Ωμέγα 3: Η συμβολή των ωμέγα-3 στη μείωση των ποσοστών καρδιαγγειακών επεισοδίων


Για δεκαετίες τώρα, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το εάν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να μειώσουν τα ποσοστά καρδιαγγειακών επεισοδίων. Οι ερευνητές από το Brigham and Women’s Hospital διεξήγαγαν συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 38 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Συνολικά, διαπίστωσαν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βελτίωσαν τις καρδιαγγειακές επιδόσεις. Τα ευρήματά τους που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό eClinical Medicine έδειξαν σημαντικά μεγαλύτερη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. σε μελέτες που ερευνούσαν την επίδραση των EPA μόνο λιπαρών οξέων – παρά του θεραπευτικού συνδυασμού συμπληρωμάτων EPA + DHA.

Ο Deepak L. Bhatt, MD, MPH, εκτελεστικός διευθυντής των επεμβατικών καρδιαγγειακών προγραμμάτων στο Brigham, επικεφαλής ερευνητής της δοκιμής και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν μετα-ανάλυση 38 τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, συμπεριλαμβανομένων δοκιμών μονοθεραπείας EPA και θεραπείας EPA + DHA. Συνολικά, αυτές οι δοκιμές περιελάμβαναν περισσότερους από 149.000 συμμετέχοντες. Αξιολόγησαν βασικά καρδιαγγειακά στοιχεία, όπως καρδιαγγειακή θνησιμότητα, μη θανατηφόρα καρδιαγγειακά επεισόδια, αιμορραγία και κολπική μαρμαρυγή. Συνολικά, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μείωσαν την καρδιαγγειακή θνησιμότητα και μείωσαν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Ειδικότερα οι δοκιμές του EPA έδειξαν υψηλότερες σχετικές μειώσεις στα καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με εκείνες της συμπληρωματικής θεραπείας με EPA + DHA.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι υπάρχουν κρίσιμες βιολογικές διαφορές μεταξύ των EPA και DHA – ενώ και τα δύο θεωρούνται ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έχουν διαφορετικές χημικές ιδιότητες που επηρεάζουν τη σταθερότητα και την αντοχή τους στην επίδραση που μπορούν να έχουν στα μόρια χοληστερόλης και στις κυτταρικές μεμβράνες. Μέχρι σήμερα δεν έχουν μελετηθεί οι επιδράσεις του DHA μόνο στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

«Αυτή η μετα-ανάλυση παρέχει διαβεβαίωση σχετικά με το ρόλο των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, συγκεκριμένα των συνταγογραφούμενων EPA», δήλωσε ο Bhatt. «Θα πρέπει να ενθαρρύνει τους ερευνητές να διερευνήσουν περαιτέρω τις καρδιαγγειακές επιδράσεις του EPA σε διαφορετικά κλινικά περιβάλλοντα».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ