν συσχετίστηκαν με την αύξηση των εμβολιασμών COVID-19, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (BUSM) επικεντρώθηκε στο σχέδιο λοταρίας “Vax-a-Million” του Οχάιο, το οποίο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για άλλες πολιτείες που επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τα καθυστερημένα ποσοστά εμβολιασμού.

Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για να αξιολογήσει τις τάσεις στα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ ενηλίκων 18 ετών και άνω.

Συγκρίνουν τις ημερομηνίες πριν και μετά τη λαχειοφόρο αγορά του Οχάιο με άλλες πολιτείες που δεν είχαν ακόμη δρομολογήσει κίνητρα. Οι πολιτείες χωρίς τέτοια προγράμματα ή τα λεγόμενα λαχεία ενήργησαν ως έλεγχος, γεγονός που επέτρεψε στην ομάδα να λογοδοτήσει για άλλους παράγοντες, όπως η διευρυμένη επιλεξιμότητα σε νεαρούς έφηβους, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου.

Το σύστημα λαχειοφόρων αγορών του Οχάιο ανακοινώθηκε στις 12 Μαΐου, το οποίο ήταν την ίδια μέρα που η διευθύντια του CDC Dr. Rochelle Walensky υιοθέτησε τη σύσταση μιας συμβουλευτικής επιτροπής για την ανάπτυξη του εμβολίου Pfizer-BioNTech COVID-19 σε εφήβους ηλικίας 12-15 ετών, δύο ημέρες μετά την επέκταση της εξουσιοδότησης έκτακτης ανάγκης της Υπηρεσίας FDA για τον εμβολιασμό νέων εφήβων

Η ερευνητική ομάδα, η οποία δημοσίευσε τα ευρήματά της στο Διαδίκτυο στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, ανέλυσε δεδομένα από τις 15 Απριλίου έως τις 12 Μαΐου 2021 και από τις 13 Μαΐου έως τις 9 Ιουνίου 2021.

Μεταξύ 15 Απριλίου και 9 Ιουνίου, η ομάδα βρήκε το ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των ενηλίκων μειώθηκε από 485 ανά 100.000 σε 101 ανά 100.000 άτομα στο Οχάιο και από 700 ανά 100.000 σε 97 ανά 100.000 άτομα σε πολιτείες χωρίς κίνητρα λαχειοφόρων αγορών.

Τόσο το Οχάιο όσο και οι υπόλοιπες Η.Π.Α. παρουσίασαν σημαντικές μειώσεις στα ποσοστά εμβολιασμού πριν από την ανακοίνωση της λαχειοφόρου αγοράς στις 12 Μαΐου, αλλά οι ερευνητές σημείωσαν ότι μετά την έναρξη της λαχειοφόρου αγοράς το ποσοστό εμβολιασμού ενηλίκων δεν αυξήθηκε σημαντικά ούτε στο Οχάιο ούτε στις υπόλοιπες ΗΠΑ. “Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι οι λοταρίες με βάση την πολιτεία έχουν περιορισμένη αξία στην αύξηση της πρόσληψης εμβολίων”, δήλωσε ο Dr. Allan J. Walkey, αντίστοιχος συγγραφέας και καθηγητής ιατρικής στο BUSM

“Επομένως, οι πόροι που αφιερώνονται στις λαχειοφόρες αγορές εμβολίων ενδέχεται να επενδύονται με μεγαλύτερη επιτυχία σε προγράμματα που στοχεύουν σε υποκείμενους λόγους για διστακτικότητα εμβολίων και χαμηλή πρόσληψη εμβολίων”

Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι τα ευρήματα περιορίζονται από την ακρίβεια των δεδομένων των CDC, αλλά δήλωσαν ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή σε προγράμματα που επηρεάζουν επιτυχώς τη λήψη εμβολίων.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ