“Το Facebook βρίσκεται σε πόλεμο” σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg


Kάτι είναι σάπιο στο βασίλειο του Facebook. Το κοινωνικό δίκτυο που μπήκε στη ζωή μας το 2004 περνά τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του. Το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, όταν και αποδείχθηκε ότι έχει χρησιμοποιήσει τα προσωπικά στοιχεία εκατομμυρίων χρηστών χωρίς να τους ενημερώσει έχει ταρακουνήσει συθέμελα την αυτοκρατορία του Mark Zuckerberg. Ναι, η εξαγορά του Instagram το 2012 έναντι 1 δισ. δολαρίων έδωσε νέα φτερά στις επιχειρήσεις του Mr. Facebook, όμως όπως όλα δείχνουν αυτό δεν ήταν αρκετό.

Mία πολύ επιθετική καμπάνια ενάντια στους “εχθρούς” της εταιρείας έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά

“Είμαστε σε πόλεμο” ήταν η κεντρική ιδέα των όσων είπε ο Zuckerberg τον περασμένο Ιούνιο, σε ένα πολύ σημαντικό meeting όπου συμμετείχαν 50 κορυφαία στελέχη του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου με σκοπό να εκτιμήσουν την τωρινή κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με δημοσίευμα της The Wall Street Journal. Η κοινωνική κατακραυγή είναι τεράστια, η δημοτικότητα του brand πέφτει (χωρίς, βέβαια, να πέφτουν τα νούμερά ή τα έσοδά του), η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών το παρακολουθεί όσο πιο στενά γίνεται ενώ ο ανταγωνισμός περιμένει το πρώτο του σοβαρό στραβοπάτημα για να το καταστρέψει. Σε όλα πρέπει να προστεθεί κι άλλος ένας σημαντικός παράγοντας: μετά το σκάνδαλο για τα προσωπικά στοιχεία, οι επενδυτές του Facebook ήταν έξαλλοι, σε σημείο ώστε ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς να ζητήσει την παραίτηση του Mark Zuckerberg.

“Το Facebook βρίσκεται σε πόλεμο” σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg
Ποιος όμως είναι ο υπαίτιος όλης αυτής της κατάστασης; O δισεκατομμυριούχος CEO φαίνεται να φωτογραφίζει το δεξί του χέρι, Sheryl Sandberg, για τις λάθος εκτιμήσεις και την αδυναμία αποτελεσματικής αντιμετώπισης της κρίσης. Μάλιστα η αλήθεια είναι ότι κάποιες κινήσεις της τελευταίας δε βοήθησαν προς την εξομάλυνση της κατάστασης: μία πολύ επιθετική καμπάνια ενάντια στους “εχθρούς” της εταιρείας, με κύριο αποδέκτη τον George Soros, έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά, όπως αποκαλύπτουν οι New York Times.

“Όπως γνωρίζετε, υπάρχει μία πολύ στοχευμένη προσπάθεια από πλευράς της υπερσυντηριτικής δεξιάς να δαιμονοποιηθεί ο George Soros αλλά και τα ιδρύματά του, στα οποία έχω ηγετική θέση, μία προσπάθεια που έχει οδηγήσει στο να δέχεται απειλές για τη ζωή του καθώς και να είναι παραλήπτης μίας βόμβας στο ίδιο του το σπίτι. Η ιδέα ότι η εταιρεία σας ενεπλάκη ενεργά σε μία τέτοια συμπεριφορά που σκοπός της είναι να δημιουργήσει δυσπιστία απέναντι σε ανθρώπους που ασκούν τον δικαίωμά τους να κάνουν κριτική στο Facebook πραγματικά με ξεπερνά” έγραψε σε επιστολή του ο Patrick Gaspard, πρόεδρος του Open Society Foundation, για τα όσα διαδραματίστηκαν τους τελευταίους μήνες.

Ο σκληρός τόνος της επιστολής, η έλλειψη ανοχής των επενδυτών, η δυσαρέσκεια του κοινού, το “στενό μαρκάρισμα” από την κυβέρνηση των Η.Π.Α αλλά και τις μυστικές υπηρεσίες, όλα μαρτυρούν ότι το Facebook βρίσκεται σε πόλεμο, λίγο έως πολύ, με τους πάντες. Απλά πρέπει να περιμένουμε για να δούμε την κατάληξη των εχθροπραξιών.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ