«Νέο χαστούκι» του ΣτΕ στην ανέγερση πολυώροφων κτηρίων στην περιοχή Μακρυγιάννη


Αρνητικό ήταν για ακόμη μια φορά το Συμβούλιο της Επικρατείας στην ανέγερση πολυώροφων κτηρίων στην περιοχή Μακρυγιάννη.

Αυτή τη φορά, το Έ τμήμα του ΣτΕ έκρινε μη νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που καθορίζει τα ύψη και τους λοιπούς ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης στην περιοχή Μακρυγιάννη – Κουκάκι του Δήμου Αθηναίων.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι καθορίζονται ζώνες ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης, στις οποίες περιλαμβάνεται και το επιτρεπόμενο ανώτατο ύψος των κτηρίων. Στη ζώνη* 1 α και 1 β το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος καθορίστηκε στα 21 μέτρα, ενώ στη ζώνη 2 στα 24 μέτρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες οι σύμβουλοι του Έ τμήματος έκριναν μη νόμιμο στο σύνολό του το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Μάλιστα, αναφορικά με την ζώνη 1 (β) επισημαίνουν ότι «αυξάνεται αδικαιολόγητα κατά 6,5 μέτρα το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος και φτάνει τα 21 μέτρα, κάτι που αποτελεί ανεπίτρεπτη επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος, μη συνάδουσα προς το διακηρυγμένο στόχο ελέγχου του ύψους των οικοδομών χάριν της προστασίας του Ιερού Βράχου της Ακροπόλεως και δεν εναρμονίζεται προς τα ύψη των γειτονικών περιοχών».

Σχετικά με τη Ζώνη 1(α), το ΣτΕ έκρινε και πάλι μη νόμιμο το προβλεπόμενο ύψος των κτηρίων στα 21 μέτρα, καθώς δεν αιτιολογείται νόμιμα. Όπως εξηγούν οι δικαστές «το έδαφος της περιοχής είναι κατηφορικό, κάτι που δεν ελήφθη υπόψη από την Διοίκηση ως προς τις επιπτώσεις που θα έχει στη θέαση προς την Ακρόπολη και τον περιβάλλοντα χώρο». Στο σκεπτικό τους αναφέρονται και στην προβλεπόμενη προσαύξηση του ύψους των κτιρίων κατά 1μ. για τη δημιουργία φυτεμένου δώματος, κρίνοντας ότι είναι «δυσμενέστερη ρύθμιση, καθώς εμποδίζεται περαιτέρω η θέαση του Ιερού Βράχου της Ακροπόλεως».

Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι τις 11 Μαρτίου 2022 πρέπει να κατατεθεί στο ΣτΕ νέο σχέδιο διατάγματος για την επίμαχη περιοχή, καθώς λήγει η προθεσμία αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών, ενώ έχουν παρέλθει και 17 χρόνια από την έκδοση υπουργικής απόφασης (29.1.2004) αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου της Αθήνας.

*Ζώνη 1(α), που περικλείεται από τις οδούς Καλλιρρόης, Ματρόζου, Γενναίου Κολοκοτρώνη, Τάιχμαν, Διοβουνιώτου, Ζαχαρίτσα, Τσάμη Καρατάση, Ερεχθείου, Φράττι, Ροβέρτου Γκάλι, Χατζηχρήστου, Μακρυγιάννη, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Τζιραίων, Δαβίδ Ντανζέ, Λεωφ. Συγγρού, Αθανασίου Διάκου, Καλλιρρόης, Πετμεζά, Λεωφ. Συγγρού, Καλλιρρόης.

Ζώνη 1(β) που περικλείεται από τις οδούς Τριών Ιεραρχών, Κυδαντινών, Δημοφώντος, Κοίλης, Καλλιρρόης, Κηφισοδότου, Τριών Ιεραρχών.

Ζώνη 2 που περικλείεται από τις οδούς Καλλιρρόης, Λ. Συγγρού, Πετμεζά, Καλλιρρόης, περιλαμβανομένων των οικοδομών που έχουν πρόσοψη επί της Λ. Συγγρού σε τμήμα από την οδό Καλλιρρόης έως την οδό Πετμεζά και σε επαφή με τη Ζώνη 1(α).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ