Τριπλό μήνυμα από Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM για ταχεία εξυγίανση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών


Τριπλό μήνυμα για ταχεία εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών έστειλαν χθες από το συνέδριο του Economist οι επικεφαλής των κλιμακίων της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM για την Ελλάδα.

Η Τζούλια Λεντβάι (Julia Lendvai), η επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εστίασε στην ανάγκη διατήρησης των προσπαθειών μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs). «Είναι σημαντικό να βρούμε χρήσιμες λύσεις, ώστε οι τράπεζες να μειώσουν περαιτέρω τα NPLs, να αυξήσουν την κερδοφορία και να χρηματοδοτήσουν την οικονομία» επεσήμανε μεταξύ άλλων, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στον «Ηρακλή». Όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και αποτελεσματικό εργαλείο, το οποίο έχει βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση των τραπεζικών ισολογισμών.

Ο Μάρτιν Μπίστερμπός (Martin Bijsterbosch), επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την Ελλάδα εστίασε στην πίεση που ασκούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα τραπεζικά κεφάλαια. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι τα «κόκκινα» δάνεια εξακολουθούν να απορροφούν ορισμένα κεφάλαια, ενώ δήλωσε άγνοια για το μέγεθος των NPLs από την πανδημία. Παρόλα αυτά, εξήρε τις μέχρι στιγμής προσπάθειες για τη μείωση του μεγάλου αποθέματος NPLs στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες προσπαθούν να προσελκύσουν νέα κεφάλαια, καθώς αυτά είναι σημαντικά για την ενίσχυση της βιώσιμης και μόνιμης κερδοφορίας, όπως ανέφερε.

«Έχει γίνει πολλή πρόοδος, αλλά κάποια πράγματα πρέπει να ακόμη να γίνουν» συμπλήρωσε χαρακτηρίζοντας «κλειδί» τον «Ηρακλή» για την περαιτέρω εκκαθάριση των τραπεζικών ισολογισμών, έναν στόχο στον οποίο θα συμβάλει και η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο Πάολο Φιορέτι (Paolo Fioretti), ο επικεφαλής του ESM για την Ελλάδα υπογράμμισε τις κινήσεις των ελληνικών αρχών για τη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος. O Ευρωπαίος αξιωματούχος αναγνώρισε ότι οι τράπεζες τώρα είναι πιο δυνατές και έχουν περισσότερα κεφάλαια σε σχέση, για παράδειγμα, με το 2007, ενώ ειδική μνεία έκανε και στο ενισχυμένο ρυθμιστικό πλαίσιο. «Η κερδοφορία έχει αυξηθεί, ενώ οι κίνδυνοι έχουν μειωθεί. Στην Ελλάδα είναι λίγο διαφορετικά, αλλά και πάλι οι τράπεζες πέρασαν από τις απώλειες στον ισοσκελισμό» συνέχισε και τόνισε ότι «έχουμε πάρει τα μαθήματα του παρελθόντος».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία κατάφεραν να μειωθούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κυρίως χάρη στον «Ηρακλή», ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη διαχείριση της κρίσης. Τώρα, όπως πρόσθεσε, οι τράπεζες θα πρέπει να εστιάσουν στη διαχείριση των νέων NPLs. «Εάν κληθούν να διαχειριστούν μεγάλα “κόκκινα” δάνεια, τότε αυτό θα δημιουργήσει κάποια προβλήματα στα κεφάλαια», σημείωσε. Ωστόσο, εκτίμησε ότι οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης θα καταφέρουν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις των NPLs τόσο στην οικονομία όσο και στην ικανότητα των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις. Τέλος, ο κ. Φιορέτι δεν παρέλειψε να επισημάνει την ανάγκη διασφάλισης ικανής δανειοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διαφορετικά η ανάκαμψη δεν θα είναι ούτε τόσο ανθεκτική ούτε τόσο υψηλή όσο θα περιμέναμε, όπως είπε.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ