Καρκίνος Θνησιμότητα: Μείωση των θανάτων από μελάνωμα και καρκίνο στον πνεύμονα καταγράφεται στις ΗΠΑ


Συνολικά, τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο συνεχίζουν να μειώνονται σε άνδρες και γυναίκες για όλες τις φυλετικές και εθνοτικές ομάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την τελευταία Ετήσια Έκθεση του National Cancer Institute.

Κατά τη διάρκεια των ετών 2001 έως 2018, τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα και τα ποσοστά θανάτου για το μελάνωμα μειώθηκαν σημαντικά, αντανακλώντας μια σημαντική αύξηση της επιβίωσης για το μεταστατικό μελάνωμα. Ωστόσο, η έκθεση διαπιστώνει ότι για αρκετούς άλλους σοβαρούς καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του προστάτη και του παχέος εντέρου, οι προηγούμενες φθίνουσες τάσεις στα ποσοστά θανάτου μειώθηκαν ή και εξαφανίστηκαν.

Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JNCI: The Journal of the National Cancer Institute, διαπιστώνει επίσης ότι τα συνολικά ποσοστά εμφάνισης καρκίνου συνεχίζουν να αυξάνονται μεταξύ των γυναικών, των παιδιών, των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων.

Σημειώνεται ότι όλες οι τάσεις σε αυτήν την αναφορά καλύπτουν την περίοδο πριν από την πανδημία COVID-19.

Η ετήσια έκθεση είναι μια συνεργατική προσπάθεια μεταξύ άλλων της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου (ACS), των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) και του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου (NCI).

Η έκθεση δεικνύει μείωση των ποσοστών θανάτου για 11 από τους 19 πιο συνηθισμένους καρκίνους μεταξύ των ανδρών και για 14 από τους 20 πιο κοινούς καρκίνους μεταξύ των γυναικών, κατά την τελευταία περίοδο (2014-2018). Αν και οι φθίνουσες τάσεις στα ποσοστά θανάτου επιταχύνθηκαν για τον καρκίνο του πνεύμονα και το μελάνωμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι προηγούμενες φθίνουσες τάσεις για τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου μειώθηκαν, όπως και εκείνες για τον καρκίνο του προστάτη. Τα ποσοστά θανάτου αυξήθηκαν για μερικούς καρκίνους, όπως του εγκεφάλου και το παγκρέατος – και στα δύο φύλα – του καρκίνου της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα στους άνδρες και του καρκίνου στο συκώτι και τη μήτρα στις γυναίκες.

«Οι μειώσεις του ποσοστού θανάτου του καρκίνου του πνεύμονα και του μελανώματος είναι το αποτέλεσμα της προόδου σε πολλαπλούς τομείς: από τα μειωμένα ποσοστά καπνίσματος για την πρόληψη του καρκίνου ως τις ανακαλύψεις στοχευμένων φαρμακευτικών θεραπειών», δήλωσε η Karen E. Knudsen, MBA, PhD ., Διευθύνων Σύμβουλος της American Cancer Society. «Ενώ γιορτάζουμε την πρόοδο, πρέπει να παραμείνουμε δεσμευμένοι στην έρευνα και την υποστήριξη των ασθενών για να κάνουμε ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο για τη βελτίωση της ζωής των καρκινοπαθών και των οικογενειών τους», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ