Επιστήμονες: «Bρισκόμαστε ήδη στο τέταρτο κύμα της πανδημίας – 3.500 κρούσματα στα μέσα Αυγούστου


Τα κρούσματα στα μέσα Αυγούστου μπορεί να φτάσουν και τα 3.500… Ανησυχητικές οι προβλέψεις των ειδικών

«Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε ήδη στο 4ο κύμα της πανδημίας», τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης το βράδυ της Τρίτης, την ίδια στιγμή που οι περισσότεροι λοιμωξιολόγοι κάνουν λόγο για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες.

«Με βάση τα δικά μας δεδομένα, θα έλεγα ότι είμαστε στο 4ο κύμα της πανδημίας από την προηγούμενη Δευτέρα, στις 28 Ιουνίου. Απλώς τώρα το βλέπουμε πολύ πιο έντονα» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης στην τηλεόραση του MEGA, υπογραμμίζοντας ότι σημειώθηκε πολύ ταχεία διάδοση του ιού και των τριών μεταλλάξεών του.

Κάνοντας μια εκτίμηση για τον αριθμό των κρουσμάτων έως το τέλος του μήνα, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως μπορούν να φτάσουν τα 2.600 ίσως και παραπάνω. «Στον εβδομαδιαίο μέσο όρο θα είναι στα 2.600, με μια περαιτέρω αύξηση στις αρχές του Αυγούστου στα περίπου 3.500 κρούσματα», τόνισε ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Λινού: Πιθανό να φτάσουμε στα 3.000 κρούσματα – «Ναι» στην επαναφορά της μάσκας

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της Αθανασίας Λινού, η οποία πρότεινε την επιστροφή της μάσκας παντού, μέτρο που εξετάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr.

Καλό είναι να πάρουμε μέτρα τώρα που είναι αρχή, να επαναφέρουμε τη μάσκα, να κρατάμε τις αποστάσεις, να πηγαίνουν δυο τρεις οικογένειες μαζί διακοπές, να τρώνε στα εστιατόρια την ώρα που δεν έχει πολύ κόσμο», ανέφερε μεταξύ άλλων στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1. Η κ. Λινού αναφέρθηκε και στην αύξηση των κρουσμάτων και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να φτάσουμε στα 3.000.

Τζανάκης: Προεξοφλημένο να μπούμε στον Αύγουστο με 3.000 κρούσματα κορονοϊού

Την ανησυχία του για την πορεία των κρουσμάτων του κορονοϊού μετέφερε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος χαρακτήρισε «προεξοφλημένο» το «να μπούμε στον Αύγουστο με 3.000 κρούσματα κορονοϊού».

Όπως είπε στο MEGA «μόνο αν τηρηθούν τα μέτρα έχουμε ελπίδα να αποκόψουμε τις συρροές». «Ο ιός αυτός είναι τρομακτικά μεταδοτικός» τόνισε ο κ. Τζανάκης προσθέτοντας πως «έχω την αίσθηση ότι έχει ξεπεράσει τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και μπορεί να μεταδίδεται και σε εξωτερικούς χώρους με μικρές συναθροίσεις». «Γι’ αυτό καλώ τους πολίτες να φορούν μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις», συμπλήρωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Ωστόσο εκτίμησε ότι «πιθανότατα η πίεση στο σύστημα υγείας να μην είναι η ίδια όπως το περασμένο φθινόπωρο». Πάντως προειδοποίησε ότι «θα περάσουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι αν δεν προσέξουμε κα ως προς τα μέτρα απομόνωσης και ως προς τα κρούσματα».

Ερχονται νέα μέτρα, επιτακτική η ανάγκη για περισσότερους εμβολιασμούς

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, η οποία κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για περισσότερους εμβολιασμούς, αναμένεται να φέρει νέα μέτρα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το μέτρο των μετακινήσεων με αρνητικά τεστ και στην ηπειρωτική χώρα, εκτός της νησιωτικής αλλά και η επιστροφή της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο τοπικών lockdown τα οποία θα περιλαμβάνουν απαγόρευση κυκλοφορίας και κλείσιμο της μουσικής στα μαγαζιά, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Τρίτης, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.797 νέες μολύνσεις, 8 νεκρούς και 168 διασωληνωμένους.

ιδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ