Νέα μέτρα: Συνεδριάζει η επιτροπή – Το «φρένο» Σκέρτσου και τα covid free νυχτερινά κέντρα


Συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας – Τα νέα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι – Τι υποστήριξε ο Άκης Σκέρτσος, τι απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης για νυχτερινά κέντρα μόνο για εμβολιασμένους

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, όπου θα τεθούν επί τάπητος τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και θα συζητηθούν οι νέες παρεμβάσεις για τον περιορισμό της επιδημίας του κορονοϊού.

Κι ενώ επιμένουν τα σενάρια που θέλουν την επιβολή νέων μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος μιλώντας στο MEGA εμφανίστηκε κάθετος ως προς το ενδεχόμενο αυτό διαμηνύοντας πως «δεν έχουν φύγει από το τραπέζι τα μέτρα που ισχύουν» και κάνοντας λόγω για τήρηση των περιορισμών που ήδη γνωρίζουμε.

Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν πως υπάρχει προβληματισμός για την εκτόξευση των κρουσμάτων, ωστόσο είναι ενθαρρυντικό πως τα επίπεδα πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ είναι ελεγχόμενα μέχρι στιγμής και αναλόγως με το πώς θα διαμορφωθεί η εικόνα στα νοσοκομεία το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί και είδους μέτρα θα ληφθούν και σε τι έκταση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές βασικός στόχος είναι να περιοριστεί η διασπορά του ιού στους μεγάλους χώρους και γι’ αυτό το λόγο ελήφθησαν συγκεκριμένα μέτρα που θα χρειαστεί ένα 10ήμερο για να φανεί το αποτύπωμά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται οι εσωτερικοί χώροι σε εστίαση και διασκέδαση να λειτουργήσουν από την 15η Ιουλίου μόνο για εμβολιασμένους ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Πάντως ο κ. Σκέρτσος, όσον αφορά στο άνοιγμα των κλειστών χώρων της εστίασης απέκλεισε το σενάριο τροποποιήσεων επί των ανακοινώσεων της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως «παραμένουμε πιστοί στο πλαίσιο που έχουμε ανακοινώσει».

«Σε αυτή τη φάση πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσει αυτό το πλαίσιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες» είπε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας τις όποιες αποφάσεις για το επόμενο διάστημα.

«Από εκεί και πέρα, με την επόμενη φάση της πανδημίας, ανάλογα και με την επιδημιολογική κατάσταση, θα αξιολογήσουμε πώς θα λειτουργήσουν οι χώροι αυτοί. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά δεδομένου ότι η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο».

Για τις χερσαίες μετακινήσεις φαίνεται ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το μοντέλο που ήδη εφαρμόζεται για τη μετάβαση σε νησιωτικούς προορισμούς, ενώ πιθανότατα θα γίνει αυστηρότερη σύσταση για τη χρήση μάσκας.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ επεσήμανε για τη η μάσκα πως ουδέποτε καταργήθηκε, δεδομένου ότι εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική τόσο στους κλειστούς χώρους, όσο και σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό. Μάλιστα, έκανε λόγο για παρεξήγηση που προκλήθηκε μετά τις ανακοινώσεις της επιτροπής των ειδικών.

«Υπήρχε ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής για αφαίρεση της μάσκας από δημόσιους χώρους που δεν υπάρχει συνάθροιση. Σε όλους τους εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνάθροιση δεν έπαψε η υποχρεωτική χρήση μάσκας» υποστήριξε, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συζήτηση για καθολική χρήση της.

Σε ό,τι αφορά σε ενδεχόμενο lockdown ο κ. Σκέρτσος ξεκαθάρισε πως «οριζόντια μέτρα που έχουμε δει στο παρελθόν δεν βρίσκονται στο τραπέζι».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης διευκρίνισε ότι κυβέρνηση δεν προτίθεται να λάβει καθολικά απαγορευτικά μέτρα, Ο υπουργός Επικρατείας, εξήγησε ότι αυτο θα γίνει αφενός επειδή δεν το αντέχει η ελληνική οικονομία, αφετέρου επειδή βρισκόμαστε σε διαφορετική φάση σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο λόγω του εμβολίου, που είναι καθολικό αγαθό. Ο κ. Γεραπετρίτης δεσμεύθηκε πάντως ότι η κυβέρνηση θα μεριμνήσει για όλους τους πολίτες, παρόλ’ αυτά τόνισε ότι δε θα γίνει δυσμενής διάκριση για όσους έχουν εμβολιαστεί.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν χώροι διασκέδασης μόνο για εμβολιασμένους πολίτες, ανέφερε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει σχετική πρόσβαση για όλους, ωστόσο θα πρέπει να αποκατασταθούν οι ελευθερίες όσων εμβολιάστηκαν.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι είναι πιθανόν η επιτροπή των ειδικών να αποφασίσει να λειτουργήσουν τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης ως covid-free, αποκλειστικά με εμβολιασμένους. Και πρόσθεσε ότι εάν υπάρξει σχετική εισήγηση η κυβέρνηση πρόκειται να την εφαρμόσει.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμα ότι οι καλλιτέχνες, έχουν πλήρη συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών και πρόσθεσε πως το τελευταίο διάστημα έχει έρθει σε επαφή με αρκετούς από αυτούς, οι οποίοι μάλιστα είναι πρόθυμοι να μετέχουν σε καμπάνιες ευαισθητοποίησης υπέρ του εμβολιασμού για κορονοϊό.

Ο υπουργός Ανάπτυξης προειδοποίησε, πάντως, για αυστηρά πρόστιμα και λουκέτο σε επιχειρήσεις οι ιδιοκτήτες των οποίων θα προβούν σε «πονηριές» με τους μεικτούς χώρους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ