Μπελ Γκίμπσον: Η influencer με τους 300.000 followers που είπε ψέματα στον κόσμο ότι έχει καρκίνο


Πώς αποκαλύφθηκε η απάτη – Τι λένε άνθρωποι που προσπάθησαν να εφαρμόσουν τον τρόπο ζωής της – Γιατί μία από τις πρώτες «σούπερ influencer» του Instagram είπε ψέματα ότι έχει καρκίνο;

Ένα νέο ντοκιμαντέρ του BBC, με τίτλο “Bad Influencer: The Great Insta Con”, προσπαθεί να ρίξει «φως» στην πτώση μιας από τις πρώτες super influencers του Instagram, μια κοπέλα που λατρεύτηκε και βρήκε πολλούς μιμητές στο ίντερνετ.

Το 2013, η Κάιλι διένυε ήδη τον έκτο μήνα εντατικής και ταυτόχρονα εξουθενωτικής χημειοθεραπείας για τον πρόσφατα διαγνωσμένο λέμφωμά της, όταν κάποιος την ρώτησε: «Έχεις ακούσει ποτέ για αυτό το κορίτσι, την Μπελ Γκίμπσον;».

Μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο την οδήγησε σε ένα τέλεια επιμελημένο προφίλ στο Instagram μιας Αυστραλής blogger σωματικής και ψυχικής υγείας, με περισσότερους από 300.000 followers. Κάθε ανάρτηση κατακλυζόταν με σχόλια λατρείας από followers σε όλο τον κόσμο.

Η Κάιλι, που είναι επίσης από την Αυστραλία, είχε οπωσδήποτε εντυπωσιαστεί από όσα βρήκε: «Η Μπελ ήταν όμορφη, ήταν επιτυχημένη, αποτελούσε έμπνευση για τόσους ανθρώπους».

Η online παρουσία της Μπελ Γκίμπσον αφηγείτο την ιστορία πως αφότου έμαθε ότι είχε μόλις τέσσερις μήνες ζωής, «θεράπευσε» τον μη εγχειρήσιμο όγκο στον εγκέφαλο μέσω της υγιεινής διατροφής.

Για την Κάιλι ήταν αναπόφευκτο να μπει στη διαδικασία σύγκρισης. Ενώ εκείνη υποβαλλόταν σε καθημερινές χημειοθεραπείες, έχανε όλα τα μαλλιά της και ετοιμαζόταν για την 18η οσφυονωτιαία παρακέντηση, η Μπελ πουλούσε την συνταγή του θαυματουργού -και απαλλαγμένου από καρκίνο- lifestyle, που ονειρευόταν.

«Σκέφτηκα ίσως το έχει πιάσει καλά, ίσως εγώ το κάνω λάθος», θυμάται η Κάιλι. «Μέσα μου πεθαίνω, γίνομαι ολοένα και χειρότερα με κάθε θεραπεία. Δείχνω απαίσια. Κι εκείνη είναι έξω και κάνει την καλύτερη ζωή», σημειώνει.

Η Κάιλι, θέλοντας κι αυτή να πάρει τη ζωή στα χέρια της, αγόρασε το βιβλίο μαγειρικής της Μπελ, αλλά και τη συνοδευτική εφαρμογή The Whole Pantry, αποφασίζοντας να σταματήσει τη χημειοθεραπεία και να τα καταφέρει μόνη. Σαν την Μπελ.

Απεγνωσμένη να γίνει καλύτερα, η Κάιλι ξύπνησε μια μέρα για να πάει στο νοσοκομείο και ένιωσε ότι είχε βαρεθεί με όλα. «Η χημειοθεραπεία δεν έκανε για μένα. Είπα, “πρέπει να την κόψεις και να προσπαθήσεις να τρως καλά”. Η Μπελ έλεγε πως ό,τι έκανε θεράπευε τον καρκίνο της, την έκανε καλύτερα. Την είχα εκεί να μαγειρεύει, την είχα στο κινητό μου, ήταν στα περιοδικά, στις ειδήσεις, οπότε την εμπιστεύτηκα», λέει.

Μόνο που η Μπελ δεν ήταν αυτό που έδειχνε. Τον Μάρτιο του 2015, αυστραλιανό μέσο αποκάλυψε πως η influencer έλεγε ψέματα πως έδινε μέρος των κερδών της σε φιλανθρωπίες. Σύντομα, δημοσιογράφοι άρχισαν να αμφιβάλλουν και να ερευνούν βαθύτερα αν η Μπελ εξαπατούσε επίσης κόσμο αναφορικά με την υγεία της.

«Μακάρι να το είχαμε κάνει πριν την δώσουμε το βήμα να γίνει αυτή που έγινε», σχολιάζει η Κάιλι.

Όταν άρχισε να ξετυλίγεται όλο το μέγεθος της πλεκτάνης, αποκαλύφθηκε πως η Μπελ έλεγε ψέματα για τον καρκίνο.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, της επιβλήθηκε πρόστιμο 240.000 δολαρίων από την κυβέρνηση της Αυστραλίας για παραπλάνηση αναγνωστών σχετικά με φιλανθρωπικές δωρεές. Δικαστής είπε τότε πως η Μπελ ενδέχεται «όντως» να πίστευε όσα έλεγε, και ίσως έπασχε από «ψευδαισθήσεις» για την υγεία της.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ