Διατροφή: Τελικά, μπορεί να εθιστώ στο τσάι

Το τσάι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά παγκοσμίως. Διατίθεται σε μια ευρεία γκάμα ποικιλιών, όλες προερχόμενες από το φυτό Camellia sinensis. Πολλές από τις ενώσεις του τσαγιού συνδέονται σταθερά με διάφορα οφέλη για την υγεία, κάνοντας τους περισσότερους ανθρώπους να θεωρούν αυτό το ποτό ως μια υγιή προσθήκη στη διατροφή τους. Ωστόσο, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μερικές από τις ενώσεις του τσαγιού μπορεί να έχουν εθιστικές ιδιότητες και ότι η υπερβολική κατανάλωση θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Τελικά, μπορεί να εθιστείτε στο τσάι;

Καταρχάς, το τσάι περιέχει καφεΐνη, η οποία μπορεί να είναι εθιστική. Διαφορετικοί τύποι τσαγιού περιέχουν διαφορετικές ποσότητες καφεΐνης. Η καφεΐνη είναι ένα φυσικό διεγερτικό και συχνά κατηγορείται για τις δυνητικά εθιστικές ιδιότητες της, επειδή έχει μια χημική δομή που μοιάζει με εκείνη της αδενοσίνης – μιας ένωσης που βρίσκεται φυσικά στο σώμα σας και χαλαρώνει το κεντρικό νευρικό σας σύστημα.

Λόγω αυτής της χημικής δομής, η καφεΐνη μπορεί να εισχωρήσει στους υποδοχείς αδενοσίνης που βρίσκονται στον εγκέφαλό σας και να αποτρέψει το σύστημα της αδενοσίνης να παίξει το φυσικό του ρόλο ως “φρένου”. Διότι η προκύπτουσα έλλειψη αδενοσίνης εμποδίζει τα εγκεφαλικά σας κύτταρα να σηματοδοτήσουν ότι είστε κουρασμένοι και άρα χρειάζεστε χαλάρωση. Αυτό μπορεί, επίσης, να αναγκάσει το σώμα σας να απελευθερώσει μεγαλύτερες ποσότητες άλλων φυσικών διεγερτικών, όπως η ντοπαμίνη, τα οποία καταστέλλουν περαιτέρω τα συναισθήματα της κούρασης και σας βοηθούν να παραμείνετε σε εγρήγορση.

Υποτίθεται ότι η τακτική κατανάλωση ποτών που περιέχουν καφεΐνη, συμπεριλαμβανομένου του τσαγιού, μπορεί να προκαλέσει καταστολή του συστήματος της αδενοσίνης. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεστε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες τσαγιού για να δοκιμάσετε τα ίδια αποτελέσματα από την καφεΐνη. Μπορεί επίσης να σας προκαλέσει συμπτώματα στέρησης, εάν σταματήσετε απότομα την κατανάλωσή του. Εξαιτίας αυτών των αλλαγών στη χημεία του εγκεφάλου, τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη, συμπεριλαμβανομένου του τσαγιού, θεωρούνται δυνητικά εθιστικά.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here